Nokkahuilukvartetti multimedian pyörteissä

Ajatus nokkahuilukvartetin perustamisesta syntyi ystäväni Pauliina Fredin ja minun yhteisestä aloitteesta kävellessämme eräänä keväisenä maaliskuun päivänä Pariisissa vuonna 2002. Tuumasimme, että Suomessa ei toiminut tuolloin ainoatakaan ammattimaista nokkahuilukvartettia ja että sellaista ehdottomasti mielestämme tarvittiin maamme vanhan musiikin konserttitarjontaan. Lisäksi olimme molemmat hiljan Sibelius-Akatemiasta valmistuneita musiikin maistereita ja loimme ahkerasti työmarkkinoita ja soittajan profiilia itsellemme. Olimme myös soittaneet renessanssinokkahuiluja mm. opiskellessamme Amsterdamin konservatoriossa ja todenneet ne viehättäviksi ja ilmaisuvoimaisiksi soittimiksi. Näin syntyi Bravade-kvartetti.

Bravaden tavoitteena alusta asti on ollut esitellä nokkahuilun mahdollisuuksia ja monipuolista repertuaaria. Alussa pääpaino oli enemmän vanhassa musiikissa eli renessanssiajan ja barokin repertuaarissa, mutta varsinkin viime vuosina olemme enenevissä määrin soittaneet myös uutta musiikkia sekä kantaesittäneet suomalaisten säveltäjien nokkahuilumusiikkia, mm. Sebastian Fagerlundin, Olli Virtaperkon sekä Eero Hämeenniemen nokkahuilukvartettojen kantaesitykset.

Lisäksi olemme tehneet paljon yhteistyötä laulajien kanssa, mm. Tuuli Lindebergin, Teppo Lampelan ja Pasi Hyökin kanssa sekä toisten muusikoiden kuten urkuri Markku Mäkisen, cembalisti Petteri Pitkon ja cornokvartetti The Golden Hornsien kanssa.

Yksi kvartettimme tähänastisista huippuhetkistä oli Musashino Cultural Foundationin kutsu Tokioon Japaniin vuonna 2010. Konserttimatka oli unelmien täyttymys. Esiinnyimme loppuunmyydylle katsomolle ja konserttimme myös videoitiin ja nauhoitettiin NHK:lle.

Ikimuistoista on ollut myös soittaminen täysille saleille kesäfestivaaleilla mm. Korsholman musiikkijuhlilla, Viitasaarella Musiikin aika -festivaalilla sekä Kemiönsaaren musiikkijuhlilla. Ratkiriemukasta ja avartavaa on ollut myös kiertää Suomea ja Suomen kouluja esittäen koululaiskonserttiohjelmiamme. Kiertueet ovat vieneet meitä Etelä-Suomen lisäksi esim. Lappiin, Iisalmeen, Kontiolahdelle ja Tornioon.

Tässä kuussa Bravade esiintyy pian alkavilla Helsingin juhlaviikoilla. ”Jotta näkisin sinut paremmin” -esityksen idea syntyi kollegani Pauliinan aloitteesta, kun hän näki tanssijoista ja tanssijoiden identiteetistä kertovan esityksen. Heräsi ajatus tehdä Bravadesta esitys, joka tuo aivan uudella ja moniulotteisella tavalla meidät ja musiikkimme lähemmäksi yleisöä. Halusimme myös jatkaa hedelmällistä yhteistyötä tanssijoiden kanssa, jotka esiintyivät vuonna 2014 poikkitaiteellisessa levynjulkistuskonsertissamme. Tällä kertaa teokseen solahti luontevasti myös säveltäjä Antti Auvisen uusi teos nokkahuilukvartetille ja videolle. Videon kuvaukset tehtiin keväällä 2016 Kaapelitehtaalla ja siitä saakka on teos kulkenut kanssamme kohti Juhlaviikkojen esitystä Alminsalissa 21.8.

Jotta näkisin sinut paremmin” yhdistelee renessanssi- ja barokkimusiikkia oman aikamme taidemusiikkiin. Konsertissa musiikin lisäksi myös tanssi, valosuunnittelu ja videotaide yhdistyvät luontevasti kokonaisuuteen. Draamallisen konserttikokonaisuuden punaisena lankana kulkee Minna Lindgrenin tekemät haastattelut, joita kuullaan teosten väleissä.

Nokkahuilu taipuu moneen. Vaikka olen sielultani täysi vanhan musiikin nörtti ja barokkimusiikin rakastaja, on mielenkiintoista ja haastavaa hypätä mukaan uuteen musiikkiin. Uudet soittotekniikat, loputon soittimeni mahdollisuuksien tutkiminen ja omien rajojeni rikkominen. Siinä monta syytä digata nykkäristä!

Hanna Haapamäki