Kuninkaantien muusikot – toisenlainen tulokulma vanhan musiikin kentälle

Kuninkaantien muusikot on turkulainen ammattimuusikoista koostuva korkean profiilin barokkiorkesteri ja kuoro, joka on erikoistunut eurooppalaisten säveltäjien teosharvinaisuuksien esittämiseen historiallisilla eli ns. periodisoittimilla. Kuninkaantien muusikoiden perustamisesta on vuonna 2018 tullut kuluneeksi kymmenen vuotta, ja se on ensimmäinen suomalainen vanhan musiikin kokoonpano, joka on toimintansa alusta alkaen yhdistänyt orkesterin ja kuoron. Kuninkaantien muusikot on niin ikään ensimmäinen kokoonpano, joka on aloittanut säännöllisen barokkiorkesteritoiminnan pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Usein lähes tuntemattomien säveltäjien ja heidän teostensa esittämisen lisäksi Kuninkaantien muusikot aloitti vuonna 2011 konserttisarjan, jossa esitellään harvinaisia historiallisia soittimia. Sarjassa on tähän mennessä esitelty lähes kaksikymmentä eri soitinta, joista harvinaisimpia ei ole kuultu Suomessa koskaan aikaisemmin ja jotkut ovat käytännössä kuolleet sukupuuttoon eurooppalaisilta ja muiltakin konserttilavoilta. Näitä soittimia ovat olleet mm. lasiharmonikka, serpentti, kiinalainen hattu, lira-chitarra ja tromba marina. Konserttisarja jatkuu edelleen.

Kuninkaantien muusikot allekirjoitti ensimmäisenä suomalaisena kulttuuritoimijana Luther 2017 -juhlavuoden lisenssisopimuksen. Sopimuksen syntymistä juhlistettiin kutsuttuna vieraana Jakob   Meilandin historiallisen passion esityksessä Etelä-Saksassa. Reformaatio 500 -merkkivuonna Kuninkaantien muusikot esitti jo vuonna 2013 alkaneen passiosyklin osana maailmanhistorian varhaisimmat kokonaan säilyneet Matteus-passiot, joista Suomen ensiesityksen saivat mm. Antoine de Lounguevalin, Johann Walterin ja aiemmin mainitun Meilandin passiot.

Kuninkaantien muusikot on esiintynyt ainoana suomalaisena kokoonpanona vuoteen 2010 mennessä Pietarin legendaarisen Kapellan suuressa salissa. Kuninkaantien muusikot on myös esiintynyt yksityisesti mm. Ruotsin kuningasparille, EU:n kulttuuriasioiden komissaari Tibor Navracsicsinille, tenori Plácido Domingolle ja edesmenneen Luciano Pavarottin perheelle.

Kuninkaantien muusikot esiintyy vain omissa itse tuottamissaan konserteissa, eikä se ole koskaan esiintynyt esimerkiksi millään musiikkijuhlilla. Kuninkaantien muusikoiden taustalla on pieni incognito-ryhmä, joka on tuonut toimintaan oman erityispiirteensä. Näin on mahdollistunut erilainen tulokulma vanhan musiikin kentälle jo yli kymmenen vuoden ajan.

Kuninkaantien muusikot