Lauluyhtye Version ensilevy kulkee kohti valoa

Kuva: Markus Kaarto
Kuva: Markus Kaarto

 

Lauluyhtye Versio on vuonna 2003 perustettu vanhaan musiikkiin keskittyvä kokoonpano. Ohjelmistossa on ollut muun muassa 1400-1600-luvuilla eläneiden Desprezin, Palestrinan, Victorian, Monteverdin ja Allegrin teoksia sekä aika ajoin myös oman aikammme musiikkia kuten 1900-luvulla syntyneiden Pärtin, Lauridsenin ja Tavenerin teoksia. Ohjelmiston ydin on kuitenkin renessanssin vokaalipolyfonia, joka on mielestämme maailman kauneinta musiikkia. Mestareiden asettelemissa sävelissä, elävässä, hengittävässä a cappella -laulussa ja oikeanlaisessa akustiikassa ja miljöössä on renessanssin vokaalipolyfonian lumo, ja sitä Lauluyhtye Versio on nyt myös tallentamassa ensimmäiselle levylleen.

Versio on koko toimintansa ajan konsertoinut ahkerasti: se on esiintynyt yhteensä kolmellakymmenellä eri paikkakunnalla Suomessa ja tehnyt kiertueen Iso-Britanniassa vuonna 2010. Kaikkein tutuimmiksi ovat tulleet Helsinki, Jyväskylä ja Kaustinen, mikä selittyy laulajien kotipaikoilla; esimerkiksi tällä hetkellä yhtyeen jäseniä asuu pääkaupunkiseudun ohella Jyväskylässä ja Savonlinnassa. Tapaamme keskimäärin kerran kuussa ja harjoittelemme melko usein pääkaupunkiseudulla, mutta konserttiviikonloput vievät meitä milloin minnekin. Toiminnallemme on ominaista, että oli meillä harjoitukset tai konsertti millä paikkakunnalla hyvänsä, aina joku matkustaa. Monet ovatkin ihmetelleet, kuinka jaksamme. Vastaus piilee musiikissa, mutta kyllä me luonnollisesti myös viihdymme hyvin yhdessä. Jäsenet ovat musiikin ammattilaisia ja pitkän linjan harrastajia. Mukana on luokanopettajia, musiikin opettajia, insinöörejä ja opiskelijoita. Laulajat ovat Mikko Eskelinen, Hannele Huhtinen, Heikki Isotalo, Jarmo Lintamo, Minna Muukkonen, Anne Palo, Aino Peltomaa, Sampo Rantakokko, Hilkka Rauhala, Timo Turtiainen ja Kristiina Vähäkangas.

A cappella -konserttien ohella Versio on tehnyt yhteistyötä myös soittajien kanssa. Kaustisen kamarimusiikkiviikolla 2012 Versio oli mukana ranskalaisen kapellimestarin Jean Tubéryn johtamassa messurekonstruktiossa, jonka painopiste oli Claudio Monteverdin vokaaliteoksissa. Konsertteja on ollut myös esimerkiksi urkureiden Matti Pohjoisaho ja Tea Polso sekä nokkahuilistien Ulla ja Svante Arvedson, Jukka Louhivuori ja Eerika Pirhonen kanssa. Vuoden 2012 alkupuolelle asti Arto Anttila johti yhtyettä, mutta sittemmin olemme toimineet yhdessä ilman johtajaa. Olemme saaneet ohjausta niin omilla mestarikursseillamme kuin vanhan musiikin kesäkursseilla. Meitä ovat luotsanneet mm. Tuuli Lindeberg, Päivi Järviö, John Potter, Kari Turunen ja viime aikoina erityisesti Veikko Kiiver, joka on levymme taiteellinen tuottaja.

Vaikka olemme toimineet jo 13 vuotta, emme ole julkaisseet levyä. Toistuvasti meiltä tiedustellaan konserttien yhteydessä, mistä tallenteitamme voisi saada. Kynnys on ollut korkea, ja tietysti levynteko on myös taloudellisesti suuri päätös. Vihdoin olemme kuitenkin siinä vaiheessa, että olemme ensinnäkin valinneet mieleistämme musiikkia, harjoitelleet sitä ahkerasti, hioneet tulkintaa ja yksityiskohtia Veikko Kiiverin johdolla – ja laulaneet laulumme Riihimäen varuskuntakirkossa Mika Koivusalon äänittäessä.

Versio kuljettaa levyllä kuulijansa renessanssin vokaalipolyfonian mestariteosten matkassa syvyyksistä kohti valoa. Kantavan teeman muodostavat ylistävät ja kiitosta ilmaisevat Maria-aiheiset laulut, joille vastapainoa tuovat ristiinnaulitseminen, kuolema, suru ja ihmisen riittämättömyys. Ohjelmisto ulottuu yksiäänisistä gregoriaanisista lauluista  neli-, viisi- ja kuusiäänisten motettien kautta kahdeksanäänisiin kaksoiskuoroteoksiin. Mukana ovat muun muassa Giovanni Pierluigi da Palestrinan (1525-1594) Stabat Mater, Tomás Luis de Victorian (1548-1611) Alma redemptoris Mater ja Regina caeli sekä Giovanni Gabrielin (1553/54-1612) O magnum mysterium ja Jubilate Deo. Levy julkaistaan ensi syksynä, ja levynjulkistamiskonsertti on Helsingin Paavalinkirkossa lauantaina 10.9. klo 19. Sitä ennen on edessä vielä tuottamista, editointia, masterointia, tekstien toimittamista, graafista suunnittelua ja painotöitä – ja varainkeruuta. Kulujen kattamiseksi meillä on meneillään yhteisörahoituskampanja Mesenaatti.me-palvelussa 3.4. asti. Tervetuloa osallistumaan ja tukemaan – vastikkeeksi tukijoillemme tarjoamme levyjä ja konserttilippuja.

Hilkka Rauhala

Vieraile yhtyeen kotisivuilla ja Facebook-sivuilla sekä yhteisörahoituskampanjan sivuilla.