Seminaarissa pohditaan vanhan musiikin tulevaisuutta

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestää marraskuussa yksipäiväisen seminaarin, jossa pohditaan vanhan musiikin opiskelun ja kentän tulevaisuudennäkymiä eri vinkkeleistä. Sibelius-Akatemian vanhan musiikin aineryhmän aloitteesta tuodaan eri toimijaoita yhteen pohtimaan alan tarpeita ja tilannetta ja sitä, miten vanhan musiikin koulutus Suomessa ylipäätään toimii.

Tarkoitus on keskustella yhdessä, minkälaisia ajatuksia alan tulevaisuuteen liittyy – niin yhdistysten, harrastajien, kouluttajien kuin kansainvälistenkin tahojen näkökulmasta. Suomalainen vanhan musiikin kenttä on viime aikoina selvästi aktivoitunut. Sibelius-Akatemian vanhan musiikin aineryhmän opettaja, cembalisti Elina Mustonen toteaa, että taso on kasvanut ja myös pohja laajentunut. Opiskelijat ovat kansainvälistyneet ja maailma ”pienentynyt”. Seminaarista toivotaan muun muassa lisäeväitä Sibelius-Akatemiassa parhaillaan käynnissä olevan opetussuunnitelmatyön tueksi.

– Meillä on täysi syy olla ylpeitä suomalaisesta vanhan musiikin osaamisesta ja tasosta. Sibelius-Akatemiassa halutaan jatkossakin pitää huolta siitä, että aidosti tiedetään missä vanhan musiikin kentällä mennään ja että opiskelijamme saavat parasta mahdollista opetusta juuri tässä ajassa, Mustonen kertoo.

Vanhan musiikin kentällä yhtenä huolenaiheena ovat esimerkiksi musiikin alan koulutuksiin suunnitellut leikkaukset. Muun muassa Metropolia ammattikorkeakoulusta on suunniteltu vanhan musiikin koulutuksen lakkauttamista kokonaan. Tulevaisuuden haasteita ovat kulttuurialaa ylipäätään askarruttavat kysymykset kuten rahoitus ja kansainvälistyminen. Vanhan musiikin ammattilaisista moni toimii nimenomaan freelancereina, joten valmiudet toimia itsensä työllistäjänä ja markkinoijana ovat tarpeen. Toisaalta seminaaripäivän aikana on tarkoitus saada myös kansainvälistä näkökulmaa ja mittasuhteita siihen, miltä suomalainen vanhan musiikin koulutus näyttää esimerkiksi eurooppalaisesta näkökulmasta.

– Toivottavasti haasteiden kartoittamisen lisäksi saisimme myös joitakin konkreettisia ajatuksia siitä, miten koulutus ja kentän eri toimijat voisivat niihin yhteistyöllä vastata, Mustonen tuumii.

Vanhan musiikin tulevaisuus -seminaari
Lauantaina 7.11.2015 klo 10-16, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Wegelius-sali, Töölönkatu 28 (4. kerros)

Vapaa pääsy

Puheenvuorot: 

 • Jari S. Puhakka (lehtori, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)
 • Petteri Pitko (lehtori, AMK Novia)
 • Riitta Poutanen (rehtori, Länsi-Helsingin Musiikkiopisto)
 • Ville Voipio (TkT, Helsingin vanhan musiikin seura)
 • Johanna Korhonen (journalisti)
 • Xavier Díaz-Latorre (luutisti ja kitaristi, pedagogi, ESMUC Escola Superior de Música de Catalunya, Barcelona)

Panelistit: 

 • Olli-Pekka Martikainen, pj. (varadekaani, Sibelius-Akatemia)
 • Helena Hiilivirta (intendentti, Tampere Filharmonia)
 • Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch (barokkiviulisti, barokkiviulunsoiton professori, Krakovan Musiikkiakatemia)
 • Marita Liulia (taiteilija-ohjaaja, mediataiteen pioneeri)
 • Hanna Susitaival (erityisasiantuntija, Taike, Joensuu)

Seminaaripäivään sisältyy myös musiikkiesityksiä, ja virallinen ohjelma päättyy vapaaseen keskusteluun pienen purtavan ja juotavan kera.

Ilmoittautumiset viimeistään 2.11.2015 tämän linkin kautta.

Lisätiedot:

Koordinaatori Nina Lackman nina.lackman@uniarts.fi 
Elina Mustonen elina.mustonen@uniarts.fi