Vanhan musiikin liiton uuden vuoden kuulumisia

Uuden toimintavuoden käynnistyttyä hallituksen järjestäytymiskokouksella on jälleen hyvä hetki tervehtiä jäsenistöä kuulumisten ja uutisten merkeissä.

Suomen vanhan musiikin liitto on vahvistanut painoarvoaan Suomen musiikkikentällä ja taidevaikuttamisessa laajemminkin liittymällä Suomen musiikkineuvostoon loppuvuodesta 2019. Sitä kautta vanha musiikki näkyy muiden musiikin lajien ja toimintamuotojen mukana päätöksenteossa, näkyvyydessä ja vaikuttamisessa koko alan ja jäsenistönsä hyödyksi. Puheenjohtajana olen osallistunut yhdistyksen vuosikokoukseen ja sen yhteydessä järjestettyyn keskusteluun Musiikkineuvoston lanseeraamien Musiikkioikeuksien konkreettisesta soveltamisesta. Keskustelussa käsiteltiin tässä vaiheessa erityisesti sukupuolten tasavertaisuuden toteutumista eri musiikkialan toiminnoissa ja lajeissa. Kaisa Ruotsalainen tulee osallistumaan Musiikkineuvoston ”Musiikki ammattina” -työryhmän toimintaan. Kuulemme tulevaisuudessa varmasti kuulumisia myös työryhmän työskentelystä.

Myös koko kulttuurikentän poliittisena lobbauselimenä pääsihteeri Rosa Meriläisen johdolla toimiva Kulttuuri ja taide (Kulta) ry on ottanut liittomme mukaan toimintaansa ja näköpiiriinsä epävirallisesti jo tässä vaiheessa, kun vielä odotamme taloudellisia mahdollisuuksia liittyä varsinaiseksi jäseneksi.

Vuoden 2018 jäsenjärjestötilastoinnin tuloksia julkaistaan piakkoin, kunhan loputkin vastaukset saadaan. Vuoden 2019 tilastointitiedon kerääminen aloitetaan tällä kertaa jo toukokuussa 2020. Myös henkilöjäsenkyselyä valmistellaan.

Vuoden vanhan musiikin teko 2019 -tunnustuspalkinto julkistetaan jälleen kansainvälisenä vanhan musiikin päivänä 21.3. Muistakaa käydä antamassa ehdotuksenne palkinnon saajaksi! Palkinnon tarkoituksena on tuoda näkyviin vanhan musiikin alan taiteellisia, organisatorisia, koulutuksellisia ja muita saavutuksia ja innovaatioita. Lisää tietoa tästä ehdotuslomakkeen esipuheessa.

Vuonna 2020 jatketaan alan sisäistä keskustelua siitä, olisiko liiton johdolla syytä sopia jonkinlaisia suosituspalkkoja ja -taksoja erityisesti vanhan musiikin alalla yleisistä tehtävistä, joihin ei välttämättä löydy Muusikkojen liiton liksalistalta vastauksia (esim. esiintyminen kamarimuusikkona/johtajana/solistina/useampaa soitinta soittaen, soitinhuolto ja -viritys). Tähänkin toivotaan jäsenistöltä aktiivista osallistumista keskusteluun, jos aihe kiinnostaa!

Maamme vanhan musiikin toiminnan kehitystä varhaisvaiheesta nykyhetkeen näkyväksi tekevä vanhan musiikin liiton käynnistämä ja toimittama historiikkityö alkaa alkuvuodesta 2020. Hankkeen tarkoitus on kerätä ja järjestää saataville tietoa siitä, miten mikäkin vanhan musiikin soitin ja ilmiö on Suomeen rantautunut ja miten alamme eri osa-alueet ovat vuosien varrella kehittynyt, laajentunut ja vakiintunut.

Puheenjohtajan puolesta toivotan kaikille antoisaa vuotta!

Matias Häkkinen