Collegium musicumin hengessä

Galantina on vuonna 1998 syntynyt barokkiorkesteri, joka sai alkunsa Lahden musiikkiopiston jousiorkesterin ja joidenkin saman oppilaitoksen opettajien barokkiharrastuksen fuusiosta. Syntyvaiheessa oli mahtavaa päästä soittamaan Telemannin, Händelin ja kumppaneiden konserttoja ja sarjoja usean soittajan voimin. Alusta asti pyrkimys oli barokin esikuvien mukaisten soittimien ja virityksen käyttöön cembalo ja traversot etunenässä.

Galantinan spesiaali on ollut vähemmän tunnetun 1700-luvun alkupuolen ohjelmiston esittäminen. Erityisesti saksalaista ohjelmistoa on kertynyt paljon; Telemannin lisäksi esimerkiksi Graupner, Fasch, Zelenka, Stölzel, Keiser, Heinichen ja Hasse ovat tuttuja poikia.

Galantina esiintyy erilaisin kokoonpanoin esiintymistilanteen ja soittajien pääsemisen mukaan. Konserttivahvuus on yleensä ollut 5–20 soittajaa. Alkuperäisjäseniä ovat Martti Peippo (puupuhaltimet), Johanna Honkanen ja Anni Moisio (viulu) sekä minä (koskettimet ja laulu). Basso on ollut pitkään Anniina Saarikon (sello), Ville Voipion (kontrabasso), Seppo Heikkinen (fagotti) ja Arto Wikla (arkkiluuttu) tuottamaa. Monella Suomen ammattilaisbarokistilla on jossain vaiheessa ollut suhde Galantinaan, terkkuja vaikkapa Sini Vahervuolle ja Kaisa Ruotsalaiselle! Ja uusiakin soittajia on tullut; esimerkiksi tulevan sunnuntain jouluisessa konsertissa on neljä nuorta muusikkoa ensi kertaa kehissä.

Galantina on jossakin kevyen harrastamisen ja ammattilaisuuden välimaastossa. Musiikkia kokoonnutaan tekemään rennolla mielellä ja harjoituksien ohjelmistot valitaan myös sen perusteella, ketkä kulloinkin pääsevät harjoituksiin. Ennen esiintymisiä kuitenkin pyritään kokoamaan rivit ja saamaan aikaan varsin tavoitteellista harjoittelua.

Konsertteja on muutama vuodessa. Tyypillisesti teemme omia ohjelmiamme ja tarjoamme niitä esitettäväksi. Olemme tehneet myös tilauskeikkoja esimerkiksi häihin tai valmistujaisjuhliin. Useina vuosina olemme olleet jonkun kuoron orkesterina isoissa kirkkomusiikkiteoksissa; viimeksi edellisenä keväänä Kallion kantaattikuoron Bachin Johannes-passion esityksissä. Olemme erikoistuneet myös jumalanpalveluksiin. Esimerkiksi nyt tulevana adventtisunnuntaina säestämme virret ja esitämme Telemannin kantaatin Lahden Salpausselän seurakunnan messussa.

Varmaan jo yli 15 vuotta Galantina on esittänyt joulukuussa konsertin lahtelaisessa Pro puu -galleriassa. Melkein mikä hyvänsä barokkimusiikki on jouluista, kunhan sen sopivasti juontaa! Joskus olemme esittäneet vokaalimusiikkia, esimerkiksi adventtikantaatteja. Mutta on monia jouluun liittyviä soitinteoksiakin, kuten Corellin ja Torellin joulukonsertot sekä ranskalaissäveltäjien Noël-sovitukset.

Timo Kiiskinen

Kirjoittaja työskentelee kirkkomusiikin professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Kirkkomuusikkojen tapaan Kiiskinen osaa hiukan laulaa, soittaa urkuja sekä muita kosketinsoittimia ja myös säveltää ja sovittaa musiikkia.

Galantinan joulukonsertti 1.12. klo 19
Pro puu -galleria, Satamakatu 2, Lahti
Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 eur