Tehemä pois! – Vanhaa musiikkia napapiirillä

Rovaniemellä järjestettiin helatorstaiviikonloppuna jo toistamiseen KontraPunctum – Vanhan musiikin festivaali, jossa esiintyjänä oli alan spesialisteja ympäri Suomen. Vaan mitä sitten, sehän on tuiki tavallista? Suomi on varsinkin kesäisin täynnä jos jonkinmoista ja ties missä pikkukylässä järjestettävää tapahtumaa. Vaiko sittenkin jotain epätavallista? Kun kaupungissa on vanhaan musiikkiin ”hurahtaneita” harrastajia ehkä maksimissaan 20 ja konserttisalin vuokra ja ihmisten kuljettaminen satojen kilometrien päästä maksaa maltaita. Mistä idea ja mahdollisuudet tällaisen toteuttamiseen?

Leveyspiirit vaikuttavat. Kun Etelä-Suomessa istutetaan jo krookuksia, värjötellään Lapissa vielä räntäsateessa. Lehti saadaan puuhun hyvässä lykyssä toukokuun loppuun mennessä. Maa on märkä ja mutainen. Tarvitaan piristystä, mikseipä sitten musiikin muodossa. Toisaalta, aurinko ei enää juuri laske ja ilmassa tuoksuu vieno toive kesästä. Valoa ja heräämistä on loputtomiin. Maaginen hetki siis tuoda vieraita kaupunkiin.

Lapissa myös ihmiset ovat erilaisia kuin etelässä. Kun tullaan kohti napapiiriä, väki vähenee ja etäisyydet kasvavat. Jos jotain haluaa tapahtuvaksi, ei sitä kannata jäädä odottelemaan, muuten saa odottaa lopun elämänsä. Parempi tehdä itse. Ja jos joku sitten tekee jotain, liputetaan sen puolesta vilpittömästi. Rohkeita avauksiakaan ei kummeksuta, sehän on vain hienoa, kun uskalletaan! Omia ideoita ei muutenkaan tarvitse hävetä, nehän ovat jo luonnostaan parempia kuin naapurilla.

Kyseinen mentaliteetti ei ole jäänyt Lapissa vain mielikuvaksi, vaan myös uusi Lappi-brändi tunnistaa nämä piirteet. Tehemä pois on yksi brändin iskulauseista, kuten myös aito hulluus. Näistä lähtökohdista lähti myös vanhan musiikin lauluyhtye Punctum vuosi sitten kehittelemään uutta festivaalia. Yhtye oli perustettu lievän sattumuksen seurauksena jo 2007 ja kouluttanut itseään ja konsertoinut kaupungissa säännöllisin väliajoin. Porukalla oli kuitenkin jo tovin puhuttu, että olisipa hieno, jos Rovaniemelläkin olisi oikea vanhan musiikin festivaali, niin kaikelle musiikille avoin lappilainen konserttiyleisökin pääsisi tutustumaan noihin ihaniin aikakausiin oikein kunnolla. Ja nythän meillä oli myös akustisesti Suomen parhaimmistoon kuuluva kamarimusiikkisali kulttuuritalo Korundissa. Eihän siinä auttanut kuin laittaa festarit itse pystyyn! Eihän se oo ko tehä…

Ensimmäinen festivaali kasattiin pikavauhtia käytännössä huhtikuun aikana. Laulajien verkostot mahdollistivat esiintyjien kiinnittämisen käytännössä talkoohengellä. Heti ensimmäisestä tapahtumasta haluttiin laadukas. Esiintyjinä oli mm. lauluyhtye Cappella pro Vocale Oulusta ja Sfäärien Harmonia Vantaalta, molemmat Suomen eturivin artisteja. Myös visuaaliseen puoleen panostettiin. Matkan varrella tuli eteen lukuisia aloittelevan tapahtuman haasteita, mutta kaikista selvittiin ja festivaali oli mitä onnistunein: tapahtuma sai hienosti medianäkyvyyttä, konsertit olivat tasokkaita ja yleisökin löysi tiensä perille konsertteihin ja poistui tyytyväisen rauhoittuneena takaisin kevätkiireisiinsä.

Eikähän se ole festivaali eikä mikään, ellei se tule toistuvasti. Niinpä seuraavan festivaalin suunnittelu aloitettiin heti edellisestä selvittyä. Tällä kertaa lavalle nousivat Fiamma Nova Jyväskylä–Vantaa-akselilta, Ventus Vis Oulun seudulta sekä laulajat Virve Karén ja Sirpa Kurra musikanttien Harri Laakkonen ja Kari Suvilehto kanssa, sekä isäntäyhtye Punctum. Tälläkin kertaa onnistuttiin ja jatkoa seurannee tulevina vuosina.

Rovaniemen vireä kulttuurielämä tarvitsee ehdottomasti myös marginaalimusiikin sanansaattajia. Sen osoittavat jo ihastuneet kuulijajoukot ja ylitsevuotavat kannustussanat. Hulluutta ja tekemisen meininkiä tarvitaan varmasti jokaisen festivaalin toteuttamisessa. Me teemme sitä täällä kaukana, tavallisen yläpuolella.

 

Mikko Vehkaperä

 

Kirjoittaja on vanhan musiikin lauluyhtye Punctumin sekä Vanhan musiikin festivaali KontraPunctumin taiteellinen johtaja, kontratenori ja intohimoinen vanhan musiikin harrastaja.