Svamulin tiedote 2-2023 

Sesongin suosituin vanhan musiikin kappale Suvivirsi on nyt laulettu ja kesä sen myötä alkanut. Tämä tarkoittaa paitsi lomakautta myös lukuisia kesäfestivaaleja. Mahdollisuuksia vanhan musiikin kuulemiseen on niillä runsaasti, mistä Svamulin blogiin on lähipäivinä tulossa vinkkejä. 

Iloinen uutinen Tukholmasta saatiin perjantaina 2.6. Suomalais-virolainen yhtye Æstus voitti EARly-barokkiyhtyekilpailun, jonka järjestelyvastuussa on pohjoismainen vanhan musiikin yhteistyöelin NORDEM. Yhtyessä musisoivat huilisti Ilkka Eronen, viulisti Laura Hárs, gambisti Johanna Randvere sekä cembalisti ja klaveristi Aura Visala. Lämpimät onnittelut! 

Jo edellisessä tiedotteessa oli maininta tulevasta kymmenvuotisjuhlaseminaarista. Svamulin syksy huipentuu siis Tampereella Kulttuuritalo Laikussa 28.10. Kokoonnumme sinne juhlistamaan yhdistyksen kymmenvuotista taivalta. Tilaisuudessa puhuvat historiikkikirjan päätoimittaja Auli Särkiö-Pitkänen, Svamulin edellinen puheenjohtaja ja kirjahankkeen alullepanija Matias Häkkinen sekä Markus Sarantola, joka on kirjoittanut kirjaan laajan artikkelin suomalaisista vanhan musiikin yhtyeistä. Päivän ohjelmassa on myös vokaaliyhtye Lumouksen ja Fioretto ensemblen konsertti Tampereen G Livelabissa. Pitäkää siis tuo päivä muista menoista vapaana ja tulkaa Tampereelle! 

Juhlia vietämme vahvasti kirjajulkistuksen merkeissä. Svamulin ja Sibelius-Akatemian julkaisusarjan yhteistyönä julkistamme tuolloin kirjan ”Vanhan musiikin liike Suomessa”. Kirjaa viimeistellään parhaillaan ja siitä on tulossa komea antologia musiikista, ihmisistä ja ilmiöstä suomalaisella vanhan musiikin scenellä. Erityisesti fokuksessa on liikkeen rantautuminen tänne pohjolaan, mutta mukana on paljon historiikkia myös vuosituhannen vaihteen jälkeisestä ajasta. Kirjoittajat ovat tunnettuja vanhan musiikin (ja tanssin) ammattilaisia: 

Auli Särkiö-Pitkänen, päätoimittaja 

Markus Sarantola, periodiorkesterit ja -yhtyeet 

Matias Häkkinen, cembalo 

Pekka Vapaavuori, klavikordi ja fortepiano 

Erkki Tuppurainen, urut 

Kaisa Ruotsalainen, viuluperheen soittimet 

Maija Lampela, viola da gamba 

Sini Vahervuo, nokkahuilu 

Soile Ylivuori, traverso eli barokkipoikkihuilu 

Markku Åberg, esibarokkiset ruokolehdykkäpuhaltimet 

Juhani Listo, historialliset vaskisoittimet 

Auli Särkiö-Pitkänen, historialliset kitarat

Kari Vaattovaara, luuttu 

Pekka Toivanen, harppusoittimet

Tuuli Lindeberg, laulu, vokaaliyhtyeet ja kuorot 

Maria Hostikka, historiallinen tanssi 

Pekka Silén, vanhan musiikin festivaalit ja konserttisarjat 

Luentokonserttisarja, jota ehdimme muutamien tahojen kanssa jo suunnitella, ei toteudu muutamaa konserttia lukuunottamatta. Niihin pyritään palaamaan kirjan julkistuksen jälkeen. Toiveissa on, että kirjan julkaisun myötä apurahoja luento- ja seminaaritapahtumille saataisiin paremmin.

Lopuksi vielä viesti viestintäkoordinaattoriltamme Minna Hovilta: ”Kesän konsertteja voi ilmoittaa Svamulin tapahtumakalenteriin sähköpostitse osoitteeseen paatoimittaja@svamuli.f. Liitä mukaan tapahtuman otsikko, kuvaus, aika, paikka, kesto ja hinta. Tiedot voi ilmoittaa myös lähettämällä linkin tapahtuman verkkosivuille tai Facebook-ilmoitukseen. Huom. Svamulin Facebook-ryhmässä jaettuja konsertteja ei enää jatkossa tarvitse erikseen ilmoittaa sähköpostitse, vaan ne lisätään suoraan myös Svamulin tapahtumakalenteriin.”