Hei kaikki jäsenet ja muut lukijat,
Vuoden 2018 koittaessa koittaa myös toinen vuoteni Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtajana. Kiitän kunniasta ja luottamuksesta ja toivon voivani edelleen olla tämän luottamuksen arvoinen.
Tuon terveiset vanhan musiikin liiton sääntömääräisestä kevätkokouksesta, joka tällä kertaa järjestettiin lauantaina 20.1. Oulun musiikkikeskuksessa, Oulun vanhan musiikin festivaalin yhteydessä. Festivaalin konserttien ja kokouksemme lisäksi samassa rysäyksessä järjestettiin Fibo Collegiumin ja paikallisten musiikkioppilaitosten yhteinen Oulu Grosso, nokkahuilisteja eri puolilta maata yhteen kokoava Suomen nokkahuiluseuran katselmus kursseineen, sekä kaikkia paikallaolijoita yhdistänyt Barokkibakkanaali-ilta, jossa viihdyttiin yhdessä ruoan, juoman ja soiton parissa. Kiitokset kaikille järjestäjille ja mukanaolijoille!
Hallituksen kokoonpano vunna 2018 on seuraava:
- hallituksen puheenjohtaja Matias Häkkinen
- varapuheenjohtaja Elina Aho-Kuusama
- sihteeri ja jäsensihteeri Armi Temmes
- rahastonhoitaja Pekka Silén
- nettivastaava Maria Saari
- jäseniä Johanna Leponiemi ja Sinikka Ala-Leppilampi
- varajäseniä Maritta Heliö ja Jarmo Julkunen
Suomen vanhan musiikin liiton toimintavuosi 2018 on siis käynnistynyt. Eräs tämän vuoden pääfokuksista tulee olemaan jäsenjärjestöjen toiminnan tilastoinnin aloittaminen. Tämän tarkoituksena on pystyä antamaan ulospäin selkeää faktatietoa vanhan musiikin alan toiminnan laajuudesta ja vaikuttavuudesta. Julkaisemme lähiviikkoina kyselylomakkeen, jossa tiedustelemme vanhan musiikin toimijoiden vuoden 2017 toiminnan avainlukuja (tapahtumien määrä, yleisömäärä, budjetti eri rahoituslajeineen, taiteilijamäärä ym.). Otamme mielellämme vastaan myös palautetta asiaan liittyen, kun systeemi on saatu käyntiin.
Kulttuurin valtionrahoituksen uudistamista valmistellut työryhmä jätti alkuvuodesta mietintönsä kulttuuriministeri Terholle. Kyseinen uudistus on ehdottomasti suurin muutos suomalaisen esittävän taiteen rahoituksen järjestämisessä yli kahteenkymmeneen vuoteen. Ennen kuin eduskunta lopulta ottaa kantaa tähän lakiehdotukseen, tulee vielä tapahtumaan paljon, varsinkin keskustelumielessä. Kannustaisinkin kaikkia vanhan musiikin alan toimijoita tutustumaan ehdotukseen ja ottamaan osaa keskusteluun. Henkilökohtainen näkemykseni on se, että uudistusehdotus on potentiaalisesti suotuisa vanhan musiikin alalle. Vanhan musiikin liitto voisi hyvinkin ottaa tähän virallisestikin kantaa jäsenistön niin toivoessa.
http://minedu.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-541-9
Toivotan kaikki vanhat ja uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan ideoimaan Suomen vanhan musiikin liiton toimintaa, jotta saisimme yhdistyksen toiminnan palvelemaan sekä jäsenistön että koko alan hyötyä ja iloa mahdollisimman monipuolisesti. Ottakaa yhteyttä vaikkapa osoitteeseen puheenjohtaja@svamuli.fi.
Muistuttaisin kaikkia lukijoita liiton toiminnasta kolmella linkillä:
1) Keskustelusivu Facebookissa. Täällä saa keskustella ja kysellä kaikesta alaan liittyvästä. Paikalla puheenjohtajan ja hallituksen lisäksi runsaasti jäseniä ja ei-jäseniä.
https://www.facebook.com/groups/svamuli/?fref=ts
2) Konserttikalenteri, johon pyydämme ilmoittamaan kaikki vanhan musiikin alan konsertit ja tapahtumat koko maassa.
http://svamuli.fi/ilmoita-tapahtumasta/
3) Vanhojen kosketinsoitinten kartoitus. Tänne pyydetään vastauksia kaikilta, jotka omistavat, käyttävät tai tuntevat cembaloita, pikku-urkuja, klavikordeja, fortepianoja tai muita vanhan musiikin toimintaan liittyviä kosketinsoittimia. Lisätietoja linkin takaa löytyvässä kuvauksessa.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdbCHJvrUSCFNntOISB3BU-be2lKe2puiWyFWE5lxcB1HJGgg/viewform
Antoisaa alkanutta vuotta!
Matias Häkkinen, Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtaja