Kanttori ja cembalisti Tea Polso huomasi joitakin vuosia sitten, että Etelä-Pohjanmaalla olisi kysyntää omalle vanhan musiikin tapahtumalle. Yhteistyössä Seinäjoen seurakunnan kanssa syntyi Vanhan musiikin tapahtuma, joka järjestetään viikon päästä jo neljättä kertaa.
”Etelä-Pohjanmaalla vanha musiikki ei ole ollut aiemmin mitenkään erityisemmin esillä, joten arvelimme tälle musiikille olevan ’markkinarakoa’ etenkin näin yhtenäisen tapahtuman muodossa, ja aavistelumme ovatkin osoittautuneet oikeiksi”, sanoo kanttori Tea Polso, jonka ensimmäinen koulutuspaikka Sibelius-Akatemiassa oli vanhan musiikin osasto.
Tapahtumaan on alusta alkaen haluttu vanhaa musiikkia laajalla kattauksella, ja tälläkin kertaa ohjelmat ulottuvat keskiajan hymneistä renessanssin vokaalipolyfoniaan ja barokkisoitinmusiikkiin. Lisäksi vanhan musiikin käsite on tapahtumassa ulotettu paikalliseen 1700–1800-lukujen kansanmusiikkiin, pelimanniperinteiltään rikkaalla alueella kun ollaan.
”Näin olemme halunneet tapahtuman avulla luoda katsetta musiikillisille juurillemme sekä ns. taidemusiikin että kansanmusiikin kautta”, Polso kertoo. Samalla on tuotu yhteen paikallisia kansanmusiikin osaajia ja lähialueen vanhan musiikin toimijoita. Paikallisuus onkin Polson mukaan tapahtumassa tärkeä piirre.
”On pyritty, että ainakin ainakin yksi konsertti ja jumalanpalveluksen musiikki toteutetaan eteläpohjalaisten muusikoiden voimin.”
Keskipohjalainen Barocco Boreale -orkesteri on ollut esiintymässä pariinkin otteeseen, ja tänä vuonna esiintyjiin kuuluvat mm. Vaasassa vaikuttava barokkisopraano Kajsa Dahlbäck ja oululainen lauluyhtye Cappella Pro Vocale.
Seinäjoen Lakeuden Ristin kirkon vähällä käytöllä ollut cembalo on tapahtumassa päässyt soimaan. Polso kehuu Alvar Aallon suunnitteleman suuren kirkon akustiikkaa ihanteelliseksi vanhalle vokaalimusiikille.
”Seurakuntasalissa ja Törnävän kirkossa taas on erinomainen akustiikka kamarimusiikille.”
Tapahtuman musiikkisisällöt on haluttu aina kytkeä myös laajempiin yhteyksiin linkittämällä konsertit osaksi Seinäjoen seurakunnan ns. Hiljaisuuden toimintaa. Teemojen kautta on käsitelty mm. reformaation juhlavuotta ja hengellisiä aiheita. Tapahtuman yhteydessä on joka vuosi järjestetty suurta suosiota kerännyt Hilkka-Liisa Vuoren vetämä gregoriaanisen kirkkolaulun tai hiljaisen rukouslaulun kurssi sekä teologisia ja musiikillisia aiheita yhteen nivova seminaari. Tänä vuonna aiheina ovat kuolema ja barokkimusiikin taivasnäyt.
”Ohjelmien punaisena lankana on joka vuosi ollut tarjota vastakohtaa nykyiselle elämänrytmille; pysähtymistä, syväluotaamista, meditatiivisuutta musiikin kautta. Vanhan musiikin laaja kirjo on omiaan juuri tähän”, Polso sanoo.
Auli Särkiö-Pitkänen
Kirjoittaja on musiikkitoimittaja ja Suomen vanhan musiikin liiton verkkosivujen päätoimittaja.
Vanhan musiikin tapahtuma ”Varjon ja valon maassa” Seinäjoella 16.–18.11.2018
Lue ohjelma täältä