”Parhaat groundit – Bassovariaatioita kulta-ajalta” johdattaa bassokulkujen eli basso ostinatojen päälle musisoimisen saloihin. Se esittelee tutut chaconnet ja folliat, harvinaisempia ground-melodioita sekä bassokuluille perustuvia ohjelmistoesimerkkejä Monteverdistä Purcelliin. Cembalisti-urkuri Pilvi Listo halusi laatia käytännöllisen opaskirjan, joka esittelisi systemaattisesti erilaiset sointupohjat ja kannustaisi improvisoimaan. ”Parhaat groundit” ilmestyy lauantaina 14.11., ja julkkarikonserttiin Länsi-Helsingin Musiikkiopistossa pääsee mukaan striimin välityksellä.
Parhaat groundit -kirja sai alkunsa, kun opettaessani cembalonsoittoa nuorille harrastajille huomasin käytännöllisen ja erityisesti cembalolle sopivan materiaalin tarpeen. Pianokoulut kyllä treenaavat soittajien käsiä ja motoriikkaa, mutta vanhan musiikin ja erityisellä tavalla sointusoitinten maailmaan kuuluu mielestäni jo mahdollisimman alussa myös tutustuminen sointujen, harmonian muodostamisen, maailmaan. Olennaisena osana tähän liittyy improvisointi ja sen ymmärtäminen, mitä ja miksi improvisoidessa ollaan tekemässä.
Lyhyiden groundien tai suomeksi vaikkapa sointupohjien suhteellisen yksinkertainen, toisteinen muoto auttaa kokemukseni mukaan nuoria ja vähän vanhempiakin vanhan musiikin musisoijia löytämään oman sisäisen luovan äänensä! Siksi tämä kirja.
Monet meillä yhä soivista ja tutuista ground-bassoista ovat keskimäärin vain ehkä muutaman nuotin tai korkeintaan muutaman tahdin pituisia. Tällaisista ensimmäisinä tulevat mieleen vaikkapa passacaglia (neljä alaspäin laskevaa säveltä) tai bergamasca (duurikadenssi). Vähän pidemmistä mutta yhtä tutuista ehkä ensimmäinen mieliin juolahtava lienee follia, mutta passamezzo antico ja romanescakin ovat varmasti hyvin monille tuttuja ja kotoisia, erilaisine muunnelmineen (tunnettu sävelmä Greensleeves esimerkiksi on sukua näille molemmille).
Ground-bassoille eli basso ostinatoille sävelsivät muunnelmia monet säveltäjät 1600-luvulla ja myöhemminkin. Tällaisia variaatioteoksia löytyy yhtä lailla englannin-, espanjan-, italian- ja ranskankielisiltä alueilta ja Saksastakin. Basson tai soinnutuksen pohjalta tehdyt variaatioteokset eivät rajoitu pelkästään renessanssin ja barokin aikaan, vaan tällaisiahan syntyy yhä edelleen ainakin nk. kevyemmän musiikin piirissä. Yhteisenä keinovalikoimana olen esimerkiksi havainnut, että joko duuri -tai molliasteikko laskevana on suuren suosion saavuttanut riffi tai ground niin 1600- kuin 1900-lukujen lopuilla!
Olenkin kirjan materiaalia kootessani ja siihen tietoisemmin perehtyessäni havainnut, että usein todelliset kulttuuri-innovaatiot ovat yksinkertaisia perustaltaan. Yksinkertaisen mutta lujan perustuksen päälle onkin sitten helppoa alkaa kasata monimutkaisempia rakenteita ja virtuoosisempia toteutustapoja. Kun pohja, maaperä, niin, englanniksi ”ground”, on kunnossa, seisoo hengen temppeli pitkään!
Pilvi Listo
Kirjoittaja on cembalisti, urkuri ja musiikkipedagogi.
Katso kirjan julkkarikonsertti täältä 14.11. klo 14.50 alkaen! GroundHouseBandissa mukana myös Pekka Silen, nokkahuilu, ja Olli Hyyrynen, näppäilysoittimet.
Lisätietoja kirjasta: https://www.recordamus.fi/tuotteet/