2021 VaMu-palkinto Turkuun!

Vanhan musiikin teko 2021 -tunnustuspalkinnon on saanut Turun Vanha Musiikki ry:n musiikkivideotuotanto. Vuosittain kansainvälisenä vanhan musiikin päivänä 21.3. jaettavan, Suomen vanhan musiikin liiton (Svamuli ry) myöntämän tunnustuksen jakoi tänä vuonna musiikkitoimittaja Kare Eskola. Eskola valitsi tunnustuksen saajan viiden ehdokkaan joukosta, ja perusteli valintansa seuraavasti:

“Musiikkivideo ei ole uusi keksintö edes taidemusiikin puolella, ja pandemia-aikana erilaisten taidemusiikkivideoiden tekeminen lisääntyi merkittävästi. […] Turun Vanha Musiikki ry:n musiikkivideotuotanto on kuitenkin poikennut joukosta: Se on ollut jatkuvaa, runsasta ja monipuolista, ja se on koonnut eri tekijöitä yhteen. 

Osa videoista on nerokkaita, osa kömpelöitä. Jotkut on tehty ilmeisellä tavalla, jotkut kekseliäästi. Vanhan musiikin hittien yleismaailmallisen koskettavuuden seassa pilkahtelee turkulainen huumori. Kaikille videoille on kuitenkin yhteistä tekninen laatu ja vilpitön mieli – sekä se, että ne välittävät vanhasta musiikista täyteläisen, tekijöidensä näköisen ja omaan aikaamme yhdistyvän tulkinnan. Voiko enempää vaatia? Lisäksi Turun Vanha Musiikki ry:n musiikkivideotuotannossa on tärkeää se, että se ylipäänsä on tehty. Syntyneellä musiikilla on erilainen elämä kuin konserteilla tai konserttistriimeillä. Videot säilyvät digitaalisessa todellisuudessa, pysyvänä dokumentaationa, pysyvänä elämyksenä ja pysyvänä porttina vanhan musiikin maailmaan.”

Turun Vanha Musiikki ry on syksyllä 2013 perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on edistää vanhan musiikin harrastusta, esittämistä, tuntemusta ja opetusta Turun seudulla. Yhdistys käyttää ensisijaisesti paikallisia voimia sekä saattaa yhteen alan toimijoita seudulla. Yhdistyksen jäseninä on sekä muusikoita että musiikin kuuntelijoita.

Suomen vanhan musiikin liiton hallitus valitsi tunnustuspalkinnon ehdokkaat kentältä kerättyjen ehdotusten joukosta. Muut ehdokkaat olivat Elina Mustonen produktiollaan Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin, Duo Medieval levyllään Hodie aperuit nobis – Varjoista valoon, Petri Arvon ja Ensemble Nylandian konsertti 4.9.2021 otsikolla Musica poetica – sävelten kielioppia 1500-luvun renessanssimusiikissa, ja Pitäjänmäen kyläkirkon konserttisarja.


Vuodesta 2017 jaetun tunnustuspalkinnon ovat aiempina vuosina saaneet oopperayhdistys Orpheus’ Muses, FiBO Collegium, viulisti Kreeta-Maria Kentala sekä Ensemble Gamut! albumillaan UT.

Suomen vanhan musiikin liitty ry (Svamuli) http://svamuli.fi/

Turun Vanha Musiikki ry http://turunvanhamusiikki.fi/
Lisätietoja: Svamulin puheenjohtaja Jukka Rautasalo, puheenjohtaja@svamuli.fi