Vanhan musiikin teko 2020 -tunnustus Ensemble Gamut!in levylle

Vanhan musiikin teko 2020 -tunnustuspalkinnon on saanut Ensemble Gamut! albumillaan UT. Suomen vanhan musiikin liiton vuosittain Kansainvälisenä vanhan musiikin päivänä 21.3. myöntämän tunnustuksen jakoi tänä vuonna muusikko Karri Miettinen eli Paleface, joka valitsi tunnustuksen saajan viiden ehdokkaan listalta.

Zoomissa järjestetyssä julkistamistilaisuudessa Karri Miettinen kiitti ”mahtavasta mahdollisuudesta kurkistaa tähän viitekehykseen” ja sanoi, että oli vaikea tehtävä valita tunnustuksen saaja asiaansa paneutuneiden ehdokkaiden joukosta. ”Mutta tämä kosketti minua musadiggarina”, hän sanoi.

Etäjulkistamistilaisuuden tallenne katsottavissa tästä linkistä!

Perusteluissaan Miettinen kuvaili UT-levyn yhdistävän perinnetietoisuutta ja omintakeisuutta tavalla, josta hiphop-musiikissa käytetään termiä ”keepin’ it real”.

”Tänään palkittavan levytyksen saundi ei ole jumiutunut menneisyyteen, vaan soi tässä ajassa fressinä ja relevanttina. Suomalaisen perinnemusiikin elementitkin istahtavat kokonaisuuteen hämmästyttävän hyvin”, kirjoittaa Miettinen perusteluissaan. ”Enpä olisi uskonut, että Martim Codaxin 1200-luvulla Espanjassa kynäilemä ystävänlaulu kommunikoisi näin vaivattomasti korpisuomalaisen Rannalla itkijän kanssa! Ja vain liittämällä yhteen toisiinsa ensivilkaisulla liittymättömiä asioita voi syntyä jotain aivan uutta, täysin uusi musiikillinen paikka, uusi planeetta, jossa on kuitenkin jotain tuttua.

Tänään palkittava levytys vie kuulijan jonnekin maapallon ajattomalle kiertoradalle, ehkä jopa pidemmälle, kellumaan linnunradan galaktiseen linnunmaitoon, jossa menneisyys ja tulevaisuus ovat yhtä ja samaa – valoa ja pimeää ainetta.

Läsnä on myös hiphop-termi ”skills” eli skillssit, jota jokainen soittaja tässä ilmentää suvereenilla tavalla. Hiphopin viitekehyksessä ”skillssiyden” ytimessä on virtuoosimaisuus, mutta taitavalla osaajalla ei ole tarvetta briljeerata. Ollaan nöyrästi mutta itsevarmasti asian äärellä ja päällimmäisenä on tekemisen vaivaton fiilis. Yleissaundi on kuulas ja pakottamaton. Sovituksiin on nähty vaivaa ja ne ovat eheitä ja tasapainoisia. Muodot ovat selkeitä, mutta improvisaatiotakaan ei olla täysin unohdettu. Sopraano Aino Peltomaan ääni kannattelee kokonaisuutta maagisesti.”

***

Ensemble Gamut!in muodostavat Aino Peltomaa, Ilkka Heinonen, Juho Myllylä ja Marianna Henriksson. UT on yhtyeen debyyttialbumi, joka äänitettiin alkusyksyllä 2020 ja ilmestyi loppuvuodesta. Levy yhdistelee keskiajan ja varhaisrenessanssin musiikkia suomalaiseen kansanmusiikkiin ammentaen elektroniikan keinoveroista ja eri musiikkiperinteistä.

Aino Peltomaa totesi kiitospuheenvuorossaan, että erityisen tärkeältä tunnustus tuntuu pandemia-aikana: ettei työn tulos jää tyhjyyteen, vaan todella resonoi kuulijoissaan. Juho Myllylä koki kiitollisena, että tunnustus oli samalla kannustus genrerajoja ylittävälle muusikkoudelle. Samaa pohti Ilkka Heinonen: ”Musiikkia ei määritellä rajojen vaan ilmaisun perusteella.”

***

Svamulin hallitus valitsi tunnustuspalkinnon ehdokkaat kentältä saapuneiden ehdotusten joukosta. Muut ehdokkaat tänä vuonna olivat:

  • Kauneimmat barokkijoululaulut ukulelelle & nokkahuilulle -nuottikirja / Sini Vahervuo, Jarmo Julkunen ja Matias Häkkinen
  • Minä olin yö – Jacques Brelin ja barokin lauluja -äänilevy / Janne Marja-aho ja Barokkiyhtye Cornucopia
  • Svamulin blogi / Auli Särkiö-Pitkänen
  • Turun Vanha Musiikki ry:n musiikkivideotuotanto 2020

Vuodesta 2017 jaetun tunnustuspalkinnon ovat aiempina vuosina saaneet oopperayhdistys Orpheus’ Muses, FiBO Collegium sekä viulisti Kreeta-Maria Kentala.