Ensemble Gamut! Suomen ensimmäisen murhamysteerin juurilla 

Vuoden 2020 Vanhan musiikin teko -tunnustuspalkinnon UT-levyllään voittanut Ensemble Gamut! on tehnyt uudella albumillaan yhteistyötä Karri ”Paleface” Miettisen kanssa. Ensemble Gamut! kertoo seuraavaksi yhteistyön taustoista ja RE-levynsä teemoista.  

”Halusimme kutsua Karri ”Paleface” Miettisen levyllemme tuomaan näkökulmaa tämän päivän yhteiskunnalliselta kannanottajalta. Lähtökohtaisestihan spoken word ja rap-perinne kumpuavat sorrettujen, yhteiskunnan alaspainamien ihmisten tarpeesta ilmaista itseään. Levyn tematiikassa Suomeen kohdistuva uskonnollis-poliittinen propaganda kohtaa ns. ”kansanmiehen”, kansanlaulajan tai -muusikon. Kuulijan tulkittavaksi jää, miten nämä perinteet kohtaavat”, Aino Peltomaa taustoittaa.

Albumin RE-nimellä Ensemble Gamut! viittaa englanninkielisiin re-alkuisiin sanoihin tarkoittaen uudelleentekemistä, -sovittamista -postaamista, -luomista, uudistamista ja uudelleen virittäytymistä menneisyyteen sekä tulevaisuuteen. Historia toistaa itseään monin tavoin, ja RE-albumilla käsiteltävät teemat, kuten kolonisaatio, suurvallan tunkeutuminen uusille alueille, Suomen geopoliittinen asema idän ja lännen risteyksessä sekä eri uskontokuntien väliset sodat, ovat ajankohtaisia myös tällä hetkellä. 

“Tässä ajassa saamme käsiimme lähes loputtoman määrän tietoa. Kohtaamme myös vaihtoehtoisia totuuksia, vääristeltyjä faktoja. Asiantuntijuuden ja tiedon arvostus on alempana kuin aikoihin. Seuraan turhautuneena suomalaisen koulutussysteemin läpikäyneen ihmisen instaliveä, jossa hän väittää maapallon olevan litteä. Elämmekö keskiajalla?” pohtii yhtyeen luotsaaja, muusikko Aino Peltomaa. 

Ensemble Gamut! tarkastelee levyllään varhaisinta Suomen alueella säilynyttä musiikkia, kirjallisia nuottilähteitä Pyhän Henrikin riimiofficiumista, Piae Cantiones -kokoelmasta, birgittalaissisarten laulukirjasta “Cantus Sororum” sekä vanhoista runosävelmistä. Laulut kurkottavat aikaan, jolloin Suomea ei vielä ollut ja jolloin idän ortodoksinen ja lännen katolinen kirkko kilvoittelivat vaikutusvallasta Suomen alueella.

RE-levyllä kysymme: Mikä on tarinaa, mikä on totta, mikä on mytologiaa, trollausta, mikä legendaa? Miten tarina ja tieto muuttuu kertojan näkökulman perusteella? Tuomme varhaisimpia Suomen alueella säilyneitä sävelmiä, Lallin oletettavasti tappaman Pyhän Henrikin legendan tähän päivään elektroniikan ja omien sovitusten kautta. Käsittelemme suurvallan väkivaltaista tunkeutumista uudelle alueelle kun kansan loitsut ja kirkon tuomat vaikutteet yhdistyvät uudenlaiseksi musiikilliseksi kokonaisuudeksi”, kertoo Peltomaa yhtyeen musiikista. 

Ensemble Gamut!:ssa soittavat ja laulavat Aino Peltomaa (laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka), Ilkka Heinonen (jouhikot, laulu, perkussiot, elektroniikka) ja Juho Myllylä (nokkahuilut, laulu, elektroniikka).