Oulun Vanha Musiikki 2017 -festivaali 19.-25.2.2017 järjestelyineen tarjosi näin ensimmäistä vuotta puheenjohtajana toimineelle vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jossain vaiheessa jokin solisti irtisanottiin mutta onnistuttiin saamaan takaisin, jokin tapahtumapaikka vaihtui tuplabuukkauksen takia, vatsatauti jylläsi esiintyjäkaartissa ja pisteenä i:n päällä Kreettan klubilla Ravintola Rauhalassa viulistin nuotit syttyivät palamaan. Festivaali saavutti kuitenkin yleisöä mielestäni yllättävän runsaasti, kaikkiaan toista tuhatta kuulijaa. Festivaalin saama julkinen tuki jäi pettymykseksemme samaan lukemaan, runsaaseen 1000 euroon. Pääosin juuri taloudellisten realiteettien takia festivaalin kehittymismahdollisuudet ovatkin mielestäni rajalliset. Oulun sijainti nostaa väistämättä järjestämiskustannuksia, sillä muualta tulevat esiintyjät tarvitsevat esimerkiksi myös yöpymisen. Tasapainoilu konserttien määrän ja paikkojen, konserttien taiteellisen sisällön, lipunmyynnin sekä muualta kutsuttavien vierailijoiden välillä on melkoista riskien hallintaa!
Esiintyjille maksettavat palkkiot olivat tänä vuonna sentään juuri ja juuri kolminumeroiset. Pohdintaa ja vaihtoehtojen miettimistä herättää kyllä se, että cembalon kuljettamisesta ja julisteiden levittämisestä on ainakin tähän saakka maksettu huomattavasti enemmän kuin taiteilijan panoksesta sisällöntuotannossa. Ensiksi mainitun suhteen juurikaan mitään ei tosin ole näköjään tehtävissä, mutta iloitsemme siitä että onnistuimme saamaan avuksemme musiikkia rakastavia ladyja uusiksi talkoolaisiksemme eikä kaikkia yhdistyksemme varsinaisten jäsenten osaamista ja auttamishalukkuutta ole aivan tappiin asti hyödynnetty. Tyytyväinen ei siis voi yhdistyksen nykytilanteeseen festivaali- ja konserttijärjestäjänä olla, mutta olemmekin käynnistäneet varsin suuret ponnistelut tilanteen muuttamiseksi ja yhdistyksen näkyvyyden oululaisena kulttuuritoimijana terävöittämiseksi. Hihat on siis kääritty, katsotaan rauhassa mihin se johtaa.
Festivaalin 2017 päävieraaksi saimme toistamiseen viulisti Dmitri Sinkovskin. Hän houkuttelikin Ilta Vivaldin kanssa -konserttiin Oulun tuomiokirkkoon noin 800 kuulijaa. Barokkiorkesteriamme, joka on tähän asti kulkenut nimellä The Seasons Ensemble, oli tällä kertaa liidaamassa ja kouluttamassa Minski Kangas. Tunnelmallisessa Lääninhallituksen talon valkoisessa salissa kuultiin kaksi konserttia, Englanti vs. Italia, jossa oululaiset laulajat, sopraano Virve Karen ja kontratenori Paulus Sipilä, esittivät Dowlandin ja Monteverdin musiikkia. Tämän konsertin continuo-ryhmä, johon kuului teorbi, luuttu, barokkikitara ja viola da gamba, oli koottu oululaismuusikoista. Edistystä sekin! Toisen konsertin soittivat Oulu Sinfonian muusikoista koottu jousitrio Laura Kangas, Johanna Tuikka ja Riina Salminen yhdessä fagotisti Ann-Louise Wägarin kanssa. Heidän konsertti-iltanaan puhalsi muuten varmasti tammikuun kylmin pohjoistuuli lumituiskuineen! Konserttinautintoon ikkunan viereen eksyneelle kuulijalle kuului nimittäin hurja veto ja viima. Niin – Oulussa ollaan ja järjestetään vanhan musiikin festivaali keskellä kylmintä vuodenaikaa! Abosin Stabat Mater -konsertin solistivieraina esiintyivät jo mainittujen laulajien lisäksi mezzosopraano Sirpa Kurra Haapavedeltä ja Unkarista entinen oululainen cembalo- ja urkutaiteilija Dora Petery. Tuiran kirkon Kuningatar cembalo -konsertti koostui Bachin, Albinonin, Scarlattin ja Royerin teoksista. Scarlattin nokkahuilukonserton solistina soitti Stephanie Archer ja Bachin V Brandenburgilaisen solisteina esiintyivät Laura Röntynen, cambalo, Pekka Elsilä, traverso ja Johanna Leponiemi, barokkiviulu.
Oulun seudun vanha musiikki ry on aloittanut kuluneena toimintakautenaan myös kokonaan uudet konserttisarjat Kreettan kammarin ja Kreettan klubin. Aloite tapahtumien kokeilemiseen ja konserttisarjojen nimi ovat puheenjohtajana elokuussa 2016 aloittaneelta allekirjoittaneelta. Etunimeni kun on oikeastaan Kreetta. Konserttisarjojen tarkoituksena on laajentaa vanhan musiikin konserttitoimintaa Oulussa ympärivuotiseksi ja tarjota muusikoille lisää esiintymismahdollisuuksia uusissa konserttitiloissa. Lisäksi tarkoituksena on tavoittaa uutta yleisöä ja tarjota sille keskusteleva ja intiimi konserttielämys. Esiintymistiloiksi valikoituivat Kreettan kammareille pieni ja tunnelmallinen Tuiran kirkko ja hyväksi yhteistyökumppaniksi Tuiran seurakunta. Kreettan klubit järjestettiin yhteistyössä Ravintola Tuban ja Ravintola Rauhalan kakkubuffet-illan kanssa. Konserttisarjat saivat tulevalle kaudelle apurahaakin, eli toiminta jatkuu, ja ne laajentuvat myös Oulun keskusta-alueen ulkopuolelle yhteistuotantoina Valveen alueellisten kulttuurituotantojen kanssa. Kreettan kammarin konserttien sisällöt ovat nähtävillä uusilla nettisivuillamme www.ovm.fi.
Johanna Leponiemi
Kirjoittaja on Oulun seudun vanha musiikki ry:n puheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on musiikin maisteri ja toimii päätyössään alttoviulunsoiton lehtorina Oulun konservatoriossa. Hän opiskelee paraikaa barokkiviulua Noviassa ja on ollut työurallaan hyvin monipuolinen musiikkivaikuttaja Oulun seudulla.