Vuoden vanhan musiikin teko 2018 on FiBO Collegiumin Viking Barokk

Suomen vanhan musiikin liiton myöntämän Vuoden vanhan musiikin teko -tunnustuksen sai tänään Eurooppalaisena vanhan musiikin päivänä FiBO Collegiumin Viking Barokk -hanke ja Concerto Grosso -toiminta kokonaisuudessaan. Kentältä kerätyistä ehdotuksista oli Svamulin hallitus valinnut viisi ehdokasta, joista lopullisen valinnan teki toimittaja Hannu Taanila.

Viking Barokk oli järjestyksessä viides Concerto Grosso -suurprojekti, jossa lapset ja nuoret ovat musisoineet yhdessä vanhan musiikin ammattilaisten kanssa. Concerto Grosso on myös tuonut yhteen musiikkiopistojen oppilaita sekä esimerkiksi nuoria voimistelijoita ja miekkailijoita. Tällä kertaa tapahtuma oli ensi kertaa kansainvälinen: marraskuussa Helsingissä järjestetty, barokkia ja kansanmusiikkia yhdistänyt tapahtuma kiersi talven aikana Oslossa, Tukholmassa ja Reykjavikissa.

Hannu Taanila vertasi perustelupuheenvuorossaan FiBO Collegiumin työtä Martti Lutherin ajatuksiin jumalanpalveluksen uudistamisesta ja musiikin universaalista lahjasta: moniäänisessä virrenveisuussa koko seurakunta otettiin mukaan musisoimaan ammattimuusikoiden johdolla. Taanila painotti, että Concerto grosso -projektit ovat ihailtavasti tuoneet esiin tasaveroisuuden, yhdessä tekemisen ja oppimisen ilon periaatteita, kun kaikki osaamistasosta ja soittimesta riippumatta pääsevät soittamaan jättimäisessä barokkiorkesterissa sopiviksi sovitettuja kappaleita.

Tunnustuksen vastaanotti FiBO Collegiumin työryhmä tuottaja Kaisamaija Uljaan johdolla. Svamuli jakoi Vuoden vanhan musiikin teko -tunnustuksen nyt toista kertaa.

Ennen tunnustuksen julkistamista Rikhardinkadun kirjaston kirjatornissa saatiin nauttia Café Barockin Vanhan musiikin uudet toivot -musiikkihetkestä, jossa Bachia ja Byrdiä esittivät gambisti Vadim Vainshtein ja cembalisti Eugenie Van Der Meulen.

Auli Särkiö-Pitkänen