”Couperin on kuin ranskalaista teatteria”

Viikon päästä alkava BRQ Vantaa -festivaali tarjoaa musiikkia keskiajalta Mendelssohniin ja nykykuoromusiikista irlantilaiseen kansanmusiikkiin. Päätöskonsertissa juhlitaan tänä vuonna 350 vuotta täyttävää François Couperiniä. Ohjelmassa on Couperinin kahden idolinsa, Corellin ja Lullyn, ylistykseksi säveltämät Apoteoosit, joissa kuvataan italialais- ja ranskalaismaestrojen kohoamista Parnasso-vuorelle. Couperin kokikin elämäntehtäväkseen ranskalaisen ja italialaisen musiikin yhdistämisen.

Viulisti Amandine Solanon, gambisti Markku Luolajan-Mikkolan ja cembalisti Laurent Stewartin kanssa soittaa ranskalainen vanhan musiikin huippuviulisti Florence Malgoire. Hän kertoo sähköpostitse suhteestaan Couperiniin:

”Minulle François Couperinin musiikki on kuin ranskalainen teatteritaide: yksityiskohtaisesti säädeltyä jättäen samalla tilaa ”hyvälle maulle”, kuten Quantz tutkielmassaan niin hyvin kuvasi, tulkinnanvapaudelle, joka edellyttää ajattelun ja tunteen tarkkuutta.

Couperinin koristelumerkinnät ovat äärimmäisen täsmällisiä, oli kyseessä sitten hänen soolocembalomusiikkinsa tai kamarimusiikki. Kun olin tekemässä kokonaislevytystä Couperinin sonaateista kahdelle soolosoittimelle ja continuolle, sonaatti ”La Steinkerke” oli vielä editoimatta, ja oli hienoa saada tutkia sitä ja jakaa tämä prosessi muille.

François Couperin on tietääkseni ensimmäinen ranskalainen joka sävelsi sonaatteja, muoto, joka siihen asti oli ollut italialaisten hallussa. Hänen ”apoteoosinsa”, jotka nyt soitamme, kuvaavat Corellia ja Lullyä näin yhdistäen kansalliset tyylit. Couperin avaa hienostuneesti oven ranskalaisten ja italialaisten tyylien yhteiselolle aivan uudenlaisessa sävyssä.

Tämä on nyt kolmas kerta, kun gambisti ja taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola on kutsunut minut Vantaan festivaalille soittamaan ranskalaista musiikkia tämän lämpimän ja musiikkia rakastavan yleisön edessä. Täällä on erityisen inspiroiva ilmapiiri!”

Auli Särkiö-Pitkänen

BRQ Vantaa Festival 6.-12.8. 

https://www.brq.fi/ohjelma