Suuntana Eurooppa

Vanhan musiikin ammattilaisuus on tyypillisesti free-muusikkoutta, ja pelikenttä on kansainvälinen. Monet suomalaiset vanhan musiikin muusikot ovat luoneet tiiviit siteet Eurooppaan opiskelujen ja kontaktien myötä ja keikkailevat myös ulkomaisissa yhtyeissä. Moni on asettunut pysyvästi Eurooppaan. Tässä heistä kaksi.

Viulisti Lotta Suvanto pitää tällä hetkellä majaansa Freiburgissa Saksassa. Hän opiskeli alunperin modernia viulua Kokkolassa, Malmössa ja Tampereella.

”Kokkolassa ollessa Juha Kankaan johtamalla Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterilla oli erittäin suuri vaikutus. Ehkä en siinä vaiheessa vielä ajatellut kovasti sitä millä instrumentilla soitan, vaan miten soitan ja miksi.

Yksi käännekohta oli Freiburgin Barokkiorkesterin konsertti Helsingissä 1999, jolloin Gottfried von der Goltzin tapa soittaa barokkiviulua ja liidata orkesteria teki minuun suuren vaikutuksen.

Kreeta-Maria Kentalan opastuksella olin opiskellut Länsi-Helsingin musiikkiopistossa barokkiviulua, mutta halusin opiskella lisää ja hain Würzburgin musiikkikorkeakouluun, jossa tein diplomin sekä Meisterklass-tutkinnon Gottfriedin luokalla.

Olen ollut ”gerne gesehene Gast” (mieluinen vieras) Freiburgin Barokkiorkesterissa pian jo 15 vuotta. Työnkuva on kirjava. Istun mukavasti kaikilla tuoleilla, mutta ehkä mieluiten väliäänissä. Orkestereita joissa joko olen soittanut tai edelleen soitan aktiivisesti ovat Collegium Vocale Gent, Thomas Hengelbrockin Balthasar-Neumann Ensemble, Kammerorchester Basel, Bachakademie Stuttgart sekä Il Gusto Barocco.”

***

Viulisti Tuomo Suni on soittanut kansainvälisessä Ensemble Masques’issa vuodesta 2009. Toukokuussa Masques vieraili myös Suomessa konsertoiden Helsingissä ja Raumalla HeBon konserttisarjassa.

”Ensimmäiset konserttini yhtyeen riveissä olivat Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Masques oli tuolloin vielä kanadalainen yhtye. Nyttemmin olemme enemmänkin kaksimantereinen. Tunsin [taiteellisen johtajan] Olivier Fortinin ja [yhtyeen viulistin] Sophie Gentin jo aikaisemmin, Sophien kanssa olen soittanut eri yhtyeissä jo kohta 20 vuotta.

Asun Glasgow’ssa, Skotlannissa ja soitan Ensemble Masquesin lisäksi monissa yhtyeissä ja orkestereissa ympäri Eurooppaa. Olen Vox Luminis -yhtyeen konserttimestari sekä The English Concertin 2-viulun äänenjohtaja. Muita yhtyeitä joissa soitan säännöllisesti ovat mm. Capriccio Stravagante, Ricercar Consort, Helsingin Barokkiorkesteri, The Early Opera Company, Dunedin Consort ja Bach Collegium Japan.

Olen asunut pian puolet elämästäni ulkomailla. Lähdin jo 21-vuotiaana hakemaan oppia Euroopasta. Opintojen aikainen loputon kamarimusisointi ja erittäin kansainväliset kontaktit olivat hyvä perusta uralleni. Yhteydet Suomeen ovat vielä myös vahvat. Helsingin Barokkiorkesterissa soitan aina kun ehdin. Työelämäni on mielestäni tällä hetkellä kovin ideaali. Kun lukiossa mietin mitä voisin isona tehdä, päätin että barokkiviulua olisi kiva soittaa ja voisin ehkä soittaa jossain eurooppalaisessa orkesterissa joskus. Nyt ovat asiat vielä paremmin. Saan soittaa monissa hyvissä yhtyeissä kamari- ja orkesterimusiikkia!”

Auli Särkiö-Pitkänen

Kirjoittaja on Svamulin verkkosivujen päätoimittaja, musiikkitoimittaja ja aktiivinen harrastajamuusikko.