Vanhan musiikin festivaalikausi jatkuu pitkälle syksyyn Espoon barokkipäivien, Turun vanhan musiikin Aboastra-festivaalin (20.–22.9.) ja Helsinki Early Music Festivalin (4.10.–19.10) konsertein. Millaisia teemoja festivaaleilla tänä vuonna on? Ensimmäisenä esittäyvän Espoon barokkipäivien konsertit ovat saaneet aiheensa Järvenperän yhden tunnetuimman asukkaan elämästä.
Espoon barokkipäivät -festivaalia on järjestetty eri puolilla Espoota jo vuodesta 2019. Festivaalin konsertteja on kuultu Kauklahden, Leppävaaran, Espoon keskuksen, Olarin ja Suur-Espoonlahden alueilla. Tänä syksynä festivaali pidetään Järvenperässä 1.8.–18.9. välisenä aikana.
Tämän vuoden festivaalin teemana on Aurora, ja konserttiohjelmat ovat saaneet inspiraatiota Järvenperän tunnetusta asukkaasta Aurora Karamzinista (1808–1902) sekä hänen omistamansa Träskändan kartanon ympäristöstä. Ajallisesti festivaaleilla kuultu 1700-luvun barokkimusiikki ja kuuluisa hyväntekijä ovat vuosisadan päässä toisistaan, mutta molempiin vuosisatoihin yhtä hyvin kuin tähän omaan aikaamme kuuluvat lohtu ja hyväntekijät, iloiset puutarha- ja syntymäpäiväjuhlat ja jälleen suosioon nousseet kreikan mytologian tarustot.

Espoon barokkipäivät -festivaalin tapahtumista kaksi ensimmäistä järjestettiin yhteistyössä Träskändan kartanon ystävät ry:n kanssa. Festivaalin aloitti torstaina 1.8. Auroran syntymäpäivän barokkikonsertti, jonka ohjelmassa oli italialaista, elämäniloa pursuavaa musiikkia. Konsertti pidettiin C. L. Engelin suunnittelemassa Träskändan kartanopuiston kappelissa, jota on käytetty myös viljamakasiinina. Lauantaina 31.8. Espoon barokin duo jalkautui kartanopuistoon soittamaan Sävelten puutarha -minikonsertteja osana perinteistä Espoo-päivää Träskändassa.
Auroran kappelissa kuullaan keskiviikkona 4.9. Espoon barokkipäivät -festivaalin kolmas konsertti Hyväntekijä, jonka ohjelma on saanut inspiraatiota sekä Aurora Karamzinin että säveltäjä, Braunschweig-Wolfenbüttelin hertuattaren Sophie-Elisabethin harjoittamasta hyväntekeväisyydestä. Konsertissa kuullaan surua, lohtua ja myötätuntoa kuvaavia teoksia Sophie Elisabethilta sekä Giovanni Valentinilta ja Georg Philipp Telemannilta. Espoon barokin yhtyeen solistina esiintyy altto Katariina Heikkilä. Yleisöllä on myös mahdollisuus osallistua hyväntekeväisyyteen ostamalla konsertin käsiohjelma, jonka tuotot lahjoitetaan Espoon Pelastakaa Lapset ry:lle.
Festivaalin päättää keskiviikkona 18.9. Lasten kulttuurikeskus Aurorassa pidettävä Aurora – aamuruskon jumalatar -konsertti. Järvenperän alueella elänyt Aurora Karamzin oli suuri hyväntekijä ja monessa asiassa aikaansa edellä. Tämän 1800-luvun voimanaisen kunniaksi sopraano Minna Nyberg ja Espoon barokin yhtye esittävät Aurora-aiheista ranskalaista barokkimusiikkia säveltäjiltä J.J.Mondonville, J.-B. Stuck ja N. Bernier. Päätöskonsertti on osa Karamzinin kulttuurihetki -konserttisarjaa.
Ensi vuonna kymmenvuotista taivaltaan juhliva Espoon barokki on vuosien varrella ilahduttanut ja ihastuttanut barokkimusiikin ystäviä järjestämillään konserteilla ja monenlaisilla tapahtumilla. Alusta asti tavoitteena on ollut konserttien vieminen Espoon eri alueille ja tästä tavoitteesta syntyi myös festivaalin idea. Vuosittain eri Espoon kaupunginosassa järjestettävällä tapahtumalla on aina kulloisenkin alueen historiasta, katujen nimistöstä tai luonnosta kumpuava teema. Musiikkia yhdistävinä teemoina ovat olleet Matka (Kauklahti), Taistelu (Leppävaara), Oppi (Espoon keskus), Aurinkokunta (Olari) ja Meri (Espoonlahti). Konserttivieras on voinut löytää itselleen uuden rakennuksen, tai jopa alueen, ja konserttien myötä kotikaupungin tuntemus on laajentunut ja syventynyt.

Espoon barokkipäivien konsertit:
Auroran syntymäpäivän barokkikonsertti (to 1.8. klo 19 Träskändan kartanopuiston kappeli) Espoon barokin yhtye: Hanna Haapamäki, nokkahuilu Pieta Mattila, sello, Laura Vihreäpuu, cembalo. Yhteistyössä Träskändan kartanon ystävät ry:n kanssa
Sävelten puutarha (la 31.8. klo 13.00-14.45 Träskändan puisto, perinteinen Espoo-päivä Träskändassa) Espoon barokin duo: Hanna Haapamäki, nokkahuilu ja traverso Pieta Mattila, sello. Yhteistyössä Träskändan kartanon ystävät ry:n kanssa.
Hyväntekijä (ke 4.9. klo 19. Auroran kappeli) Katariina Heikkilä, altto. Espoon barokin yhtye: Kirsti Apajalahti, viulu, Anssi Koskela, viulu, Elina Mattila, sello, Laura Vihreäpuu, cembalo. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. Ohjelmamyynnin tuotot lahjoitetaan Espoon Pelastakaa Lapset ry:lle
Aurora – aamuruskon jumalatar (ke 18.9. klo 18 Lasten kulttuurikeskus Aurora) Minna Nyberg, sopraano. Espoon barokin yhtye: Sini Vahervuo, traverso, Kaisa Ruotsalainen, viulu, Anna Pohjola, viulu, Elina Mattila, sello, Laura Vihreäpuu, cembalo. Liput 15 €. Konsertti on osa Karamzinin kulttuurihetki -konserttisarjaa
***
Teksti: Espoon barokki
Lisätietoja Espoon barokin kotisivuilta ja YouTube-kanavalta Facebookista.