Pandemiasta johtuvat poikkeusolot täyttävät pian vuoden, eikä niiden loppumisesta ole vieläkään viitteitä lähitulevaisuudessa. Rokoteohjelma etenee tuskastuttavan hitaasti, ja virusten tapa muuntua lisää tartuttavuutta, nakertaa rajoitusten tehoa ja saavutettua immuniteettia sekä rokotusten tehoa. Kärsivällisyyttämme koetellaan siis edelleen, yrittäkäämme kestää vieläkin.
Harva saa juuri nyt tehdä työkseen sitä, mistä on aina haaveillut – tai edes sitä, mihin on tottunut. Kannustan omalta vaatimattomalta osaltani kaikkia, sekä yksilöitä että organisaatioita jaksamaan oppia uusia tapoja tehdä työtä ja taidetta ja ylläpitää halua suunnitella tulevaa. Kaikenlaista uutta on jo syntynytkin! Kannattaa myös hakea tukia, joita edelleen tipoittain myönnetään. Tilanne on sekava ja edelleen on useita organisaatioita, yksilöitä ja ryhmiä, jotka ovat syystä tai toisesta pudonneet toistaisten, elämäntilanteiden ja elantokertymien moninaisuuden joskus heikosti tunnistavien avustusverkkojen läpi. Isoille taidelaitoksille kuukausipalkkaisine työvoimineen ja koneistoineen on paljon helpompaa toimia näissäkin oloissa, toivokaamme että kriisiajan jälkeen taidekentän monimuotoisuus ei ole peruuttamattomasti kaventunut.
Viime päivinä on käyty tavallistakin kiihkeämpää ja aktiivisempaa keskustelua tapahtuma-alan rajoitteiden oikeudenmukaisuudesta ja muusta asiaan liittyvästä. Tahto päästä jälleen normaalimpiin oloihin on suuri, ja eri aloja eri tavalla kohtelevista rajoituksista johtuva epäoikeudenmukaisuuden kokemus voimakas.
Nyt on hyvä vaihe tutustua jo käytyyn keskusteluun ja osallistua siihen myös itse, erityisen kiinnostavalta omasta mielestäni vaikuttaa poikkeusoloista irtautumiseen tähtäävän ns. exit-strategian luominen ja toisaalta tukiviidakon perkaaminen niin, että perustoimeentulon piiriin pääseminen on tarvittaessa oikeasti kaikille mahdollista ja kohtuullisen vaivan päässä sekä se, että erilaisista sulku- ja rajoitustoimenpiteistä johtuvat tulonmenetykset todella korvataan niille, joilla menetyksiä on ollut. Pääasia on kuitenkin se, että katsomme tulevaisuuteen ja oletamme normaalitilanteen vielä palaavan.
Toivotan Suomen vanhan musiikin liiton jäsenille ja kaikille lukijoille jaksamista sekä hyvää kevään odotusta!
Matias Häkkinen, puheenjohtaja
Linkkejä viimeaikaiseen keskusteluun:
Muusikko Paula Vesalan haastattelu Ylellä:
https://yle.fi/uutiset/3-11788872
Koomikko Iikka Kiven Facebook-kannanotto sekä keskustelua:
https://www.facebook.com/IikkaKivi/posts/3800749533342032
Ohjaaja Erik Söderblomin avoin kirje Facebookissa:
https://www.facebook.com/erik.soderblom/posts/10158047108801274
Martti Suosalon, Virpi Suutarin, Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa:
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007792510.html
Muusikkoyrittäjä Elias Patrikaisen kirjoitus tukien jakautumista:
https://www.eliaspatrikainen.com/blogi/2021/2/8/tukea-kaikille
Muusikkojen liiton Mirkka Kivilehdon kantelu:
https://www.muusikkojenliitto.fi/kantelu-aluehallintoviraston-kokoontumispaatoksesta/
Aiempaa aerosolitutkimusta: