BRQ Vantaa Festival haluaa luoda uusia avauksia

kirjoittaja

in

Elokuun alussa BRQ Vantaa Festival täytti jälleen Vantaan Pyhän Laurin kirkon ja kappelin sekä ympäröivän maalauksellisen pitäjämiljöön monipuolisella vanhan musiikin konserttiohjelmalla ja oheistapahtumilla. Festivaalin voimakaksikko, taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola sekä toiminnanjohtaja Márta Schmidt kertovat, mistä tapahtuma rakentuu.

Olemme olleet yhdessä järjestämässä vanhan musiikin festivaalia jo seitsemän kertaa, mutta vasta vuodesta 2013 tapahtuman nimi on ollut BRQ Vantaa Festival. Siihen saakka se oli osa Suomalaisen barokkiorkesterin toimintaa. Vuodesta 2014 tapahtuman takana on uusi yhdistys, mutta toiminnan sisältö on pysynyt pääpiirteissään samana.

BRQ Vantaa kiinnostaa kansainvälisesti, ja sitä pidetään jo nyt Pohjoismaiden kiehtovimpana vanhan musiikin tapahtumana, joka yllättää ja haastaa yleisöään. Menestyksestä kertoo myös Euroopan festivaaliverkoston myöntämä EFFE –laatuleima. Se myönnetään tapahtumille, joiden ohjelmaprofiili oli kansainvälinen, yhteisöllinen, korkeatasoinen ja innovatiivinen.

Festivaalien tehtävänä on luoda uusia avauksia taiteenalalleen. Aina vuodesta 2010 alkaen olemme luoneet uusia konsepteja kuten kotikonserttifestivaali ja Bach-meditaatio, esitelleet uusia “periodisoittimia” kuten Omniwerk ja Knifonium sekä tilanneet uusia sävellyksiä (Uljas Pulkkis, Olli Virtaperko, Heinz-Juhani Hoffman ja Eero Hämeenniemi). Pyrimme valitsemaan ohjelmistoon teoksia, joita Suomessa ei tunneta lainkaan tai esitetään hyvin harvoin. Tuomme Suomeen myös kansainvälisiä taiteilijoilta alan huipulta ja esittelemme heitä suomalaiselle yleisölle. Lisäksi jatkuvana teemana on kaukaisten kulttuurien kommentit eurooppalaisesta vanhasta musiikista, kuten kiinalaisen, intialaisen ja egyptiläisen musiikin konsertit. Niissä esitellään esimerkiksi sitä, millaista musiikkia tehtiin Kiinan keisarillisessa hovissa 1600–1700-luvuilla. Ohjelmistoa suunniteltaessa periaatteena on, että jokaisen konsertin pitäisi olla ainutkertainen ja elämys jo yksinään.

Yhteisöllisyys on myös vahva elementti, siksi olemme kutsuneet mukaan alan harrastajia esiintymään OPEN STAGE -konsertissa. Sen suosio on kasvanut hyvin nopeasti. Pohjoismaiden ja Baltian ensimmäisessä fringe-sarjassa puolestaan yleisö tutustuu nuoriin muusikoihin, joista on kehkeytymässä alan tulevia kansainvälisiä tähtiä. Fringe-konsertit ja piknik-konsertti tuovat uutta yleisöä sekä festivaalille että vanhalle musiikille. Ihmiset voivat kokeilla vanhaa musiikkia rennossa ilmapiirissä ja kynnys madaltuu osallistua varsinaiseen festivaaliin.

EAR-ly 2016 on ollut tämän kesän uusi elementti. Se on Pohjoismaiden ja Baltian nuorille vanhan musiikin toimijoille suunnattu kilpailu, jonka tarkoituksena on helpottaa nuoren polven pääsyä alalle. Kilpailun pääjärjestäjä on NORDEM, Pohjoismaiden ja Baltian vanhan musiikin verkosto. Kilpailu järjestetään kahden vuoden välein eri jäsenfestivaaleilla, ja tänä kesänä oli meidän vuoromme. Uutta oli se, että tällä kertaa yhtyeiden sijaan kilpailivat solistit sekä se, että 15 minuutin pyrähdyksen sijaan kuulijat saivat nauttia 45 minuutin konserteista, mikä antoi sekä yleisölle että tuomareille paremman kuvan solistin persoonasta ja taidoista. Samalla yleisö pääsi vaikuttamaan BRQ Vantaan 2017 ohjelmaan, koska yleisöpalkinnon saanut esiintyjä, Petri Arvo, saa kutsun ensi kesän festivaalille. Tuomaristo puolestaan valitsi EAR-ly 2016 -kilpailun voittajaksi yksimielisesti Juho Myllylän, joka saa kaudella 2017–2018 esiintymiskutsun kolmelta pohjoismaiselta festivaalilta. Olemme iloisia, että jo toisen kerran kilpailun historiassa voitto tuli Suomeen (Oslon kilpailun voitti vuonna 2012 Sibelius-Akatemiassa opiskelevien Debbi Wongin ja Solmund Nystabakkin duo White Sparrow).

Fringe-sarjassamme uutta oli tänä vuonna lounaskonserttiformaatti Vantaan kaupunginmuseossa. Niissä oli pientä yleisöryntäystä, sillä tilat ovat hyvin pieniä. Jälleen kerran onnistuimme tavoittamaan uutta yleisöä, ja erityisesti eläkeläiset innostuivat tästä formaatista. Open stagella puolestaan alan harrastajat ja nuoret pääsivät markkinoimaan tulevia esityksiään, esim. Monteverdin Odysseuksen kotiinpaluu -tuotannon laulajat esittivät katkelmia tulevasta esityksestään. Yksityiskoti Nyknapaksen talo oli toista kertaa konserttipaikkana. Se on osoittautunut erittäin hyväksi ratkaisuksi, sillä tunnelma on lämmin ja ihmiset pääsevät tutustumaan kulttuurihistoriallisesti merkittävään rakennukseen. Olemme vilpittömästi kiitollisia Huikarin perheelle, joka uskaltaa avata ovensa meille.

BRQ:n tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä kiinnostus festivaalia kohtaan on kasvamassa. Meille saapui jo tänä kesänä festivaalivieraita Yhdysvalloista, Thaimaasta, Sveitsistä, Saksasta, Virosta ja Latviasta. Lisäksi lontoolaisen Bachtrack-sivuston bloggarit saapuivat kertomaan tapahtumasta. BRQ jatkaa korkealla kansainvälisellä profiililla ja jatkossakin tullaan näkemään uusia avauksia ja konsepteja.

Markku Luolajan-Mikkola, taiteellinen johtaja
Márta Schmidt, toiminnanjohtaja