Puheenjohtajan terveiset 2019

Hyvät Suomen vanhan musiikin liiton jäsenet ja muut lukijat,

Kirjoitan teille terveiseni vuoden 2019 alkupäivinä aloitellessamme jälleen uutta vanhan musiikin liiton toimintavuotta, joka on minulle kolmas yhdistyksemme puheenjohtajana. Kiitän jälleen kunniasta ja toivon voivani edelleen olla tämän luottamuksen arvoinen.

Suomen vanhan musiikin liiton viides toimintavuosi käynnistyi toden teolla lauantaina 12.1., kun vanha ja uusi hallitus tapasivat vahdinvaihtokokouksen merkeissä. Ensimmäisenä vuoden aluksi aletaan valmistella toisen kerran jaettavan vuoden vanhan musiikin teko -palkinnon saajan valintaa. Palkinnon saaja julkistetaan ja palkinto jaetaan 21.3., eli virallisena eurooppalaisena vanhan musiikin päivänä. Samalla julkistetaan menneenä syksynä ensimmäistä kertaa toteutetun, jäsenjärjestöjen toimintaa tilastoineen kyselyn tulokset.

Vuonna 2019 vanhan musiikin liitto kehittyy ja vakiintuu edelleen sekä löytää oman paikkansa maamme valtakunnallisten kulttuurijärjestöjen joukossa. Tärkeimpiä uusia avauksia tänä vuonna ovat henkilöjäsenkyselyn toteuttaminen, jossa kartoitetaan maamme vanhan musiikin alan toimintaedellytyksiä nyt järjestötason lisäksi myös henkilökohtaisella tasolla. Lisäksi tarkoituksena on valmistella vanhan musiikin alan syntyä ja vakiintumista Suomessa käsitteleviä historiikkeja soittimittain, soitinperheittäin ja ilmiöittäin. Toteuttajina ovat vanhan musiikin alan asiantuntijat sekä mm. liiton jäsenjärjestöt, ja aiheita ovat esimerkiksi cembalot Suomessa ennen ja nyt, barokkiorkesterien synty tai nokkahuilun historia Suomessa.

Edustus- ja edunvalvontamielessä yhdistys osallistuu edelleen keskusteluun mm. kulttuuriministeriön, Taiken ja Sitran järjestämissä tilaisuuksissa, verkostoissa ja foorumeissa. Ajankohtaisista prosesseista mainittakoon tässä vaiheessa vaikkapa Taiteen edistämiskeskuksen johtajan Paula Tuovisen avaus apurahajärjestelmän korvaamisesta taiteilijapalkalla. Tutustukaa aiheeseen täällä ja ottakaa kantaa.

Yhdistys on jäseniensä summa, joten toivomme jäsenistöltä aktiivisuutta, toiveita ja kehittämisehdotuksia hallituksen suuntaan. Toivotan kaikki vanhat ja uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan ideoimaan Suomen vanhan musiikin liiton toimintaa, jotta saisimme yhdistyksen toiminnan palvelemaan sekä jäsenistön että koko alan hyötyä ja iloa mahdollisimman monipuolisesti. Olkaa yhteydessä vaikkapa allekirjoittaneeseen osoitteeseen puheenjohtaja@svamuli.fi.

Parhain terveisin ja hyvää alkuvuotta kaikille toivottaen,

Matias Häkkinen