Suomen vanhan musiikin liitto ry lähetti syyskuussa 2018 kaikille jäsenjärjestöilleen kyselyn, jossa pyydettiin vastauksia järjestöjen vuoden 2017 toiminnasta. Jäsenjärjestöjä oli 31.12.2017 yhteensä 19 ja kaikki vastasivat kyselyyn marraskuun 2018 loppuun mennessä.
Yleistä
Puolet Suomen vanhan musiikin liiton jäsenjärjestöistä pitää kotipaikkanaan Helsinkiä ja toinen puolikas sijoittuu melko tasaisesti ympäri maata.
Suurin jäsenkategoria ovat festivaalit ja konserttisarjat, seuraavaksi suurimmat ovat soitin- ja erityisalajärjestöt, paikallisjärjestöt sekä kategoria orkesteri/kuoro/yhtye. Kolme neljäsosaa vastanneista ilmoitti harjoittavansa ammattilaistoimintaa ja yksi neljännes harrastustoimintaa. Lähes kaikki jäsenjärjestöt järjestävät esitystoimintaa, osa lisäksi myös koulutusta ja muuta toimintaa.
Talous
Kolme neljäsosaa jäsenjärjestöistä ilmoitti vuosibudjetikseen alle 30 000 euroa. Oman rahoituksen osuus oli vuonna 2017 keskimäärin puolet (47 %) kokonaisbudjetista, mutta useammalla vastaajalla paljon suurempikin. Säätiörahoitusta nautti vuonna 2017 n. puolet vastanneista järjestöistä (2 – 66 % kokonaisbudjetista) ja julkista rahoitusta jossakin muodossa suunnilleen viisi kuudesosaa (15 – 72 % kokonaisbudjetista). Taiteellisen toiminnan kulut ovat vastaajien keskuudessa keskimäärin 75 prosenttia kokonaiskuluista, ja kyselyn mukaan vain harva Svamulin jäsenjärjestö käyttää rahaa juuri mihinkään muuhun kuin taiteilijoiden palkkaamiseen ja suoriin tapahtumakuluihin.
Suurin osa maksaa taiteilijoille palkkaa esiintymisistä, mutta palkattua vakinaista henkilökuntaa oli vuonna 2017 vain neljällä 19 jäsenjärjestöstä. Pieni osa ilmoitti kaiken toimintansa olevan talkoomuotoista, ja monet vastaajista kertoivat vapaamuotoisissa vastauksissaan vapaaehtoistyön ja yhteistyötahojen tuen olevan korvaamatonta toiminnan olemassaololle. Monet vastaajista ilmaisivat myös huolensa ja turhautumisensa siihen, miten vaikea on päästä osoittamaan rahoittaville tahoille toiminnan laatua ja merkittävyyttä, kun ennustettavaa rahoitusta ei tunnu saavan.
Toiminta ja rahoitus
Tapahtumia jäsenjärjestöt järjestivät yhteensä 306 kappaletta vuonna 2017. Näistä 186 oli maksullisia. Osa järjesti muutamia tapahtumia vuoden aikana ja osa useita kymmeniä. Yleisöä ilmoitettiin tapahtumiin osallistuneen yhteensä 55 037 henkeä (keskimäärin 180 per tapahtuma ja keskimäärin 17 tapahtumaa per vastaaja). Tällä kertaa yhteistyötapahtumia ei vielä eritellä, joten todelliset luvut ovat hiukan pienempiä, mutta suuruusluokka on oikea.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että maamme vanhan musiikin toimijat ovat erittäin aktiivisia hyvin vaatimattomalla rahoituksella. Vanhan musiikin toiminta on koko maan kattavaa ja käytettävissä oleviin resursseihin verrattuna erittäin vaikuttavaa ja merkittävää. Kaksi suurinta jäsenjärjestöä saavat merkittävää julkista tukea toimintansa jatkuvuuden, laadun ja laajuuden vahvistamiseksi, mikä on erinomainen asia. Vanhan musiikin liiton jäsenjärjestöjen saamasta julkisesta tuesta noin viisi kuudesosaa kohdistuu näille suurimmille toimijoille ja suunnilleen kaksi kolmannesta konserttikäynneistä kohdistui näiden toimintaan. Muut toimijat olivat vastaavasti suhteellisesti erittäin pienen tuen varassa.
Karkean suuntaa-antavasti kyselyvastauksista voidaan johtaa tieto siitä, että muita Svamulin jäsenjärjestöjä tuetaan julkisesti seuraavasti: tapahtumia tuetaan julkisesti keskimäärin n. 10 eurolla per kävijä. Vertailun vuoksi Suomen sinfoniaorkesterit ry:n tilastojen mukaan suurimman osan toimijoista tuloista yli 80 % oli vuonna 2017 julkista tuloa, mikä kävijää kohden arvioituna (tietoja ei suoraan ole saatavissa, laskelma on karkea), monilla Suosio ry:n jäsenillä 100 euron luokassa. Svamulin kaksi suurinta toimijaa nostavat näitä keskiarvoja merkittävästi. Svamuli ei vaadi vanhan musiikin alan rahoituksen nostamista samalle tasolle, mutta haluaa kiinnittää huomiota koko alaa koskevaan vakavaan rahoitusvajeeseen.
Lopuksi
Tilastointitoimintaa jatketaan loppukeväästä 2019 toteutettavalla jäsenjärjestöjen vuoden 2018 toiminnan kyselykartoituksella. Tulevaisuudessa pyritään sisällyttämään myös taiteellisen laadun arvioinnin sisällyttäminen kyselyihin. Samoin rahasummallisesti tarkempia tietoja tullaan kysymään, vuoden 2017 tilastoinnissa keskityttiin lähinnä prosenttiosuuksiin ja kokoluokkiin.
Kyselyyn vastanneet jäsenjärjestöt:
BarokkiKuopion kannatusyhdistys ry
Barokkiyhtye Cornucopia
BRQ Vantaa ry
Encanto Music
Espoon barokki
Helsingin Barokkiorkesterin yhdistys
Helsingin vanhan musiikin seura ry.
Korson seurakunta/musiikki
Kulttuuriyhdistys Café Barock ry
Kulttuuriyhdistys Ensemble Nylandia ry
Länsi-Helsingin musiikkiopisto
Orpheus’ Muses ry
Oulun vanha musiikki ry
Suomalainen barokkiorkesteri
Suomen klavikordiseura r.y.
Suomen nokkahuiluseura ry
Tampereen vanhan musiikin ystävät ry
Turun Vanha Musiikki ry