”Mitään ei tapahdu jos ei ole riittävän hullu yrittämään” – Renessanssitoimijat kokoontuvat jälleen

kirjoittaja

in

Renessanssimusiikin Aurore-festivaali järjestetään tuttuun tapaan tammikuussa, nyt kuudetta kertaa. Se kokoaa Paavalinkirkkoon Suomen renessanssitoimijat. Millainen on Suomen renessanssikenttä, festivaalin taiteellisen työryhmän jäsen Kari Turunen?

”Auroressa esiintyy tänä vuonna pari pientä yhtyettä, Anna Oramon kokoama Fuse di Venere, jossa on kaksi laulajaa ja kolme soittajaa, sekä Mats Lillhannuksen The Cipriano Project. Kahdessa muussa konsertissa on isompia kokoonpanoja: I Dodici sekä Audi alteram (kolme soittajaa) ja sunnuntain konsertti, jossa mukana ovat Lumen Valo, Kaleidos Ensemble ja Audi alteram muutamine lisäpuhaltajineen. On oikeastaan aika kuvaavaa, että näistä ainoastaan Lumen Valo on pitkäikäinen ja täysin säännöllisesti toimiva. Renessanssimusiikkikenttä koostuu pääosin jossain määrin vakiintuneista mutta harvoin toimivista porukoista sekä ad hoc -yhtyeistä. Syy on tietenkin aika yksinkertainen, rahan ja esiintymistilaisuuksien vähäisyys. Ammattimaista toimintaa on mahdotonta ylläpitää säännöllisesti ja siksi Auroren yksi keskeinen funktio onkin tehdä antaa alan ammattilaisille työtilaisuuksia.

Tämän vuoden konserteissa tavataan erilaisia mesenaatteja, kuten Burgundia hallinnut Habsburg-prinsessa Margareta ja dekadentti paavi Aleksanteri VI, sekä kuullaan säveltäjien nurjista puolista. Skandaali! -konserttiin Kari Turunen on koonnut uuden yhtyeen I Dodici.

”I Dodici on pilottiprojekti. Tarkoitus ei ole luoda uutta renessanssiyhtyettä, vaan laaja-alaisempi pieni yhtye tai kuoro vähän Kööpenhaminan Ars Novan tyyliin. Jos huonosti käy, Auroressa kuullaan I Dodicin ensimmäinen ja viimeinen konsertti, mutta olen oppinut, ettei mitään tapahdu jos ei ole riittävän hullu yrittääkseen sellaista, mihin kukaan ei usko. Ryhmän laulajat ovat kokoelma hienoja ammattimuusikkoja, neljä naista ja kahdeksan miestä. Ajattelin itsekkäästi ja musiikin kannalta aavistuksen anakronistisesti johtaa ryhmää – kokemukseni on, että niin säästää paljon aikaa ja saa valmiimpaa aikaiseksi kuin johtajatta. Ja turha kai sitä on piilotella, että juuri siihenhän minut on kalliisti koulutettu!

Skandaali! -konsertin idea on yksinkertainen: kaikki sen säveltäjät touhusivat elämässään sellaista, mistä ei olisi ylpeänä suvun piirissä kerrottu. Näiden miesten elämänkäänteitä lukiessa tuli mieleen, että seksi, viina ja väkivalta eivät ole mikään uuden ajan keksintö. Yksi oli pahasuinen juoppo, toinen jahtasi nuoria naisia kiilto silmissään, kolmas hakkasi tai hakkautti saman papin kuusi kertaa, neljännen elämää leimasivat skandaalisuhteet, viides käytti hyväkseen kuoropoikaa ja kuudes tappoi vaimonsa ja tämän rakastajan omin käsin. Ja kaikki kuitenkin kirjoittivat suurenmoista musiikkia. Idea on vähän ravistella kuulijaa pohtimaan, miten tähän ristiriitaan pitäisi suhtautua ja missä määrin ylipäätään ihmisen yksittäiset teot leimaavat häntä kokonaisuutena.”

Auli Särkiö-Pitkänen

Aurore-renessanssimusiikkijuhlat Paavalinkirkossa 24.-27.1., katso ohjelma täältä.