Nokkahuilu on soitin, josta kaikilla on mielipide. Joillekin se on vain muovinen koulukiusaaja, joillekin se tuo mieleen lumoavat renessanssihovit ja niissä esiintyneet virtuoosiset ja monipuoliset nokkahuiluyhtyeet.
Ensimmäiset nokkahuilut ovat peräisin 1300-luvulta: tuolta ajalta säilyneitä instrumentteja on löydetty mm. Dordrechista Hollannista sekä Tartosta Virosta. Nokkahuilun erottaa muista ns. tulppahuiluista vasemmalla kädellä operoitava peukalonreikä, joka mahdollistaa reilun kahden oktaavin kromaattisen ambituksen ilman ylipuhallusta. Nokkahuilun kulta-aika oli 1500- ja 1600-luvuilla, jolloin se oli laajalti käytetty yhtyesoitin Keski-Euroopan hoveissa. Soitin kehittyi muiden puhaltimien mukana vielä 1700-luvun alussa ja oli suosittu soitin varsinkin amatöörien käsissä, mutta jäi vähitellen pois muodista mm. sointi-ihanteiden muuttuessa. Näin nokkahuilu ei päässyt mukaan muiden puhaltimien lopulliseen kehitykseen ja sen mukana sinfoniaorkestereihin.
1900-luvun alussa nokkahuilu löydettiin uudestaan suurelta osin englantilaisen Arnold Dolmetschin ansiosta. Dolmetsch alkoi valmistaa itse nokkahuiluja ja tilata sille uutta musiikkia. Soitin levisi uudelleen ympäri Eurooppaa, ja Saksassa sitä alettiin valmistaa kovamuovista koulusoittimeksi 1930-luvulla, osittain Orff-pedagogiikan hengessä. 1960-luvulta lähtien nokkahuilu on ollut uskottava nykymusiikkisoitin, jolle on sävelletty tuhansia nykymusiikkiteoksia. Nykyään soitin elää ja voi hyvin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ja sille on selkeä tarve niin vanhan kuin uudenkin musiikin kentillä sekä pop- ja kansanmusiikissa.
Suomen nokkahuiluseura ry. perustettiin vuonna 2007 tuolloin Sibelius-Akatemiassa nokkahuilunsoiton opintoja viimeistelevien opiskelijoiden toimesta. Länsi-Helsingin musiikkiopiston lehtori, nokkahuilisti Pekka Silén oli aiemmin pitänyt yllä epävirallista nokkahuilistien sähköpostilistaa, jonka jäsenille seura alkoi kehittää toimintaa. Listaa myös laajennettiin, ja lopulta se siirtyi seuran hallinnoitavaksi. Suurin osa listalaisista liittyi myös seuran jäseneksi ja näin toiminta organisoitui. Seura hyväksyttiin yhdistysrekisteriin vuonna 2008, joten ensi vuonna seura juhlii kymmenvuotista taivaltaan. Seuran jäsenenä ovat lähes kaikki Suomen ammattinokkahuilistit sekä monipuolinen joukko harrastajia ympäri Suomen.
Suomen nokkahuiluseuran tarkoitus on koota yhteen suomalaiset nokkahuilistit; ammattilaiset, harrastajat ja soittimesta ja sen musiikista kiinnostuneet. Kymmenen vuoden aikana seura on järjestänyt mestarikursseja, joita ovat käyneet pitämässä mm. brittiläinen Fontanella-kvintetti sekä ruotsalainen nokkahuiluprofessori Dan Laurin ja saksalainen, mm. Spark-yhtyeessä vaikuttava Daniel Koschitzki sekä hollantilainen nokkahuilutähti Erik Bosgraaf. Myös konsertit, nokkahuilunäyttelyt ja soitinhuoltokurssit ovat olleet seuran agendalla. Luentoja ovat pitäneet mm. säveltäjä Pasi Lyytikäinen ja Sibelius-Akatemian legendaarinen nokkahuilulehtori Rabbe Forsman.
Kymmenen vuoden aikana seuran toiminta on vakiintunut: seuralla on edelleen aktiivinen sähköpostilista, säännöllisesti päivittyvät nettisivut, kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä Blokki-lehti, reilun vuoden välein järjestettävä nuorten nokkahuilistien katselmus ja lokakuinen, Nokkahuilupäiväksi nimetty tapahtumapäivä.
Varsinkin nuorten nokkahuilistien katselmus on ollut menestyksekäs tapahtuma. Nokkahuilunsoittoa harrastavilla musiikkiopistolaisilla tai -koululaisilla ei ole aiemmin ollut tapahtumaa, jossa he olisivat voineet kuulla toistensa soittoa tai esiintyä toisilleen ja saada samalla uusia kavereita. Vuonna 2013 järjestettiin ensimmäinen katselmus Helsingissä, ja se kokosi yhteen kymmeniä nuoria nokkahuilunsoittajia ja heidän opettajiaan ympäri Suomen. Katselmus sai jatkoa vuosina 2015 ja 2016, ja osallistujien määrästä päätellen tapahtumalle oli ollut kova tilaus.
Seuran kymmenvuotisjuhlavuonna katselmus järjestetään tammikuussa Oulussa, jolloin se tavoittaa varmasti uusia soittimesta innostuneita harrastajia ja ammattilaisia. Tuona tammikuun lauantaina (20.1.2018) seura myös kouluttaa monipuolisesti nokkahuilisteja ja järjestää konsertin Oulussa. Syksyllä on vuorossa Salzburgin Mozarteum-musiikkikorkeakoulun professorin Dorothee Oberlingerin vierailu mestarikursseineen ja konsertteineen Nokkahuilupäivän merkeissä.
Suomen nokkahuiluseura siis elää ja voi hyvin n. 80 jäsenensä voimin. Tervetuloa mukaan toimintaan! Lisätietoa Suomen nokkahuiluseuran toiminnasta ja soittimen historiasta löydät osoitteesta nokkahuilu.fi.
Eero Saunamäki
Puheenjohtaja, Suomen nokkahuiluseura ry
Nokkahuilupäivä 22.10.2017:
Nokkahuilun huoltokurssi Sibelius-Akatemian T-talolla klo 13-17