Vastaa kosketinsoitinkyselyyn!

Hei kaikki vanhan musiikin tekijät, tuntijat ja rakastajat,

Suomessa harjoitetaan ja harrastetaan musiikkia aivan valtavasti. Myös vanha musiikki ja historiallisten kosketinsoitinten harrastus ja käyttö ovat väkilukuun suhteutettuna jopa maailman huippua. Kiitokset siitä teille kaikille, jotka olette mukana rakentamassa tätä fantastista alaa. Tapahtumia ja toimintaa, julkista ja yksityisempää, on ympäri maata niin paljon, että kukaan ei voi olla kaikesta edes tietoinen. Tätä varten on perustettu Suomen vanhan musiikin liitto kokoamaan toimijoita yhteen.

Suomen vanhan musiikin liitto on nyt kartoittamassa historiallisten kosketinsoitinten määrää, tyyppejä ja maantieteellistä jakaumaa Suomessa osaksi rakkaudesta lajiin, osaksi soittimien saatavuuden helpottamiseksi konsertti- ym. toiminnan tarpeisiin. Lisäksi halutaan näyttää toteen alan laajuus ja painoarvo ihan tilastoitavien faktojen kautta.

Tätä varten kerätään listaa Suomen historiallisista kosketinsoittimista, erityisesti cembaloista, mutta myös urkupositiivit, fortepianot ja klavikordit voi erittäin mielellään ilmoittaa. Pyytäisin kaikkia asiaa vähääkään tuntevia vastaamaan oheiseen kyselyyn, jossa voitte kertoa tiedot tuntemistanne, hallinnoimistanne, käyttämistänne ja omistamistanne soittimista.

Jos olet siis tavannut vaikkapa cembalon tai pikku-urun jossakin (ja muistat missä), tiedät käytännössä tarpeeksi ja voit jo vastata kyselyyn.

Mitä tuloksilla tehdään?

Ensinnäkin Suomen vanhan musiikin liitossa saadaan entistä parempi kuva maamme soitintilanteesta, jolloin on mahdollista palvella mm. konserttitoimintaa järjestäviä tahoja – voidaan siis paremmin kertoa tietoa tarvitseville, minkälaisia soittimia on saatavilla ja missä.

Toiseksi on koettu, että jotta Svamuli voisi mahdollisimman menestyksekkäästi puhua vanhan musiikin alan ja toimijoiden puolesta, sen olisi hyvä tuntea vanhan musiikin toimintaympäristöt mahdollisimman hyvin. Siksi on tärkeää saada kattava kuva myös maassamme asuvista soittimista.

Mitä minun täytyy tietää voidakseni vastata kyselyyn?

Kysely on pitkä ja monipolvinen, mutta ei hätää: voit vastata ainoastaan niihin kysymyksiin, joihin tiedät vastauksen, joten klikkaa rohkeasti, tietojasi tarvitaan ja arvostetaan!

Käytännössä riittää, jos pystyt vastaamaan neljään kohtaan:

1)     Onko kyseessä cembalo, fortepiano, klavikordi, urkupositiivi, vai jokin muu kosketinsoitin

2)     Millä paikkakunnalla ko. soitin asuu

3)     Oma nimesi ja sähköpostiosoitteesi

4)     Suostutko siihen, että vastauksessa antamiasi tietoja julkaistaan www.svamuli.fi -sivustolla (jäsenalueella, johon vain Suomen vanhan musiikin liiton jäsenillä on pääsy)

Kaikki muut tiedot ovat mukava lisä, mutta vain nuo neljä kysymystä ovat pakollisia.

Klikkaa siis tästä itsesi kyselyyn!

Pyytäisin myös levittämään linkkiä eteenpäin kaikille asiasta mahdollisesti jotakin tietäville ihmisille ja tahoille. Ja jos mietit, onkohan joku jo vastannut jonkun soittimen osalta, niin ei haittaa, vastaukset tallentuvat sellaiseen tietokantamuotoon, josta on helppo napata päällekkäisvastaukset pois.

Mitä tähän mennessä on saatu selville?

Nyt kun kysely on ollut käynnissä jo jonkin aikaa, on vastauksia saatu hiukan alle sata kappaletta. Suuret kiitokset niistä.

Tämähetkisten tietojen perusteella n. 70 % Suomen historiallistyyppisistä kosketinsoittimista on cembaloita, loput 30 % ovat melko tasaväkisesti klavikordeja, fortepianoja ja urkupositiiveja.

Tähän asti tulleiden vastausten perusteella keskimääräinen (täsmälleen tuollaista soitinta ei siis välttämättä ole tosimaailmassa olemassakaan) Suomessa asuva kyselyn aihepiirin alainen soitin on Henk van Schevikhovenin 1980- ja 90-lukujen vaihteessa rakentama flaamilaistyyppinen yksisormioinen cembalo, joka on sijoitettuna yksityiskotiin pääkaupunkiseudulla.

Raportoin lisää tuloksista sitten, kun vastauksia on saatu sopiva määrä. Soittimia on raportoimatta valtavasti, toiveikas arvioni on nimittäin, että historiallistyyppisiä kosketinsoittimia on Suomessa ainakin 500 kappaletta.

Antaa tulla siis, älkää pelätkö pitkältä vaikuttavaa kysymyslitaniaa, jo neljällä vastauksella pärjää!

Matias Häkkinen,

Svamulin puheenjohtaja