Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

FiBO: Klassisia kvartettohelmiä

27.11. klo 12:00 - 13:30

Klassisia kvartettohelmiä – musiikkia salongeista

Hensel – Felix Mendelssohn – Beethoven

Irma Niskanen, viulu

Hannu Vasara, viulu

Laura Kajander, alttoviulu

Lea Pekkala, sello

Fanny Henselin (1805–1847) järjestämät sunnuntaimusiikit olivat 1830-luvulla merkittävä osa Berliinin porvarillista konserttielämää. Leipzigerstrassen kodin puutarharakennukseen mahtui parisataa kuulijaa. Konserttien ohjelmisto vaihteli kamarimusiikista oratorioihin ja oopperaan ja Bachista Beethoveniin sekä Chopiniin. Lisäksi sunnuntaimusiikeissa vierailivat Clara Schumannin ja Henri Vieuxtemps’in kaltaiset virtuoosit. Nyt kuultava Henselin ainoan jousikvarteton (1834) ensimmäinen osa on melankolinen. Siinä soi romantiikan fantasioivuus ja historiatietoisuus.

Henselille ja hänen veljelleen Felix Mendelssohnille (1809–1847) Beethoven edusti jousikvarteton klassikkoa. Heidän suhteensa säveltäjään oli kuitenkin erilainen kuin aikamme muusikoilla. Mendelssohn esimerkiksi väitteli Beethovenin viidennestä sinfoniasta Goethen olohuoneessa vain kolme vuotta mestarin kuoleman jälkeen. Mendelssohnin ensimmäisessä jousikvartetossa (Es-duuri, op. 12, nro 1, 1829) on kuultu Beethovenin myöhäisten kvartettojen vaikutusta. Kvartetossa yhdistyy klassistinen selkeys ja romantiikalle tyypillinen syklinen muoto, jossa ensiosan teema palaa finaalissa.

Ludwig van Beethovenin (1770–1827) viimeinen kvartetto (F-duuri, op. 135, nro 16, 1826) sai aikalaiset kiittämään hänen huumorintajuaan. Scherzon villisti synkopoidut rytmit tuovatkin hymyn huulille. Finaalille säveltäjä antoi otsikon ”Vaivoin tehty päätös” ja nimikoi kaksi motiivia: ”Muss es sein?” ja ”Es muss sein” (Täytyykö olla niin? Niin täytyy olla). Kyse saattoi olla kohtalontunnusta tai sitten vain musiikillisesta vitsistä. Beethovenin jalostunut kvartettotyyli on joka tapauksessa pienten yllätysten ja herkullisten hienouksien musiikkia.

Kesto: 1 t 15 min (ei väliaikaa)

Liput 10/20/30 € (valitse itse hinta): fibo.fi/kauppa

Konsertin sivu: https://fibo.fi/konsertit/2022/klassisia-kvartettohelmia/

fibo.fi

Tiedot

Päivämäärä:
27.11.
Aika:
12:00 - 13:30

Tapahtumapaikka

Angelicum-sali
Ritarikatu 3
Helsinki, 00170 Suomi
+ Google Map