Barokki kutsuu Kälviälle

Elinvoimaisen kulttuurimaakunnan Keski-Pohjanmaan kesäkalenteriin on tänä vuonna tullut yksi kutkuttavan kiinnostava tapahtumauutuus: Kälviän barokkileiri. Musiikkileiri Kälviällä ei suinkaan ole mikään uusi juttu, sillä kesäkuun alun perinteinen orkesterileiri järjestetään tänä vuonna jo 50. kerran. Sen sijaan juhannuksen jälkeisellä viikolla samoissa maisemissa päästään kylpemään kokonaisvaltaisesti barokinajan musiikkiin ja kulttuuriin soittaen, laulaen ja kokien.

Idea Kälviän barokkileiristä on lähtöisin sen taiteellisena johtajana toimivalta Kreeta-Maria Kentalalta, joka entisenä orkesterileirin oppilaana ja opettajana halusi tuoda kaikille innokkaille avoimen ja opetukseltaan huipputason kulttuurileirin rakkaalle kotiseudulleen. Hän on kerännyt leirin opettajakuntaan paikallisen Barocco Boreale -yhtyeen soittajiston lisäksi vahvistuksia sekä suomalaisista että eurooppalaisista barokkispesialisteista.

Jotta leirin osallistumiskynnys ei nousisi liian suureksi ja mukaan pääsisivät kaikki barokkimusiikista kiinnostuneet, järjestetään leirillä sekä periodisoitinten mestarikurssi (vire a=415Hz) että kaikille nuotinlukutaitoisille avoin kurssi, jolle pääsee osallistumaan aivan tavallisin modernein soittimin, viretason ollessa a=440Hz. Musisoinnin ohessa pääsee leirillä kuulemaan Kuutti Lavosen ja Jaana Erkkilä-Hillin taideluentoja sekä viikon aikana soitettavia keskiyön konsertteja lähiseudun kirkoissa, missä esiintyvät leirin opettajat.

Mestarikurssilla järjestetään opetusta laulajille, cembalisteille sekä barokkiviulisteille, -alttoviulisteille ja -sellisteille, joilla on jo kokemusta tyylinmukaisten periodisoitinten soitosta. Leirin erikoisuutena on barokkioboeworkshop, jolla päästään tutustumaan barokkioboen ihmeelliseen maailmaan. Aiempaa kokemusta barokkioboesta ei kurssille vaadita, vaan mukaan pääsevät kaikki siitä kiinnostuneet oboistit.

Näiden lisäksi Kälviän barokkileirin yhden osion muodostaa kaikille avoin modernien soitinten kurssi, jolla kaikki osallistujat pääsevät sukeltamaan barokkimusiikin saloihin pääasiassa kamarimusisoinnin ja orkesterisoiton parissa. Kurssi on täysin ikärajaton, ainoana kriteerinä on vain sujuva nuotinlukutaito, jonka ansiosta yhteissoitosta pääsee kunnolla nauttimaan. Tälle kurssille voi osallistua sekä perinteisesti melodiasoittimiksi että barokinajan continuo-soittimiksi mielletyillä soittimilla, eli toisin sanoen: viulistit, alttoviulistit, sellistit, basistit, nokkahuilistit, huilistit, oboistit, fagotistit, pianistit ja kitaristit tervetuloa!

Barokkimusiikin omaleimainen puhuttelevuus, lumoava sävelkieli ja helpostilähestyttävyys ovat vain muutamia syitä siihen, miksi barokkimusiikki on viime vuosina kasvattanut suosiotaan entisestään sekä ammattilaisten että harrastajien joukossa. Vanhan musiikin aktivistit eri puolilla Suomea ovat vastanneet kasvavaan kysyntään ja kiinnostukseen perustamalla orkestereita, yhtyeitä, festivaaleja, konserttisarjoja ja kursseja. Samaan syssyyn mahtuu mainiosti vielä yksi kesäleiri, joka tuo kaikenlaiset barokkimuusikot – amatööreistä ammattitaitoaan syventäviin konkareihin – yhteen nauttimaan soitosta, barokkimusiikista ja saman henkisten ihmisten inspiroivasta seurasta, unohtamatta kesän valoisimpia öitä ja Kälviän kansanopiston ainutlaatuista tunnelmaa.

Anna Pulakka

Kälviä goes baroque – Kälviän barokkileiri 24.–29.6.2019

Hakuaika päättyy 12.5. http://musiikkileiri.fi/barokkileiri/

Kirjoittaja on keskipohjalaislähtöinen muusikko, jolla on takanaan 15 Kälviän leiriä sello-oppilaana ja ensi kesänä ensimmäinen Kälviän barokkileiri sello-opettajana.