Vuoden vanhan musiikin teko 2017 -tunnustus Orpheus’ Muses -barokkioopperayhdistykselle

Suomen vanhan musiikin liitto on myöntänyt Vuoden vanhan musiikin teko 2017 -tunnustuksen Orpheus’ Muses -barokkioopperayhdistykselle, joka on perustettu vuonna 2016.

Voittaja julkistettiin tänään 21.3., eurooppalaisena vanhan musiikin päivänä, Rikhardinkadun kirjastossa Café Barockin järjestämän konsertin yhteydessä, ja tunnustusta olivat vastaanottamassa Orpheus’ Musesin Meri Metsomäki ja David Hackston. Puheessaan he kiittivät työryhmänsä jäseniä, yhteistyökumppaneitaan ja yleisöä sekä totesivat, että vanha musiikki on kaikkea muuta kuin pölyttynyttä.

Svamuli jakoi Vuoden vanhan musiikin teko -tunnustuksen nyt ensimmäistä kertaa. Avoimella haulla saatiin n. 40 ehdotusta, jotka koskivat noin kahtakymmentä eri toimijaa. Mukana oli niin muusikoita, yksittäisiä produktioita kuin tapahtumia. Svamulin hallitus suoritti esivalinnan painottaen avoimessa haussa annettuja perusteluja. Seitsemän ehdokkaan listasta palkinnonsaajan valitsivat tänä vuonna Vuokko Hosia ja Heidi Kajander.

”Esikarsintalistassa oli joukko loistavia muusikoita ja musiikkikasvatuksen lähettiläitä, jotka ovat levittäneet vanhan musiikin tietoutta ja sanomaa opettaen, ohjaten ja soittaen monenlaisissa paikoissa erilaisille kohderyhmille pitkin Suomea, loistavia muusikoita ja esiintyjiä, joista monet ansaitsisivat jo tässä vaiheessa elämäntyökunniamaininnan”, he sanovat.

Valitsijat kuitenkin keskittyivät tunnustuksen määritelmän mukaisesti vuoteen 2017, jolloin nousivat esiin Orpheus’ Musesin produktiot Poppean kruunaus ja Dido and Aeneas. Valitsijat perustelivat, että tuotannot ovat olleet omiaan lisäämään kiinnostusta vanhaa musiikkia kohtaan sekä siirtämään osaamista kokeneilta nuorille.

”Näissä oopperaproduktioissa on annettu suurelle joukolle tulevia ja jo kypsiä taiteen ammattilaisia mahdollisuus kokea kokonaisuuden rakentuminen ja oman tehtävän merkitys siinä. (…) Uskomme, että tällaiset teokset näin hyvin toteutettuina ja siksi myös innostuneesti vastaanotettuina ohjaavat meitä, kuuntelevaa ja katselevaa yleisöä, sekä vanhan että yleensäkin musiikin pariin ja avaavat joskus pölyttyneeksikin ajateltua, rikasta mytologiaa”, Hosia ja Kajander kuvailevat. ”Me juryn jäsenet edustamme yleisöä, joka sai viime vuonna nauttia monista upeista esityksistä. Niitä ei olisi ollut ilman teitä, asiallenne vihkiytyneitä taiteilijoita. Jokaisesta konsertista tai esityksestä olemme poistuneet onnellisina ja ihmeissämmekin.”

Auli Särkiö-Pitkänen