Vanhan musiikin kentän koronakevään kuulumisia

Koronaviruspandemia on tarkoittanut kulttuurielämän hiljentymistä, konserttien peruutuksia ja siirtymisiä sekä uudenlaisten etätoimintatapojen omaksumista. Millainen oli Suomen vanhan musiikin toimijoiden kevätkausi, mitä ajatuksia on tulevasta, sumun peitossa olevasta syksystä? Entä saadaanko kesän festivaalien tarjonnasta nauttia jossain muodossa? Alla yhtyeiden, festivaalien ja yhdistysten kuulumisia.

BarokkiKuopio

Heinäkuinen festivaali siirtyy teemoineen ja ohjelmineen vuodella eteenpäin, mutta heinäkuulle Kuopioon on kaavailtu pienimuotoista konserttipäivää.

”Lisäksi festivaalin yhteyteen suunniteltu Helsingin-konsertti järjestetään vähintään striimauksena, ja syksyllä pyritään järjestämään konsertti tai pari Kuopiossa ja lähiseudulla.” -Matias Häkkinen, taiteellinen johtaja & Sanni Antikainen, toiminnanjohtaja

Barokkiyhtye Cornucopia

Cornucopian ja Janne Marja-ahon ”Minä olin yö” -levy ilmestyi keväällä, ja levynjulkistuskeikka on siirretty lokakuulle. 10 vuotta täyttävä yhtye esiintyy seuraavan kerran 7.9. Suomen solistiyhdistyksen konserttisarjassa Musiikkitalon Cameratassa.

BRQ Vantaa ry

Elokuista BRQ Vantaa -festivaalia ei järjestetä tänä vuonna, mutta ohjelmisto siirretään mahdollisimman ehjänä elokuulle 2021.

”Sitä ennen järjestetään joitakin pienimuotoisia erilliskonsertteja koronatilanteen antamien mahdollisuuksien mukaan terveys ja turvallisuus etusijalle asettaen. Pyrimme tarjoamaan yleisölle jotain pientä mutta herkullista, mm. Elina Mustosen esittämän ja Eero Hämeenniemen sävellyksiin ja sanoituksiin perustuvan Laura Maddalena -monodraaman.” – Karoliina Junno-Huikari, toiminnanjohtaja

Encanto Music ry

Yhdistys keskittyy suunnittelemaan yhteistyössä Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa toteutettavaa Helsinki Early Music Festivalia. Festivaali on tarkoitus järjestää 3.10.-11.10., kysymysmerkkinä luonnollisesti se, pääsevätkö ulkomaiset vieraat paikalle. Kotimaisten muusikoiden voimin korvaavaa ohjelmaa voidaan kuitenkin tarvittaessa kehitellä, ja ohjelmassa olisi joka tapauksessa runsaasti kamarimusiikkia.

Espoon barokki

”Espoon barokki suunnittelee tällä hetkellä toiveikkaasti syyskauden konsertteja, joihin kuuluu Espoon barokkipäivät -festivaali syyskuun lopussa. Seuraamme tilannetta ja teemme myöhemmin päätöksen siitä, pidetäänkö festivaalia ja muita konsertteja.

Keväältä jäi monta konserttia toteuttamatta: Espoon barokki joutui perumaan Vanhan musiikin päivän konserttinsa ja lisäksi Espoon seurakunnat ja kuorot peruivat pääsiäiskonserttinsa, joissa Espoon barokki olisi ollut mukana, mukaan lukien Bachin Johannes-passion esityksen.

Valonpilkahdus tässä tilanteessa on kuitenkin se että Urkuyö ja Aaria -festivaali toivoo pystyvänsä striimaamaan Espoon barokin konsertin ”Linnunlaulua kesäyössä” heinäkuun lopussa!” – Elina Mattila, puheenjohtaja

Helsingin barokkiorkesteri

”Valitsimme strategiaksi, että emme panosta pieniä resurssejamme streamauksiin, sillä ne eivät korvaa live-esityksiä millään tavalla. Niitä myös alkoi tulvia niin suurella vauhdilla, että emme nähneet välttämättä tarvetta änkeä omaamme mukaan ainakaan suurimuotoisemmin kuin taiteellisen johtajan musiikkitervehdyksen osalta.

Kaiken kaikkiaan olemme laittaneet kaiken suunnitteluenergiamme sen miettimiseen, miten syksyä voitaisiin parhaamme mukaan toteuttaa mahdollisesti hankalissakin olosuhteissa (yleisörajoitukset? korvaavat, pienemmät ohjelmat?), ja mitä korvaavaa ohjelmaa nyt peruutetuille konserteille voisi mahdollisesti live-toiminnan muodossa myöhemmin kehitellä, tai minne peruutettuja ohjelmia voisi siirtää.” – Kerttu Piirto, toiminnanjohtaja

Helsingin barokkiorkesterin Janakkalan Barokki -festivaali on peruttu, mutta 19.9. järjestetään Janakkalan kirkon 500-vuotispäivänä juhlakonsertti.

Helsingin vanhan musiikin seura

Vanhan musiikin kesäkurssi Hartolassa on tältä kesältä peruttu.

Kulttuuriyhdistys Ensemble Nylandia ry: Ensemble Nylandia & Café Barock

”Ensemble Nylandian ja Café Barockin toiminnan osalta korona on lähinnä aiheuttanut konserttien siirtämisiä. Vain Rikhardinkadun kirjaston opiskelijakonserttisarjan konsertit jouduttiin tyystin perumaan, mutta niiden sijaan esitetään videoita opiskelijoiden tutkintokonserteista Ensemble Nylandian Youtube-kanavalla. YouTubesta löytyy nyt myös 20.5. taltioitu Concerto delle Donne -konsertti .

Ensi vuoteen siirtyi Ensemble Nylandian suuri pohjoismainen yhteistyöprojekti, jossa mukana oli yhtyeet Islannista ja Tanskasta. Onneksi rahoittajat ovat reagoineet koronakriisiin omien lisäapurahojensa lisäksi myös suhtautumalla myönteisesti ja joustavasti projektien siirtämiseen, jolloin ihan kaikki tätä kesää varten tehty suunnittelu- ja tuotantotyö ei valu hukkaan.

Ensemble Nylandia on pyrkinyt osallistumaan freelancereiden tukemiseen tässä haastavassa tilanteessa tarjoamalla palkkaennakon mahdollisuutta siirrettyjen konserttien osalta. Lisäksi on täytynyt ruveta miettimään vaihtoehtoisia konserttimuotoja pandemian mahdollisesti pitkittyessä. Onkohan tulevaisuudessa enemmän tilausta pienen yleisön ainutlaatuisille intiimeille konserttikokemuksille?” – Anna Pulakka, hallituksen jäsen

Oulunsalo Ensemble ry

”Keväällä 2020 oli tarkoitus tehdä Raimo Paason johdolla Bachin h-mollimessukiertue Oulun hiippakunnan oratoriokuoron kanssa 29.3 – 5.4, joka samalla juhlistaa Pohjoisen hiippakunnan 170-vuotisjuhlaa. Jouduimme siirtämään kiertueen lokakuulle 2020, konserttipaikkakunnat tällöin ovat Kuopio, Haapajärvi, Kemi, Kuusamo ja Oulu.

Tuleva kesä on myös erilainen Oulunsalo Ensemblen esiintymisen kannalta Hailuodon musiikkipäivillä, koska normikonserttia ei voi tehdä. Näillä näkymin Musiikkipäivien Barokkimessu esitetään suorastriimauksena Hailuodon kirkosta virtuaalikirkkopalvelun välityksellä. Yhtenä solistina messussa esiintyy Oulun oma satakieli, sopraano Virve Karen. Muut konserttimme nauhoitetaan etukäteen ja esitetään yhtyeemme YouTube -kanavalla alkuperäisten festivaalipäivien aikana 27.7-2.8. Kaikki konserttimme ovat verkossa ja tämän kesän festivaali siis vapaasti katsottavissa kaikille.” – Sinikka Ala-Leppilampi, Oulunsalo Ensemblen konserttimestari

Oulun vanha musiikki ry

”Olemme siitä onnekkaassa asemassa, että vuosittainen festivaali järjestetään helmikuussa. Tämän vuoden festivaali saatiinkin hienosti toteutettua ja kaikuja siitä kuullaan lähiaikoina YouTube-kanavallamme. Tälle keväälle suunnitellut konsertit on siirretty syksylle, mutta Minun Bachini -konsertti toteutuu ensi perjantaina 29.5. Oulun kaupungin lanseeraamassa striimauspalvelu Valvelivessä.

Obon (Oulun barokkiorkesteri) ja Eric Westberg Vokalensemblen syksyinen kansainvälinen suurtuotanto siirretään mahdollisista matkustus- ja yleisörajoituksista vapautuneeseen ajankohtaan. Muun jo suunnitellun konserttitoiminnan toteutumisen varmistamiseksi valmistellaan kahden
kärjen strategiaa, jossa konsertit sekä striimataan että tarjotaan tilanteen ja konserttipaikan koon mukaan jollekin määrälle kuulijoita. Näin yleisö voi itse valita tuleeko konserttisaliin vai nauttiiko konsertista kotona. Yhdistyksen Soivaa voimaa -hanke avautuu toukokuun ja kesäkuun striimatuilla konserteilla Oysin kehitysvammapalvelukeskseen. Eli kovasti ollaan nettiin menossa!” – Johanna Leponiemi, puheenjohtaja

Sastamala Gregoriana

Festivaalia ei järjestetä tänä kesänä.
”Olemme päättäneet, että emme striimaa konsertteja tai järjestä muuta korvaavaa ohjelmaa – ainakaan toistaiseksi. Sen sijaan on tulossa festivaalivideo viime kesältä sekä jotakin ennennäkemätöntä ja -kuulematonta materiaalia digitaalisessa muodossa.

Tarkastelemme tilannetta hallituksemme kanssa uudemman kerran elokuussa, josko silloin maailmantilanne olisi yleisötapahtumien osalta suotuisampi. Ajatuksena on, jos vaikka pystyisimme järjestämään jonkinlaisen minifestivaalin syksymmällä.” – Johannes Rantanen, toiminnanjohtaja

Suomalainen barokkiorkesteri

”FiBOn osalta haluamme pitää voimakkaasti esillä freelance-barokkimuusikoiden tilannetta ja huolehtia yhteisömme jäsenistä – sen, mitä nyt voidaan. Vapaan kentän joustavuus on monessa mielessä hyvä asia, mutta koronakriisi on kohtuuton. Niinpä taloudellisia riskejä ottaen pistimme heti pystyyn pääsiäisen Pikkupassion ideoinnin ja kokoamisen korvataksemme sekä yleisölle että muusikoille edes pienesti passioaikaan kuuluvaa musiikkia.

Ikuisesti Sinun oli radioitavaksi sovittu suuren kokoonpanon konsertti. Konserttiperuutuksen sijaan tarjosimme buukatuille halukkaille muusikoille mahdollisuuden osallistua kamariyhtyetoimintaan. Tästä tuli siis radiokonsertti. Kappaleet toki vaihtuivat, mutta säveltäjänimet pysyivät suunnilleen samoina. Kiitos Ylelle joustavuudesta! Jälleennäkeminen yhteisen musisoinnin merkeissä – hyvin suunniteltuja turvasuunnitelmia unohtamatta – oli koskettavaa, ja rakkaus musiikkiin, syy olla alalla, tuli vahvasti esiin.

Ilta Pariisissa -verkkokonsertti toteutettiin kahdella kanavalla: FiBOn omalla sekä HKO:n stream-sarjan vieraana.

Myös FiBOn yleisötyö on elossa ja löytänyt uusia muotoja. Kaarelan alueella toteutettava Helsingin mallin Juurilla-hanke tuo taidetta lähelle erilaisissa muodoissa. Osa projekteista toteutetaan yhdessä Suomen Kansallisteatterin Kaarella-hankkeen kanssa. Kevään puhelauluprojekti Räpätätiivi oli tarkoitus toteuttaa pajatoimintana, mutta koronan tähden projekti muotoutuu etänä ideoiduksi musiikkivideoksi, jossa ainesosina on räp-elementtejä, Purcell-mielleyhtymiä, paikallisten asukkaiden sanoituksia koronaan liittyen ja kuvia alueelta ja osallistujista.” – Laura Kajander, toiminnanjohtaja

FiBO oli mukana Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n suuressa virtuaaliorkesterissa, jossa jäsenorkestereiden muusikot tallensivat etäyhteyksin Beethovenin 7. sinfonian finaalin tervehdykseksi lukuvuotensa päättäville koululaisille. Se julkaistaan 29.5 täällä.

Syksylle FiBOlla on useita vaihtoehtoisia suunnitelmia, joihin sisältyy myös tahtotila korvaavan toiminnan järjestämisestä, mikäli konsertteja yhä täytyy peruuttaa tai siirtää. Toiminnanjohtajan mukaan maksulliset online-esitykset ovat yksi vaihtoehto.

Turun vanha musiikki ry

”Keväältä peruttiin lasten tanssiaiset Turun linnassa, hiljaisen viikon kirkkokonsertti sekä Dowland-konsertti apteekkimuseossa. Kesän osalta ei ole yhdistyksenä suunnitelmia, mutta useammallakin muusikkojäsenellä on suunnitelmissa kuvata videomateriaalia tahoillaan. Syksyn kuviot ovat myös vielä aikamoisen avoinna. Pohjustavia neuvotteluja on jo yhteistyötahojen kanssa käynnissä, mutta päivä kerrallaan tässä on jokaisen mentävä. Palo on kova päästä taas yhdessä muiden kanssa tekemään vanhaa musiikkia!” – Sanna Kola, puheenjohtaja

Auli Särkiö-Pitkänen

Kirjoittaja on Svamulin verkkosivujen päätoimittaja.