Ei pönötystä vaan nautintoja

Encanto-kulttuuriyhdistyksen konserttikokonaisuudet tarjoavat helposti lähestyttäviä ja elämyksellisiä vaihtoehtoja klassisen musiikin kokemiseen, kirjoittaa tuottaja Mikko Vehkaperä.

Entisaikaan musiikki, jonka nykyään tunnemme klassisena musiikkina, oli vahvasti osa ihmisten arkipäivää. Yhtä vahvasti kuin ne kuumimmat pophitit, jotka nykyään tunkevat lähes jokaisen vastaantulijamme korvanappeihin suoratoistopalvelujen loppumattomasta äänivirrasta. Menneinä vuosisatoina musiikkia soitettiin ja laulettiin kaduilla ja kapakoissa, kamareissa ja kirkoissa, missä vain ihmisiä olikin viettämässä elämäänsä. Erityisesti musiikki liittyi juhliin, jolloin syötiin ja juotiin ja nautittiin elämästä. Musiikki oli suuri elämänilon lähde. Katsopa vaikka vanhoja maalauksia: niissä muusikot ja kuulijat, koirat, kissat, kokit, lapset, rakastavaiset ja tamburiinia soittavat narrit on usein kuvattu tiiviinä rykelmänä, jossa kaikki nauttivat yhdessäolosta ja hyvästä musiikista, vapaana arkielämän huolista.

Näinhän on edelleenkin. Musiikki tuottaa monille ihmisille hyvää oloa. Monesti kuitenkin muusikon virkaa tekee levysoitin tai tähtenä on joku tuntemamme viihdeartisti. Parhaimmillaan ollaan jossain pubissa iloisten musikanttien keskellä. Me vanhan musiikin ystävät tiedämme, että aikoinaan myös ns. klassinen musiikki oli jokamiehen musiikkia. Jossain vaiheessa se kuitenkin alkoi muuttua arkielämää suuremmaksi ja hienommaksi asiaksi. Sitä alettiin esittää. Vuosisatoja myöhemmin olemme tilanteessa, jossa näitä alun perin kaikelle kansalle tehtyjä kappaleita esitetään tiukkojen hierarkkisten raamien mukaisesti konserttitilanteessa ja yleensä valistuneelle kuulijakunnalle. Ei liene ihme, että asiaan vihkiytymättömälle kynnys tutustua vanhaan ja klassiseen musiikkiin voi tuntua suurelta.

Onneksi maailma on muuttumassa. Klassisen musiikin piireissä elää vahvistuva liike, joka haluaa tuoda musiikin elämänmakuisuuden takaisin sen esitystilanteisiin. Esittämisen sijaan halutaan tehdä konserttikokonaisuuksia, joissa yleisö pääsee osalliseksi muusikoiden tunnelmasta ja voi nauttia kuulemastaan ilman turhaa pönötystä. Usein esityksissä on mukana huumoria tai vaikkapa erilaisia taiteen ja viihteen muotoja tai hyvää ruokaa ja juomaa. Musiikkia ei lokeroida välttämättä mihinkään genreen vaan tärkeintä on luoda ihmisille elämyksiä – toki silti laadukkaasti ja ammattitaidolla. Liikkeellä ei ole olemassa virallista nimeä, eikä virallinen luonne oikein ilmiöön kuuluisikaan. Monesti asian puolesta liputtavat taitelijat haluavat toimia omin ehdoin ja instituutioiden ulkopuolella. ”Indie classics” onkin yksi suositummista liikkeeseen liitetyistä nimistä. Toisaalta onpa ilmiö alkanut levitä jo instituutioihinkin ja esimerkiksi uusia konserttisaleja voidaan rakentaa esittäjä-kuulija-asetelmasta poiketen monimuotoisia konserttitilanteita mahdollistaviksi.

Encanto Music on uudehko, pääkaupunkiseudulla vaikuttava kulttuuriyhdistys, joka kokee klassisen musiikin elämänmakuisuuden palauttamisen sydämenasiakseen. Yhdistys järjestää vuosittain Encanto Festivalia Kauniaisissa sekä taidesalonkeja Linnunlaulun huviloissa Töölönlahdella Helsingissä ympäri vuoden. Tilaisuuksissa tärkeintä on nimenomaan hyvä olo ja yhdessä nauttiminen. Niinpä esimerkiksi salonkikonserteissa kuullaan hyvän musiikin lisäksi taiteilijoiden omia tarinoita töistään samalla kun maistellaan suussa sulavia herkkuja. Festivaalilla konsertteja pidetään ihmisten yksityiskodeissa, musiikkiin yhdistellään tanssia ja näytelmää tai lausuntaa, vaellellaan vapaasti non-stop esityksestä toiseen sekä vietetään iltajuhlia yhdessä taiteilijoiden ja kuulijoiden kesken. Hyvää musaa, maistuvaa ruokaa ja juomaa, rentoa meininkiä – hemmottelua kaikille aisteille. Sitä on luvassa myös ensi keväänä ja toukokuun lopussa järjestettävällä festivaalilla.

Koska ilmiö on Suomessa vasta aluillaan, tuodaan festivaalille ulkomaisia idean uranuurtajia. Toisaalta Encantossa uskotaan muutenkin kulttuurien keskinäisen vuoropuhelun ja vuorovaikutuksen voimaan. Se puolestaan onnistuu parhaiten viettämällä aikaa yhdessä ja luomalla yhteisiä elämyksiä. Musiikki on oiva katalysaattori ihmisten ja kulttuurien yhteenkuuluvuudelle. Kansainvälinen yhteistyö onkin festivaalilla voimakkaasti läsnä. Onni on myös saada ensi kevään päänumeroksi kaikkia edellä mainittuja arvoja ja ajatuksia tukeva show Angel’s Share. Kyseinen esitys yhdistää niin eri taiteenlajeja ja musiikkityylejä kuin kulttuurejakin hurmaavaksi illanvietoksi. Esityksessä on mm. lumoavaa barokkimusiikkia, shakespearelaista näyttämötaidetta, modernia tanssia, skottilaista kansanmusiikkia ja viskin olemuksen pohtimista. Ja esityksen jälkeen jäädään juhlimaan!

Uudenlaiset konserttikokonaisuudet innostavat myös uudenlaisten rahoitusmallien miettimiseen. Maailmalla useat kulttuurisijoittajat ovat kiinnostuneet ilmiöstä ja rahoittaneet merkittäviä osia monimuotoisia konsertteja mahdollistavien tilojen ja tapahtumien kustannuksista. Suomessa rahoituskanavat ovat vielä aika konservatiivisia, mutta perässä tultaneen tässäkin asiassa. Encanto on mukana kokeilemassa mm. joukkorahoitusta yhteisöllisen festivaalinsa tukemiseksi. Kampanja on parhaillaan menossa ja päättyy itsenäisyyspäivänä 6.12.2016. Haasteetonta kampanjan pyörittäminen ei ole: suuren työmäärän lisäksi uuden konseptin sisäänajo kulttuurinystävien rahakukkaroille vaatii useita toistoja ja henkilökohtaisia kontakteja. Projektin erinomaisuuden ja uraauurtavuuden vakuuttelu ei myöskään välttämättä uppoa, jos ihmisillä ei ole aikaa perehtyä asiaan. Kampanjan kohde on yleisön mielestä aika kaukana keväällä, vaikka toisaalta rahoitus pitäisi saada varmistettua jo syksyn puolella. Yhdistys järjestäjänä ei myöskään herätä samanlaista tukemisen halua kuin jonkun henkilön persoonallisemmat tuotteet – tai joku yhteiskunnallinen suurempi epäkohta, joka projektilla ratkaistaisiin. Tapahtumien joukkorahoitus voi silti hyvinkin olla tulevaisuutta, kunhan aika on sille kypsä. Yhdessä olemme enemmän – yhdessä viihdymme.

Mikko Vehkaperä

Kirjoittaja on vanhaan musiikkiin erikoistunut pitkän harrastajataustan omaava laulaja-tuottaja Rovaniemeltä, joka nyt opiskelee kulttuurituotantoa Kauniaisissa ja on ilokseen päässyt mukaan Encanton toteuttajaremmiin tuottajaksi.