Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

FiBO: Vespro della beata vergine

4.10. klo 19:00 - 20:30

Eurooppalaiset huippukuorot -sarja/Helsinki Early Music Festival

VESPRO DELLA BEATA VERGINE

Monteverdin mestarillinen työhakemus

Solomon’s Knot
Suomalainen barokkiorkesteri

Marianna Henriksson, Anthony Marini ja Jonathan Sells, ohjelmasuunnittelu

FiBOn Eurooppalaiset huippukuorot -sarja jatkuu kehutun englantilaisen Solomon’s Knot -kollektiivin vierailulla. Ohjelmassa on yksi varhaisbarokin tunnetuimmista teoksista, Claudio Monteverdin Vespro della Beata Vergine (1610) eli Mariavesper.

Bassobaritoni Jonathan Sellsin vuonna 2008 perustaman Solomon’s Knotin jäseninä on laulajien lisäksi myös soittajia. Se esiintyy aina ilman johtajaa, ulkoa laulaen. Kollektiivi on hurmannut ekspressiivisellä mutta notkealla laulutavallaan, jossa yhdistyvät rohkea solistisuus ja tyylintuntemus. Tämä palvelee myös Mariavesperin virtuoosimaisia vaatimuksia.

Monteverdi (1567–1643) sävelsi puolitoistatuntisen Mariavesperin työskennellessään Mantovan herttuan kapellimestarina. Sen kokoaminen saattoi liittyä työhönsä uupuneen muusikon haluun vaihtaa maisemaa. Monteverdi omisti Mariavesperin ja samassa yhteydessä julkaistun messun paavi Paavali V:lle ehkä tavoitellakseen virkaa Roomassa. Vuonna 1613 hänet kuitenkin nimitettiin Venetsian Pyhän Markuksen kirkon kapellimestariksi, ja yhtenä työnäytteenä toimi ennennäkemättömän rikas vesper.

Mariavesper yhdistelee kaikkia aikansa tyylejä vanhasta polyfoniasta uudenaikaiseen yhtye- ja soololauluun, gregoriaanisista melodioista monikuoroisuuteen ja soitinmusiikin sonaattiin. Suurteos saattoi olla tarkoitettu sekä yhtenäisenä esitettäväksi että kokoelmaksi, josta valikoida. Vanhaa ja uutta yhdistävään teokseen voikin suhtautua kuin vierailuun ikivanhassa katedraalissa. Jokainen käynti laulun, sinkkien ja suolikielten sulosoinnuissa paljastaa jotain uutta, ja eri aikojen tyylit asettuvat rinnakkain ja päällekkäin.

FiBO tuo Eurooppalaiset huippukuorot -sarjassa merkittäviä kansainvälisiä kuoroja konsertoimaan kanssaan vuosina 2022–2025. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee sarjaa vuosina 2023–2025. Sarjan ensimmäisessä konsertissa helmikuussa 2022 vieraili Det Norske Solistkor, toisessa helmikuussa 2023 Arcangelo, kolmannessa lokakuussa 2023 RIAS-kamarikuoro ja neljännessä helmikuussa 2024 Vox Luminis.

Liput 55 € (keskellä edessä), 42 € (sivuilla edessä, keskellä takana ja parvella), 30 € (sivuilla takana), 15 € (irtotuolit äärimmäisenä oikealla) + 1,5 €:n toimitusmaksu tilausta kohti: Ticketmasterin lipunmyyntipisteet ja ticketmaster.fi
Opiskelijaliput ovelta (jos lippuja jäljellä) 10 €

Tiedot

Päivämäärä:
4.10.
Aika:
19:00 - 20:30

Tapahtumapaikka

Temppeliaukion kirkko
Lutherinkatu 3, Helsinki
HELSINKI, Suomi
+ Google Map