Koronatilanne jatkuu vain. Keskustelu kuumenee, päätöksiä ja päätösehdotuksia viuhuu. Taidealan tunnelma vaihtelee turhautumisen, lähes epätoivon ja epäuskoisten naurahdusten välillä. Mitä tässä nyt oikein tapahtuu? Kenen etua kulttuuriministeri ja muut päättäjät ajavat?
Rokotukset etenevät, mutta rajaliikenne ja uudet virusvariantit tekevät tilanteesta edelleen epävarman. Suuri ongelma on tilanteen arvaamattomuus sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä – on ollut puhetta jopa vuoden loppuun asti jatkuvista ankarista rajoituksista.
Uusia pilviä taiteen ja urheilun rahoituksen taivaalle kerääntyy veikkausvoittovarojen pienenemisen ja uusjaon lisäksi tulevien vuosien budjettileikkausten muodossa.
Onko laki kaikille sama?
Nelisentoista kuukautta jatkuneet poikkeusolot tuntuvat kerta toisensa jälkeen yllättävän erilaisia päättäjiä ja muita tahoja kuin talvi autoilijan. Erilaisia suhteellisen vaatimattomia tukia on jaettu eri suunnista. Siitä huolimatta euromäärien lisäksi rahojen kohdistaminen on epäonnistunut kerta toisensa jälkeen. Sama käsittämättömyys koskee edelleen eri alojen toiminnan rajoittamista keskenään erilaisilla toimenpiteillä ja perusteilla.
Käytännössä lähinnä kuukausipalkkaiset tai muuten vankasti tuetut kulttuurilaitokset ovat pystyneet toimimaan viime aikoina. Esiintymällä itsensä elättävät ja markkinoiden ehdoilla olevat toimijat ovat jääneet pulaan. Onneksi useat vanhan musiikin toimijat ovat voineet turvautua muihin ammatteihinsa tullakseen toimeen.
Tästä päästäänkin yhteen suurimmista korona-aikojen paljastamista ongelmista: maamme lainsäädäntö, ja erityisesti sitä tulkitsevat ja toimeenpanevat tahot.
Myönnetyt hätävarat, niiden kohdistaminen ja niiden jakajat ovat kaikki epäonnistuneet liian monta kertaa, liian monessa vaiheessa. On huomattu, että laki ja sen tulkinta mahdollistavat aivan erilaiset säännöt eri tilanteisiin. Joitakin aloja on rajoitettu alusta saakka rankasti. Jotkut eivät tunnu olevan juuri minkäänlaisen sääntelyn piirissä. Siitä huolimatta, että sekä tietoa että kokemusta ja ratkaisuehdotuksia tapahtumien turvallisesta järjestämisestä on toimitettu päättäjille jo vuoden verran.
Jostain syystä lakien säätäjillä ja muilla päättäjillä on myös suuria vaikeuksia ymmärtää kansakunnan parasta, mitä tulee tieteen, taiteen, urheilun ja koulutuksen merkitykseen sekä ennen ja nyt että tulevaisuudessa.
Mediapelin ja huomiotalouden voidaan katsoa voittaneen, kun taide- ja tapahtuma-alojen kuusinumeroinen pääluku ei onnistu herättämään kulttuuriministerin huomiota muutamanturvelobbarin pitäessä ääntä. Ei, vaikka kaikilla mittareilla puhutaan varovaisesti sanottuna vähintään saman painoarvon toiminnasta.
Monet yksilöt ja toimijat ovat kyllä pitäneet itseään esillä. Viesti ei kuitenkaan tunnu menevän ainakaan vielä perille, vaikka monet ovat tehneet hyvin ansiokasta työtä myös kulisseissa. Liekö ongelma siinä, ettei nykypoliitikoista monellakaan ole henkilökohtaista kosketusta kulttuuriin, toisin kuin ehkä menneillä vuosikymmenillä?
Tukipaketteja valuvat apurahahanat
Ministeriö julkaisi hiljattain uuden tukipaketin – kiitokset siitä. Ilmeisesti lähetys saapui vasta eräpäivän jälkeen, sillä pitkään vatvottu tapahtumatakuu ei tähän pakettiin ilmeisesti sittenkään ehtinyt mukaan. Kesän suuria tapahtumia perutaan jatkuvasti (tänään viimeksi Porin Jazz).
Eräitä suurimpia ongelmia jää muutenkin vielä ratkeamatta. Suuri osa vanhan musiikin henkilöistä, yhteisöistä ja yrityksistä toimii niin monipuolisesti, ettei mikään tarkkaan rajatuista ja aina tietyillä kriteereillä tietyltä luukulta jaettavista tukimuodoista tunnu olevan oikea. Väliinputoajia on runsain mitoin. Tämä olisi vältettävissä.
Suuri ongelma henkilötasolla on esimerkiksi, että näköjään tulonmenetysten korvaamisesta on luovuttu. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet jäänyt ilman korvauksia menetetyistä tuloista tähän saakka, et tule korvauksia enää koskaan saamaankaan.
Tulevakin avustuskierros jaetaan (neljäntenä) Taike-hakuna. Lyhyesti sanottuna tässä toimintatavassa on ongelmana se, että tämä sekoittaa yhtäältä kilpaillun ja vertaisarvioidun(työskentely)apurahan ja toisaalta elantoa varten myönnetyn, hengeltään sosiaaliturvatyyppisen tuen.
Apuraha leikkaa sosiaalietuuksia. Se myönnetään jonkun imaginäärisen ja periaattellisen projektin toteuttamiseen, eikä sitä ilmeisesti käytännössä voi saada, jos on työllistynyt tulonmenetysten jälkeen jollain muulla alalla. Ratkaisuja henkilökohtaisten tukien jakamiseen ja kohdentamiseen on ansiokkaasti ehdottanut Muusikkojen liitto.
Onko tämäkin kesä peruttu?
Kirjoittaessani tätä tekstiä ainakin täällä Uudellamaalla odotetaan kieli pitkällä aluehallintoviraston päätöstä siitä, milloin olisi mahdollista järjestää edes muutaman kymmenen ihmisen ulkotilaisuuksia. Siellä täällä toisaalla on jo päästy sisäkonserttienkin makuun – toivoa siis on.
Kaikkia kesätapahtumia ja -festivaaleja ei ole ainakaan vielä peruttu. Näyttää siis siltä, että kaikesta huolimatta kuljetaan askel kerrallaan kohti valoa. Missä vaiheessa se valo on ihmissilmän havaittavissa? Ehkä pitkänkin ajan kuluttua. Vaikuttaa siltä, että rajoituksia suunnitellaan pidettävän voimassa vuoden loppuun asti.
Monen vanhan musiikin toimijan rahoitus on ainakin osaksi kytköksissä veikkausvoittovarojen jakamismekanismeihin. Tämä kytkös on hiljalleen purkautumassa, toivottavasti hallitusti ja kerralla. Kulttuurille onkin varattava pysyvä ja suhdanneheilahteluista riippumaton lohko valtion budjetista. Ikävä kyllä juuri saapuneiden, hyvin huolestuttavien tietojen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön alalta ollaan lähivuosina tekemässä merkittäviä lisäleikkauksia veikkausvoittovarojen poistumisen lisäksi. Tästä voi lukea lisää esim. vinkkilistalla olevien linkkien kautta. Seuraamme tilannetta ja otamme kantaa.
Kulta ry (24 kohtaa kulttuurista kuntapäättäjille)
https://kulttuurijataide.fi/wp-content/uploads/2021/05/Kulttuurin-puolesta-selvitys-1.pdf
Muusikkojen liitto (koronatukien kohdistamisesta)
Outi Alanko-Kahiluodon kirjoitus (henkisestä ja taloudellisesta merkityksestä)
https://www.verkkouutiset.fi/kulttuurialan-merkitys-viimein-vakavasti/#685d092f
Nuori Voima / Vesa Rantala (joukkovoimasta)
Svenska Yle (pohjoismainen vertailu valtion roolista kriisin ratkaisussa)
Ministeriön tiedote tulevista tukimuodoista (eli ei tulonmenetyksiä edelleenkään, vaan kilpailtuja apurahoja paikkaamaan sosiaaliturvaa)
Ja ministerin kommentit aiheesta
Juha Itkonen (tulevien vuosien huolestuttavasta rahoituskehityksestä)
https://www.facebook.com/itkonen1/posts/10157904509376674
Liikasen ryhmä (rahapelijärjestelmän muutoksen vaikutuksista)
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162878/VN_2021_12.pdf?sequence=1
Musiikkineuvosto (Kahilainen: ”Matto on vedetty jalkojen alta”)
http://musiccouncil.fi/?p=1820
Suomen sinfoniaorkesterit ry (”Rajoitusten jatkamisen on perustuttava todelliseen tarpeeseen”)
https://www.sinfoniaorkesterit.fi/fi/uutinen/?id=3008&mode=azqr453bz