Keskiaikaiseen musiikkiin keskittyviä yhtyeitä on Suomessa vasta hyvin vähän. Vuonna 2014 perustettu Trio Sufira on niistä yksi. Sofia Lindroosilla, Eira Karlsonilla ja Susanna Tolletilla on jo takanaan pitkä yhteinen taival mm. suomalaisissa ammattikuoroissa sekä erityisesti nykymusiikin parissa. Kun he huomasivat, että heitä yhdisti kiinnostus varhaiseen vanhaan musiikkiin, tuntui luontevalta alkaa laulaa yhdessä.
Sufiran jäsenet kertovat suhteestaan keskiaikaiseen musiikkiin: ”Meitä kaikkia kiehtoo varhaisen musiikin selkeys ja melodiikka, musiikin lineraarisuus. Moniäänisessä musiikissa kaikki äänet ovat itsellisiä ja samanarvoisia. Tämä vaatii tietynlaista solistisuutta, mutta lopputuloksessa kuitenkin yksilöllisyys muuttuu kollektiiviseksi solismiksi.
Yksiäänisessä musiikissa mielenkiintoista on, kun sopraano, mezzo ja altto laulavat samaa melodiaa ja muodostavat yhdessä instrumentin, joka on enemmän kuin osiensa summa. Siinä pääsemme hyötymään toistemme äänenväreistä.
Keskiaikaisen musiikin tekemisessä kiehtoo vapaus: tulkinnat eivät ole valmiiksimääriteltyjä. Kun musiikki on yksinkertaista, itse ääni, sointi ja sanoma saavat enemmän tilaa.
Roolimme ei ole matkustaa aikakoneessa keskiaikaan tuomaan esityksiä nykypäivään sellaisenaan, museoituina, vaan saattaa vanha musiikki vuorovaikutukseen nykyajan kanssa. Yhdistämme myös vanhaa musiikkia täysin uuteen musiikkiin. Kasvamme jatkuvasti yhtyeemme mukana.”
Tällä viikolla Aurore-renessanssimusiikkijuhlat soivat Paavalinkirkossa kolmatta kertaa. Trio Sufira esiintyy avajaiskonsertissa ”Kummisetä Dufay” esittäen Dufayn ja hänen lähipiirinsä musiikkia erikseen sekä yhdessä Petraloysio-yhtyeen kanssa. Maaliskuussa trio esiintyy Kirkko soikoon! -festivaalilla. Sufiran ohjelmisto keskittyy enimmäkseen keskiajan ja varhaisrenessanssin rajapinnan monenlaisiin tyylisuuntauksiin. Yhtyeen jäsenet myös säestävät toisiaan esim. nokkahuiluilla ja fiidelillä.
Trio Sufira & Auli Särkiö