Näin on jo hyvässä vauhdissa vuosi 2022. Alku on merkinnyt minulle toistaiseksi perehtymistä Svamulin viimeaikaiseen ja meneillään olevaan toimintaan sekä tutustumista yhdistystoiminnan kantaviin rakenteisiin. Kuten sanoin valintani yhteydessä syksyllä, en ole kokenut järjestöjyrä, joten opeteltavaa on ollut runsaasti. Onneksi neuvontaa ja apua olen saanut sekä hallituksen piiristä että edeltäjältäni Matias Häkkiseltä, jolla on hyvä kokonaisnäkemys Svamulin tilanteesta ja toiminnasta. Haluankin tässä kiittää häntä liiton hienosta hoidosta, kuten myös rahastonhoitajana yhdistyksen perustamisesta lähtien toiminutta Pekka Siléniä, joka hänkin jättää tehtävänsä.
Huhtikuussa vanhempaivapaaltaan palaa päätoimittajamme Auli Särkiö-Pitkänen, jonka ammattitaito on ollut ja tulee olemaan korvaamaton nettisivujen toimittamisessa.
Nyt, kun suomi.fi -valtuudet, sähköpostiosoitteiden uudelleen ohjaukset ym. alkavat olla päivitettyinä, on itse vanhan musiikin vuoro. Se onkin minulle tutumpi osa Svamulin toimintaa.
Oma matkani vanhan musiikin parissa alkoi syksyllä 1984, kun aloitimme valmentautumisen Helsingin Kamarijousten Bach-viikkoa varten. Sen jälkeen Bach, barokkimusiikki, periodisoittimet, gambayhtyemusisointi ym. ovat olleet minulle intohimo, työ ja elämän tärkeimpiä sisältöjä. Viimeisin uppoutumisen kohde löytyi vuosi sitten keskiaikaisesta musiikista. Machaut, Landini, Dufay, Binchois ja Dunstable muiden muassa ovat tulleet minulle tutuiksi ensimmäistä kertaa ja heidän musiikkinsa on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Yhtenä oppaanani keskiaikaan on toiminut Richard Taruskinin neliosaisen musiikinhistoriateoksen ensimmäinen osa. Kiinnostaisiko musiikin historiaan tai esittämiskäytäntöihin perehtyvä lukupiiri kenties Svamulin jäseniä?
Innolla odotan pääseväni lukemaan myös tulevaa historiikkiteosta. Sen muotoutumisessa elämme kiihkeää vaihetta, kun kirjoittajat parhaillaan hiovat tekstejään. Tätä on edeltänyt laaja-alainen materiaalin keruu ja haastattelujen teko, minkä myötä kirjoittajat ovat koonneet ainutlaatuisen aineiston siitä, kuinka periodimusisointi on Suomeen saapunut ja kuinka nykyinen vanhan musiikin scene on muotoutunut. Oma odotukseni on, että historiikkiteos tulee nostamaan koko vanhan musiikin kentän profiilia ja sitä kautta parantamaan alan toimintaedellytyksiä monella eri tavalla. Ilmestymisen aikataulua ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta tiedotamme siitä, kun sen aika koittaa.
Profiilia nostaa myös piakkoin jaettava Vanhan musiikin teko -palkinto, joka valitaan nyt viidettä kertaa. Valitsijaksi hallitus on pyytänyt musiikkitoimittaja Kare Eskolan. Ehdotuksia toivotaan ja niiden lähettämistä varten löytyy sähköinen kaavake https://forms.gle/DK666U3xJkabp6SS6 . Hallitus kokoaa ehdotuksista perustelujen perusteella viisi mielenkiintoisinta, jotka sitten esitellään Karelle valintaa varten. Palkinto luovutetaan voittajalle maanantaina 21.3.2022.
Vuonna 2023 tule täyteen kymmenen vuotta Svamulin perustamisesta. Synttäreitä olisi mielestäni syytä vähän juhlistaa. Ideointia kannattaa aloitella, jotta on aikaa suunnitella hyvin ja rahoitusta ehdittäisiin hankkia.
Svamulin vuosikokous on määrä pitää sunnuntaina 20.3.2022 klo 13 ja siihen on mahdollista osallistua myös etänä.
Terveisin
Jugi Rautasalo