Vuoden vanhan musiikin teko 2018: Concerto Grosso ja Collegiumin 10-vuotinen työ

Concerto Grosso – Viking Barokk oli neljän pohjoismaisen barokkiorkesterin ja yhdeksän musiikkiopiston yhteinen orkesteriprojekti teemalla ”viikingit kohtaavat barokin”. Projektiin kuului tapahtumapäivät neljässä Pohjoismaassa, Norjassa ja Suomessa marraskuussa 2018, Ruotsissa tammikuussa 2019 ja Islannissa helmikuussa 2019. Tapahtuman koko ja muoto vaihteli paikallisten voimavarojen mukaan jonkin verran, mutta joka paikassa nähtiin ja kuultiin konsertti, joka sisälsi jokaisen maan omaa kansanmusiikkia kunkin ”maajoukkueen” soittamana sekä kaikkien osallistujien yhdessä soittamat tutti-osuudet, jotka kuvasivat viitteellisesti maita, kansallisuuksia ja viikinkiretkiä. Viikinkiretki-teemaa kuvitti Jouni Bäckströmin esittämä Viggo-viikinkihahmo, joka sitoi musiikkinumeroita tarinaksi ja houkutteli yleisöä mukaan laulamaan. Suomessa ja Ruotsissa oli lisäksi lastenkonsertit lyhyemmällä ohjelmalla sekä konserttien välissä aulatapahtumia, joissa nähtiin ja kuultiin pop up -konsertteja ja tanssia. Suomen konsertissa oli lisäksi mukana rytmisen voimistelun ja joukkuevoimistelun joukkueita, Ruotsissa tanssikoulun ryhmiä ja Islannissa paikallinen koomikko.

Grosso-konsepti on kehittynyt ja kehitelty hyvin pitkälti ja tiiviisti suomalaiseen musiikkiopistosysteemiin sopivaksi, ja toimintatapoihin tehtiinkin pientä kustomointia, kun toimintaympäristöt olivat erilaiset. Pohjoismaisia kumppaneita myös huolestutti etukäteen, miten monta sataa lasta saadaan mahtumaan konserttitalojen lavalle, mutta lopulta kaikki – Norjan konsertin loppusuoralla tapahtunutta palohälytystä ja ulosmarssia myöten – meni varsin sujuvasti.

Viking Barokk oli grossohistorian viides Concerto Grosso, ja ensimmäinen kansainvälinen grosso-projekti. Concerto Grossojen, ja muunkin Collegium-toiminnan ydinajatuksena on alusta saakka ollut barokkimusiikin ilosanoman vieminen mahdollisimman laajalle, instrumenttiin ja taitotasoon katsomatta. Grosso-orkestereissa on ollut mukana instrumentteja, jotka eivät ole lähelläkään perinteistä barokkiorkesterikokoonpanoa. Tälläkin kertaa mukana oli kanteleita, sähköbassoja, saksofoneja sekä laaja kirjo erilaisia lyömäsoittimia. Barokin ajan musiikki on lyhyine kappaleineen, selkeine rakenteineen ja mukaantempaavine svengeineen helposti lähestyttävää, ja musiikkiopistoissa soitetaankin paljon barokkimusiikia. Barokkimusiikin soittaminen alan eksperttien kanssa on antoisaa sekä niille, jotka ovat törmänneet teoksiin musiikkiopinnoissaan että niille, joille Grossoon osallistuminen on ensimmäinen kosketus barokin musiikkiin.

Concerto Grosso – Viking Barokk ja sen saama Vuoden vanhan musiikin teko 2018 -tunnustus oli FiBO Collegiumille näyttävä tapa juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan. Kevään 2019 aikana Collegium itsenäistyy ja jatkaa toimintaa omana yhdistyksenään. Sekä FiBO Collegiumin että Suomalaisen barokkiorkesterin toiminnan kasvaessa ja saadessa yhä uusia muotoja ja ulottuvuuksia, on tullut koko ajan tärkeämmäksi käyttää resursseja tehokkaalla ja mielekkäällä tavalla. Monien keskustelujen ja mietintöjen jälkeen FiBO Collegium päätyi jatkamaan koulutus- ja yleisötyötä omana yhdistyksenä. Musiikkiopistoprojektit muutaman vuoden välein järjestettävine Grossoineen jatkuvat Collegium-toimintana, samoin Seniorien barokkipaja ja barokkimusiikin täydennyskoulutuskurssit musiikkiopistojen opettajille sekä lapsille, nuorille ja erilaisten hoiva- ja hoitolaitosten asiakkaille suunnatut konsertit. Uutena avauksena on tulossa Barokkiakatemia, jota järjestetään yhdessä Sibelius-Akatemian, Taideyliopiston avoimen yliopiston sekä musiikkikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa. Lisätietoa yhdistyksestä ja sen kaikista toiminnoista on tulossa lähiaikoina.

Collegiumin puolesta Kaisamaija Uljas