Vuoden vanhan musiikin teko 2019 -tunnustus Kreeta-Maria Kentalalle

Viulisti Kreeta-Maria Kentala saa Suomen vanhan musiikin liiton Vuoden vanhan musiikin teko 2019 -tunnustuspalkinnon. Tänä vuonna tunnustuspalkinnon saajan valitsi Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe, joka perustelee valintansa seuraavalla tavalla:

”Vuoden vanhan musiikin teko 2019 -palkinnon saaja on monipuolinen taiteilija, barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala. Kentalan musikaalinen horisontti on laaja ja poikkeuksellisen monivivahteinen. Hän yhdistää ansiokkaasti musiikissa paikallista eli ”kaustislaista”, suomalaista ja eurooppalaista kulttuuriperintöä. Jo opiskeluaikana Ruotsissa ja Saksassa hankittu osaaminen näkyy. Vaikutuksen tekee myös toiminnallinen ja taiteellinen monipuolisuus ja pedagoginen omistautuminen sekä esiintymistilanteista välittyvä innostus ja energisyys. Tärkeää on se, että Kentala avaa vanhan musiikin tyylejä ja kerrostumia erilaisissa koulutusprojekteissa ja oppilaitoksissa sekä opettaa barokkiin erikoistuvia muusikoita Pietarsaaren ammattikorkeakoulussa.

Erityisen tärkeäksi Kentalan työn tekee se, että se tapahtuu kulttuuria kuluttavan pääkaupunkiseudun ulkopuolella, keskuksen ollessa Pohjanmaalla ja maakunnissa. Kentala konsertoi usean orkesterin solistina ja kamarimuusikkona sekä vaikuttaa konserttimestarina ja johtajana. Hän osaa useiden aikakausien musiikkiperinnettä, pääpainon olleessa barokin, klassismin ja varhaisromantiikan ajan tyyleissä. Hänen kädenjälkensä näkyy muun muassa periodisoittimilla soittavassa Rantatie-kvartetissa, barokkitrio The Jones Bandissä sekä keskipohjalaisessa barokkiyhtye Barocco Borealessa, joiden kanssa hän konsertoi ja levyttää säännöllisesti.

Myönnän tunnustuksen Kreeta-Maria Kentalalle, koska musiikkiosaaminen – vaikka onkin usein yhteisöllistä soittamista ja esiintymistä – ei säily hengissä eikä traditio välity eteenpäin, ellei kentällä ole työhönsä intohimoisesti suhtautuvia ja siihen uskovia kulttuuripersoonallisuuksia. Kentala tuottaa vanhaan musiikkiin ulottuvuuden, joka samalla kertaa kunnioittaa mennyttä osaamista ja synnyttää tähän aikaan sopivaa modernia tulkintaa.”

Laura Kolbe valitsi tunnustuksen saajan ehdokaslistalta, jonka Svamuli ry:n hallitus oli koonnut kentältä saapuneiden ehdotusten perusteella. Muut ehdokkaat olivat tänä vuonna BRQ Vantaan Lepohetki-konserttikonsepti, Ensemble Nylandia, Sastamala Gregoriana -festivaali sekä imatralainen Vanhassa vara parempi! -festivaali. Svamuli myöntää Vuoden vanhan musiikin teko -tunnustuksen vuosittain Eurooppalaisena vanhan musiikin päivänä.