Svamulin vuoden 2023 hallituksen uudet jäsenet Kerttu Koivukoski ja Olli Hyyrynen esittäytyvät ja kertovat terveisensä yhdessä puheenjohtaja Jugi Rautasalon sekä hallituksessa jatkavien Armi Temmeksen, Sanna Kolan, Teea Pospiechin ja Markus Sarantolan kanssa.
Kuka?
Kerttu Koivukoski: ”Olen opiskelija Sibelius-Akatemian vanhan musiikin linjalla, pääsoittimenani nokkahuilut.”
Olli Hyyrynen: ”Olen akateemisesti koulutettu luutisti ja kitaristi, joka työskentelee Länsi-Helsingin ja Keskisen Uudenmaan musiikkiopistoissa sekä vapaana taiteilijana eri orkestereissa ja pienemmissä projekteissa. Konsertit ovat tärkein vetonaula musiikkialalle ja niistä nautin yhtä paljon niin yleisön kuin lavankin puolella.”
Jugi Rautasalo: ”Olen aloittanut vanhan musiikin parissa soittamalla Helsingin Kamarijousten Bach-viikolla 1985. Sittemmin olen soittanut barokkiselloa ja gamboja lukuisissa yhtyeissä Suomessa ja Euroopassa. Erityinen suhde minulla on englantilaiseen 1600-luvun consort-musiikkiin. Johdin Suomalaista barokkiorkesteria (ent. Kuudennen kerroksen orkesteri) vuodet 2002–2004 ja olen vieraillut lukuisten suomalaisten kaupunginorkesterien solisti-kapellimestarina barokkiohjelmistolla. Uusin kiinnostuksen kohteeni on keskiaikainen musiikki.”
Armi Temmes: ”Olen harrastajanokkahuilisti. Jo lapsuuden opettajani oli imenyt vanhan musiikin vaikutteita opinnoissaan Saksassa aikana, jolloin Suomessa vanhan musiikin traditio oli vielä olematon. Kun aloitin uudestaan aktiivisoittamisen noin 25 vuotta sitten, kohtasin ilokseni valtavasti kehittyneen vanhan musiikin kentän. Soitan monissa yhtyeissä ja pienissä orkestereissa. Soittamisen lisäksi olen noin 15 vuoden ajan järjestänyt Helsingin Vanhan Musiikin Seuran kesäkurssia yhdessä muutaman muun vapaaehtoisen kanssa.”
Sanna Kola: ”Olen turkulaistunut (alun perin Kouvolasta) mezzosopraano, laulunopettaja ja kuoronjohtaja. Koulutusnimikkeeltäni olen musiikkipedagogi AMK. Ns. muodollista koulutusta vanhaan musiikkiin minulla ei ole paria mestarikurssia lukuun ottamatta, mutta olen tehnyt ”HIP:piä” (historical informed performance) myöhäisteini-iästä lähtien, eli yli 20 vuotta. Se vanha musiikki, mitä puuhaan aktiivisesti, ulottuu keskimäärin varhaiskeskiaikaan asti. Tällä hetkellä ”lempilapseni” vanhan musiikin saralla on luuttulauluduo Ophelia (ks. linkki alla), eli vahvasti englantilaisten luuttulaulujen maailmassa tällä hetkellä mennään. Muutaman vuoden olen toiminut Turun Vanha Musiikki ry:n puheenjohtajana, tällä erää varapuheenjohtajana.”
Teea Pospiech: ”Olen oululaislähtöinen, nyttemmin Tampereella (ja osin Helsingissäkin) toimiva nokkahuilisti ja AMK- koulutettu nokkahuilunsoiton opettaja. Vanhan musiikin kentällä olen aktiivinen, paitsi instrumenttini kautta soittajana ja opettajana, myös mm. Tampereen vanhan musiikin ystävien hallituslaisena ja Cafe Barock Tampereen konserttien järjestäjänä. Osana Svamulin hallitusta taidan olla nyt jo neljättä vuotta.”
Markus Sarantola: ”Soitan alttoviulua muutamissa kotimaisissa periodiyhtyeissä. FiBO:n toiminnassa olen ollut mukana yli 30 vuoden ajan. Svamulin hallituksessa olen ollut vuodesta 2019. Olen varsin aktiivisesti mukana Svamulin historiikki-projektissa – tämän vuoden aikana pitäisi olla valmista. Viime vuosina olen aika paljon tutkinut sekä vanhaa musiikkia itseään että myös sen esittämisen historiaa; niin varhaisemmilta vuosisadoilta kuin 1900-luvultakin.”
Millaisia tavoitteita sinulla on Svamulin hallituksen jäsenenä vuodelle 2023?
Kerttu: ”Uutena Svamulin hallituksen jäsenenä minua kiinnostaa muun muassa vanhan musiikin alan ja sen monipuolisuuden näkyvyyden parantaminen ympäri Suomea, kyseisen työn tärkeys tulee nokkahuilistina usein esiin. Myös mielelläni edistäisin alan opiskelijoiden ja Svamulin välistä vuorovaikutusta.”
Olli: ”Svamulissa kiinnostaa kokonaisvaltaisempi näköala suomalaiseen vanhan musiikin kulttuuriin. Uskon, että näistä talkoista saadaan pitkässä juoksussa kaikki hyötyä, kun työskennellään yhdessä korkealaatuisen keskustelukulttuurin ja epäkohtien tunnistamisen ja korjailun puolesta. Onnistuneista musiikkikokemuksista on opiskelujen jälkeen havahtunut huomaamaan, miten tärkeää yhteistyö eri tahojen välillä on. Kaikki mikä edistää sitä, on hyvästä.”
Jugi: ”Vanhan musiikin liike on edelleen liian vähän tunnettu ja arvostettu sen merkitykseen nähden. Toivon voivani edesauttaa vanhan musiikin toimijoiden taiteellista työskentelyä tuomalla yleiseen tietoisuuteen heidän tekemänsä työn merkitystä suomalaisessa musiikkielämässä.”
Armi: ”Olen Svamulin hallituksessa nk. harrastajien ääni. Me emme saa palkkaa ja mahdolliset yhtyepalkkiotkin käytetään yhteisen toiminnan edistämiseen, esimerkiksi Helsingin Vanhan Musiikin Seuran yhtyeillä ohjauspalkkioihin ja kesäkurssien rahoittamiseen. Sen sijaan me harrastajat käytämme paljon opetus- ja ohjauspalveluita. Haluan edistää harrastajien ja ammattilaisten saumatonta yhteistyötä. Haluan myös edistää julkisen rahoituksen saamista erilaisille koulutushankkeille, jotta harrastajat eivät joudu kokonaan rahoittamaan toimintaa.”
Sanna: ”Mielestäni olisi mielekästä edistää vanhan musiikin tekemisen moninapaista keskittämistä Suomessa, eli pääkaupunkiseudun ylikorostuneisuuden tasapainottamista, kenties levittämällä eri toimintoja maantieteellisesti ympäriinsä. Nythän tänä vuonna sitä tulee tapahtumaan juhlavuoden konserttienkin ansiosta. Myös kaiken yhteisöllisyyden edistäminen ja piilotyön näkyväksi tekeminen olisi mielestäni tärkeää.”
Teea: ”Itselleni tärkeää on yhdistää vanhan musiikin toimijoita monipuolisesti läpi Suomen ja siten myös kehittää yhteisöllisyyttä, samoin kuin tuoda vanhan musiikin kentän monipuolisuutta ja moninaista osaamista enemmän esille.”
Markus: ”Vanhan musiikin näkyvyyden parantaminen elikkä piilossa olevan työn näkyväksi tekeminen.”
Mitä odotat vuodelta 2023?
Kerttu: ”Juuri alkaneelta vuodelta toivon ja odotan innolla mahdollisia monitaiteellisia projekteja sekä yhteistyötä jo vanhan musiikin piirissä toimineiden ja alaan vähemmän perehtyneiden muusikoiden välillä.”
Olli: ”Alkaneelta vuodelta odotan uusia oivalluksia, yllättäviä kohtaamisia ja uuden oppimista.”
Jugi: ”Koen edelleen suurta iloa voidessani musisoida ja esiintyä taitavien kollegoiden seurassa. HeBO, FiBO, Ensemble Nylandia, Sonus Borealis ja uusimpana Kyläconsort tarjoavat tähän monta mahdollisuutta tänäkin vuonna.”
Armi: ”Suurin hankkeeni vuonna 2023 on vanhan musiikin kesäkurssin järjestäminen heinäkuussa Orivedellä. Opettajat ja ohjelma ovat hienot, mutta kiristyvässä taloustilanteessa haasteena on kurssin järjestäminen kohtuuhintaan, joten rahoitushakemuksia ja yhtyeiden tilauskeikkoja tarvitaan.”
Sanna: ”Toivoisin pitkästä aikaa pääseväni tekemään 1300-luvun (polytekstistä) polyfoniaa, se on aina hauskaa. 🙂 Odotan innolla syksyllä Turussa pidettävää Aboastra-festivaalia, jonka teemana tänä vuonna on William Byrd ja muut englantilaiset renessanssikot. Valmistelen myös Ophelian tiimoilta John Dowlandin A Pilgrimes Solace -kokoelman konserttikokonaisuutta.”
Teea: ”Vuodelta 2023 odotan musiikkia, vanhan musiikin kentän juhlimista ja erilaisia, uusia kokemuksia.”
Markus: ”Ehdottomasti odotan ja suosittelen pian alkavaa Aurore -renessanssimusiikin festivaalia!”
*********
Linkkejä
Sanna Kolan luuttulauluduo Ophelia:
https://www.youtube.com/c/OpheliaEnsemble
Olli Hyyrysen kirjoituksia Svamulin blogissa: