Vanha musiikki elää Turun historiallisissa kohteissa

kirjoittaja

in

Turkulaista vanhan musiikin yhdistystoimintaa oli maisteltu ja tunnusteltu jo jonkin aikaa, kunnes vuonna 2013 viulisti Hanne Lund lopulta otti tehtäväkseen koota yhteen Turun vanhamuusikot. Loppuvuodesta 2013 perustettiin Turun Vanha Musiikki ry, jonka tarkoituksena on edistää vanhan musiikin tuntemusta, opetusta ja esittämistä ensisijaisesti paikallisvoimia käyttäen sekä saattaa yhteen alan toimijoita. Toiminta aloitettiin näyttävästi suurella konsertilla Raatihuoneen salissa. Turun Vanha Musiikki ry tekee yhteistyötä myös muiden kaupunkien vastaavien yhdistysten ja yhteisöjen kanssa.

Yhdistys on alusta asti esiintynyt Turun kaupungin kiinnostavimmissa paikoissa ja pyrkinyt autenttisella musiikilla elävöittämään kaupungin ainutlaatuisia historiallisia kohteita. Yhdistyksen aktiivimuusikot ovat korkeakoulutettuja Turun seudulla asuvia musiikin ammattilaisia, jotka ovat myös erikoistuneet vanhan musiikin esittämiseen. Olemme Turun seudulla ainoa periodisoittimilla säännöllisesti esiintyvä, korkeatasoisia konsertteja järjestävä taho, joka Turun kaltaisessa historiallisessa kaupungissa on välttämättömyys. Aikomuksemme on jatkossakin turvata vanhan musiikin asema kaupungissamme.

Yhdistys on tarjonnut pienimuotoisesti vanhan musiikin koulutusta yhtyeille ja kuoroille, mutta aktiivisin toimintamuoto on ollut konserttien järjestäminen Turun alueella, yhtenä olennaisimmista Turun linnan konserttisarja. Yhdistys on ollut mukana myös Cafe Barockin toiminnassa ja järjestänyt myös itse vastaavankaltaisella periaatteella toimivan joulukonserttitapahtuman ravintola Koulussa, Historian luokassa tietenkin. Perinteeksi ovat lisäksi muodostuneet Apteekkimuseon konsertit loppukesästä sekä uutena ajankohtana museon avajaiset. Vuonna 2016 käynnistettiin kantaattisarja Mats Lillhannusin ideoimana yhdessä Tampereen vanhan musiikin ystävät ry:n kanssa. Kantaattisarjan konsertit järjestetään luonnollisesti Turussa ja Tampereella. TVM ry:n konsertteja on kertynyt vuosittain linnassa, museoissa ja kirkoissa keskimäärin kymmenen. Tänä keväänä järjestimme ensimmäisen lapsille ja perheille kohdennetun linnakonsertin, jonka yhdistyksen ikioma hovinarri juonsi suomeksi ja ruotsiksi.

Uusien vanhan musiikin yhdistysten syntyminen kielii minusta paljolti siitä, että vanhan musiikin ammattilaiset haluavat tehdä itselleen tärkeää työtä. Yhdistystoiminta mahdollistaa tätä, vaikka leipätyö olisi opetusta tai työtä modernin sinfoniaorkesterin pultissa.
Anneliina Koskinen

Kirjoittaja on vanhaan musiikkiin erikoistunut sopraano ja Turun Vanha Musiikki ry:n puheenjohtaja.