Tampereen vanhan musiikin väki pitää yhtä

Tampereen vanhan musiikin ystävät ry tarjoaa toiminta-alustan alueen vanhan musiikin ammattilaisille, harrastajille ja kuulijoille. Yhdistyksen hallituksen jäsen Elina Aho-Kuusaman mukaan vanhan musiikin paikallisyhdistykset ovat tärkeitä pioneereja, jotka avaavat polkua asialle maakunnissa.

Nykyisellä Tampereen vanhan musiikin ystävät ry:llä on kaksi alkulähdettä, vuonna 1995 perustettu Tampereen vanhan musiikin ystävät ry, jonka tarkoituksena oli koota yhteen tamperelaisia, vanhasta musiikista kiinnostuneita muusikoita ja järjestää vanhan musiikin konsertteja, sekä Vanha musiikki ja historiallinen tanssi eläväksi ry, joka oli perustettu organisoimaan kahden vanhan musiikin ammattiyhtyeen, Fioretto Ensemblen ja Vokaaliyhtye Lumouksen toimintaa. Nämä tahot yhdistivät voimansa vuonna 2012, ja nykyinen yhdistys toimii kokoavana sateenvarjona alueen vanhan musiikin toimijoille. Aktiivikot voivat sen alla järjestää tapahtumia ja omia konserttejaan. Koko toiminnan kantava periaate on jäsenistön oma aktiivisuus, jolle yhdistys tarjoaa toiminta-alustan. Jäsenistössä on sekä musiikin ammattilaisia, että harrastajia, yhteisöjäseninä ovat Händel-oratoriokuoro ja Sastamala Gregoriana -festivaali.

Yhdistyksen tärkeimmät toiminnot ovat tiedotus alueen vanhan musiikin ja tanssin tapahtumista sekä Cafe Barock -konserttisarjan järjestäminen Kulttuuriravintola Kivessä Tampereella. Niiden lisäksi yhdistys järjestää vuosittain vaihtelevasti jäsentapaamisia, kursseja ja konserttimatkoja. Yhdistys on myös toiminta-alusta tällä hetkellä kolmelle ammattiyhtyeelle: Fioretto Ensemble, Vokaaliyhtye Lumous ja Apollo Vocal Ensemble. (Historiallisten tanssien Histanssi on hiljaiselossa historiallisten tanssien opettajapari Mirja-Liisa Herhin ja Antti Talvion kuoleman jälkeen.)

Yhdistyksen tiedotustoiminta palvelee kaikkia alueen konserttijärjestäjiä. Kun meille laittaa tiedot esityksestään/tapahtumastaan/kurssistaan (info@vanhanmjusiikinystavat.org), tiedottajamme Mari Karinen hoitelee ne eteenpäin netti- ja Facebook-sivuillemme sekä n. 400 jäsenen postituslistallemme. Joinakin vuosina olemme lisäksi tehneet kausijulisteita ja -flyereita. Tiedottajamme on ehtiessään tehnyt myös oma-aloitteisesti esim. valtakunnallisia koonteja kesän vanhan musiikin kursseista ja festivaaleista postituslistalaisille.

Cafe Barock -konserttisarjaa olemme järjestäneet vuodesta 2014. Konsertteja on ollut vuosittain 8–9 Kulttuuriravintola Kivessä aivan Tampereen keskustassa. Ne ovat vetäneet koko ajan mukavasti yleisöä. Sarjan taiteellisesta suunnittelusta on vastannut barokkiviulisti Aira Maria Lehtipuu. Olennaisina yhteistyökumppaneina ovat olleet Tampereen teatteri sekä Tampereen kaupunki.

Muita vanhan musiikin konsertteja, kursseja ja konserttimatkoja järjestetään jäsenistön aktiivisuuden mukaan. Olemme viimeksi reissanneet porukalla Helsingin Musiikkitaloon kuuntelemaan mezzosopraano Joyce DiDonatoa ja Il Pomo d’Oro -barokkiorkesteria. Olemme myös viritelleet yhteistä suurempaa konserttiprojektia Turun vanha musiikki ry:n kanssa. Se toivottavasti realisoituu viimeistään kaudella 2018–19.

Tampereen vanhan musiiki ystävät pitää vanhaa musiikkia esillä alueen musiikkitarjonnassa sekä tarjoaa kanavan ja kokoontumisalustan alueen harvalukuisille vanhan musiikin ammattilaisille.

Ajattelen, että alueelliset vanhan musiikin yhdistykset ovat tärkeitä toimijoita kovin pääkaupunkikeskeisellä vanhan musiikin kentällä. Olemme tienraivaajia yleisön ja konserttijärjestäjien tietoisuuteen; yleisötyössä täällä myös Tampere Filharmonia barokkiprojekteineen on tehnyt erinomaista työtä.

Elina Aho-Kuusama

Kirjoittaja on Tampereen vanhan musiikin ystävät ry:n hallituksen jäsen ja vanhan musiikin vokaaliyhtye Lumouksen kontra-altto, joka on toiminut vanhan musiikin kentällä yhtyeitten toiminnanjohtajana ja konserttituottajana.

Katso täältä videoita Tampereen Café Barock -tapahtumista!