Uusi Aria Borealis Bodø rikkoo musiikkikilpailujen perinteitä

Pohjois-Norjassa järjestettävässä barokkilaulukilpailussa esimerkiksi harjoitellaan yhdessä ammattilaisten kanssa, ja jokainen kilpailuun valittu palkitaan rahapalkinnolla. Aria Borealis -kilpailun orkesteri on koottu pohjoismaisista vanhan musiikin yhtyeistä.

Kesä-heinäkuun vaihteessa Bodøssa kilvoitellaan musiikissa tavalla, joka poikkeaa tavanomaisesta kaavasta. Paineistetun pudotuspelin sijasta Kansainvälisen Aria Borealis Bodø -laulukilpailun järjestäjät painottavat musisoinnin yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä eri orkestereiden, muusikoiden, laulunopettajien ja ohjaajien kanssa. 

Vaikka tapahtuma tarjoaa näyttävät puitteet ja näkyvyyttä laulajille kilpailuasetelmineen ja palkintoineen, kilpailuun valittujen ei tarvitse sietää jäykkiä kilpailurutiineja ja etäistä tuomaristoa. Päin vastoin, kilpailijat saavat työstää ohjelmistoaan ammattilaisten ohjauksessa ja laulaa yhdessä muiden kilpailijoiden kanssa. 

Tuomareina ja kilpailijoiden ohjaajina toimivat sopraano Dame Emma Kirkby, sopraano Tuuli Lindeberg, cembalisti ja taiteellinen johtaja Lars Ulrik Mortensen, ohjaaja Stefan Herheim ja tenori Anders J. Dahlin.

Aria Borealis Bodø -kilpailun järjestäjänä Stormen-konserttitalon kanssa toimii Nordic Baroque Scene -ryhmä, johon kuuluu neljä pohjoismaista barokkiorkesteria: Barokkanerne Norjasta, Concerto Copenhagen Tanskasta, Drottningholmin barokkiyhtye Ruotsista ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO). Nordic Baroque Scene -yhteistyöstä voi lukea täältä: https://nordicbaroque.com.

Astetta pehmeämpi pudotuspeli

Aria Borealis -kilpailun tavoitteena on keventää kilpailupaineita. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Pohjois-Norjaan valitut kilpailijat saavat laulaa sekä ensimmäisellä että toisella kierroksella, ja vain alun videokarsinnat pidetään pudotuspelin periaatteella.  

Kilpailuun voivat hakea kaikki vuonna 1987 tai sen jälkeen syntyneet laulajat tyylisuuntaan katsomatta. Hakijan ei siis tarvitse olla vanhaan musiikkiin erikoistunut, joskin niin sanotun HIP-suuntauksen ymmärtäminen ja käyttäminen on käytännössä vaatimus kilpailussa menestymiselle. 

Jokainen kilpailuun valituista kahdeksasta osallistujasta saa 1000 euron palkinnon. Lisäksi kilpailukierrosten voittajille ja yleisön suosikille jaetaan lisäpalkintoja. Järjestäjät maksavat kilpailuun valittujen matkat ja majoituksen. Hakuaikaa on 15.1. asti.

Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät täältä: https://ariaborealis.com/competition/for-competitors/

-Jaani Länsiö