Sastamala Gregoriana – kokonaisvaltaista hyvinvointia mielelle ja keholle

Vuonna 1995 gregoriaanisen kirkkolaulun esittämiseen erikoistunut vokaaliyhtye Cetus Noster konsertoi Sastamalan keskiaikaisessa Pyhän Marian kirkossa. Tämä muinaisen Sastamalan pitäjän 1400-luvun lopulla rakennettu kirkko on toinen Sastamalan keskiaikaisista kirkoista. Tynnyriholvi, paksut kiviseinät, maalattia ja juuri oikeat mittasuhteet tekevät kirkosta akustiikaltaan upean, erityislaatuisen konserttisalin. Rautaveden kansallismaisema, joka ympäröi kirkon jylhine metsineen, viljavine peltoineen ja tyynesti virtaavin vesin luo yhdessä lumoavan kirkkosalin ja mieltä hellivän musiikin kera Sastamala Gregorianasta ainutlaatuisen festivaalin, joka soi tänä kesänä jo 20. kerran.

Tämän vuoden teemana on ”Juhlaa ja musiikkia”. Ohjelmiston on koostanut amerikkalaisenglantilainen taiteellinen johtaja, luutisti Michael Fields. Rakenteeltaan seitsemästä konsertista koostuva kokonaisuus soi musiikkia niin ruhtinaiden hoveista, Lontoon konsertti- ja teatterilavoilta kuin kirkkojen holvien kätköistäkin. Musiikkia kuullaan kansainvälisten huippunimien ja kokoonpanojen esittämänä suosikkisäveltäjiltä, kuten Bachilta, Händeliltä ja Purcellilta, harvinaisempia herkkuja unohtamatta. Suuressa avajaiskonsertissa kuullaankin brittiläisen barokin ajan maestron Henry Purcellin säveliä: alun perin Kuningatar Mary II:sen syntymäpäivän kunniaksi sävelletty oodi ”Come ye sons of art” (1694) ja Purcellin ainoaksi oopperaksi jäänyt ”Dido & Aeneas” (1689).

Erityisen ilahduttavaa on, että vaikka kyseessä onkin kansainvälinen festivaali, tapahtuman juuret ovat syvällä suomalaisuudessa ja Sastamalan (kirkkomaan) mullissa. Festivaalillamme onkin ilo toivottaa tervetulleeksi monia uusia suomalaisia vanhan musiikin mestareita musisoimaan kanssamme heinäkuun auringon alle. Ensivierailunsa Sastamalaan tekevät muun muassa barokkiyhtye Baccano sekä nouseva vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova, joka esiintyy yleisölle maalauksistaan tunnetussa, kertaalleen tuhopoltetussa ja talkoilla uudelleenrakennetussa Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. Festivaaliviikon kruunaa Helsingin Barokkiorkesteri ja Aapo Häkkinen yhdessä Pierre Hantaïn kanssa.

Sastamala Gregoriana on alun perin pienestä, yhden ihmisen visiosta ja unelmasta kasvanut festivaali, joka on vuosi vuodelta saavuttanut jalansijan Suomen suurimpana yhtäjaksoisesti toimineena vanhan musiikin festivaalina. Kansainvälistä huomiota festivaali sai mm. viime syksynä, jolloin festivaali valittiin toiseksi suomalaiseksi festivaaliksi Mäntän kuvataideviikkojen ohella arvostetun, kansainvälisen matkailulehden ja -sivuston Condé Nast Traveler listauksessa ”9 European Festivals You Don’t Know About (But Should)” (yhdeksän eurooppalaista festivaalia, joita et tiedä mutta jotka sinun pitäisi tietää).

”Kivinen kirkko, puupenkki, hiekan rapina askelten alla, kesäillan kostea viileys, hiljaisuus – ja sitten alkaa musiikki. Se ympäröi kuin usva kevyeen vaippaansa. On vain musiikki, joka saa unohtamaan kaiken muun. Vain tämä hetki ja kirkon joka soppeen ulottuva sielua hoitava sävelten vuo.”

On upeaa huomata, että vuosi toisensa jälkeen – jo vuosisatojen ajan – vaeltava kansa on löytänyt tiensä Sastamalaan sen aarteiden, kuten näiden upeiden kivikirkkojen äärelle ja toivottavasti myös löytänyt etsimänsä – mitä ikinä se sitten on ollutkaan. Festivaalimme, kuten esiintymispaikkana toimivat kirkotkin, on rakennettu pieteetillä pienimmätkin yksityiskohdat huomioon ottaen ja edelleen pääosin talkoovoimin. Ilman ahkeria talkoolaisia olisivat varmasti jääneet monet muutkin tapahtumat järjestämättä. Tunnelmallinen kirkkomiljöö, vakaana virtaava Rautavesi ja kaunis maalaismaisema luovat ympäristön, jossa mieli lepää ja jossa on ilo antautua vanhan musiikin vietäväksi. Puiset opasteet, tunnelmalliset aitat ja pappilan salit kahvipaikkoina, luonnon kukat, Gregoriana-puvut ja muut pienet yksityiskohdat pyrkivät olemaan sopusoinnussa ympäristönsä kanssa.

Keskipisteenä juhlissamme on kuitenkin musiikki. Se tarjoaa toiselle iloa, toiselle lohtua, jollekin rauhaa, jollekin riemua – kuulijasta ja tilanteesta riippuen. Vuosien saatossa festivaali on kokenut ja nähnyt monenmoista, tehnyt musiikkimatkan ympäri Eurooppaa, päätynyt paavien, prinssien ja ruhtinaiden vieraaksi ja viimeiseksi perehtynyt vähemmän tunnetun musiikin esittämiseen vuosittain vaihtuvan teeman mukaisesti. Ja jotakin taikaahan siinä on, että vuosittain lähes 80 muusikkoa ympäri maailmaa saapuvat keskelle Pirkanmaan maaseutua kirjaimellisesti keskelle ei-mitään tekemään taikojaan ja lumoamaan yleisönsä. Suomen vanhan musiikin tapahtumien kirjossa on ainutlaatuista että talkoovoimin syntynyt, maaseudulla vuosittain järjestettävä, tuhansien konserttivieraiden ja kymmenien muusikkojen luoma yhteinen projekti on edelleen hengissä ja elinvoimainen. Tulevat vuodet luovat ikäviä varjoja esimerkiksi taloudellisten resurssien ja byrokratian puolesta, mutta jos Sastamala Gregoriana -hengellä ja yhteen hiileen puhaltamisella niitä ei voiteta niin ei sitten millään!

Tervetuloa mukaan kokemaan Sastamala Gregorianan tunnelma 18.–25.7.2015 – jo 20. kerran!

Johannes Rantanen
Sastamala Gregorianan toiminnanjohtaja

www.sastamalagregoriana.fi
www.facebook.com/SastamalaGregoriana
www.twitter.com/SastamalaMusic