Encanto Music salonkitoiminnan äärellä

Musiikin puhuttelevuus ja Encanton synty

— Encanto Music ry on muusikkojen perustama yhdistys. Sen lisäksi, että se pyrkii lisäämään kansainvälisyyttä korkeatasoisen taiteen parissa, kiinnostuksen kohteena on eri taidelajien rajapintojen tarjoamat monet mahdollisuudet. Musiikin, erityisesti vanhan musiikin puhuttelevuus on ollut suurin yksittäinen kimmoke Encanto Music ry:n perustamiselle. Yhdistyksen järjestämissä projekteissa musiikki kommunikoi puheen kanssa tai kertoo sanatonta kertomustaan. Sanan ja sävelen sekä kuvataiteen rajapinnoilta löytyy monenlaisia uusia elämyksiä, tarinoita ja tunteita. Syvään juurtunut uteliaisuus affektioppia ja retorisia muotoja kohtaan löytää uusia tulkintoja eri taidelajeissa. Tai sitten ei tarvita tulkintaa, keskustellaan vain useilla kielillä ja annetaan kokemusten muotoutua osallistujien välille vapaasti.

Sattumusten salonki

Syksyllä 2015 Arja Ahlajoki esitteli allekirjoittaneelle Jorma Heleniuksen ateljeeasuntoineen Linnunlaulun Sinisessä huvilassa. Tila, taideteokset, historia, paikallisuus, puhe ja erityislaatuinen tunnelma tuntuivat loksahtavan kaikkien Encanton arvojen kanssa yhteen, eikä aikaakaan kun lokakuussa 2015 järjestettiin testimielessä kutsuvieraille taidesalonkitilaisuus. Soppaan sekoitettiin musiikkia, paikallishistoriaan liittyvää puhetta ja näytelmäpätkä sekä Roman Schatzin herkullista kielileikkiä suomalaisuuden ytimestä. Kuten tarkoitus oli, jatkui puheen sorina ja jutustelu lasillisen äärellä pitkälle iltaan aiheesta ja toisesta.

Ensi-innostuksen ja alkuhuuman inspiroimana nousi tarve selvittää salonkiperinteen taustoja. Wikipediassa todetaan mm. näin: Kyseessä on elävöittävien ja älyllisten ihmisten seurustelupiiri, jossa osallistujat viihdyttävät toisiaan, lisäävät toistensa tietämystä sekä jalostavat makuaan keskustelun ja lukemisen avulla.” Salonkiperinteen juuret lienevät 1500-luvun Italiassa. Salonkeja on sittemmin järjestetty ympäri maailmaa, erityisesti Ranskassa. Usein naisten järjestämien salonkien sisältöinä on ollut taiteellista, tieteellistä tai opettavaa ohjelmaa sekä vilkasta keskustelua osallistujien kesken. Myös Suomessa on ollut salonkitoimintaa. Sen muotona ovat olleet esimerkiksi kotikonsertit tai osallistujien yhteissoittotuokiot. Luku- ja lausuntapiirejä sekä poliittisempia keskustelupiirejä on myös järjestetty eri aikoina.

Linnunlaulun värikäs historia

Linnunlaulun huvila-alue Helsingissä on monin tavoin, myös salonkien näkökulmasta mielenkiintoinen: 150-vuotisen historiansa aikana huviloiden asukkaina on ollut monenmoista väkeä, niin yläluokan edustajia kuin työväestöä. Alueella asuneet ja edelleen asuvat taiteilijat ovat aina tuoneet mukaan värikkyyttä ja elämää. Kiinnostavia vaiheita alueeseen liittyen on nähty myös kaupunkisuunnittelun painopisteiden muutoksissa ja lisäksi yleiset eri ajanjaksojen erityispiirteet näkyvät huviloiden ja siellä asuneiden ihmisten vaiheissa.

Ennen kuin Maila Talvio muutti Meilahteen, järjesti hän vilkasta salonkitoimintaa Linnunlaulun alueella. Maila Talvion salonkien suosio ja merkittävyys perustui moneen seikkaan: itse salongit olivat aina hyvin valmisteltuja ja mukana oli ajan merkittäviä kulttuurivaikuttajia ja kirjailijoita. Maila Talvio oli värikäs persoona, joka tarttui aktiivisesti ja konkreettisesti moniin hankkeisiin jopa mesenaatin ominaisuudessa omasta taloudellisesta tilanteestaan viis veisaten. Kyseessä saattoi olla kulttuuriin ja taiteisiin liittyviä toimia tai vaikkapa keuhkotautiparantolan perustamiseen liittyvää varainkeruuta. Maila Talvion värikkyys ulottui myös henkilökohtaiseen elämään ja tempaukset saivat aikaan juoruja ja kiistoja. On erilaisia teorioita mm. siitä, kuinka hyvin Maila Talvion slavistiikkaprofessorimies oli perillä rouvansa ihastuksista. Myöskään natsimyönteiset poliittiset mielipiteet eivät jälkiviisaan näkökulmasta olleet kannattavia aikanaan. 

Maila Talvio oli myös vahvasti mukana 1800- ja 1900 -lukujen vaihteen kansainvälisessä Suomessa. Kielitaiturin jäämistöistä löytyy kirjeenvaihtoa lukuisilla kielillä kuten puola, venäjä, saksa, ruotsi, norja, unkari, italia, ranska ja liettua.

Moderni salonki

Kun astuu tänä päivänä Linnunlaulun alueella sijaitseviin huviloihin, tulee historian moninaisuus hetkessä hyvin lähelle ja käsin kosketeltavaksi. Villa Kiven kirjailijatalo ja Eläintarhan huvila ovat löytäneet paikkansa helsinkiläisessä kulttuurielämässä. Encanton salonkiprojektin synnytyksessä mukana olleet Sinisen huvilan omistajat Jorma ja Marja Helenius puolestaan ovat kolmenkymmenen vuoden ajan kunnostaneet askel askeleelta ränsistymisvaarassa ollutta huvilaansa. Heleniusten tekemät seinä- ja kattomaalaukset ovat jo itsessään nähtävyys. Tunnelman viimeistelee ateljeeympäristö, jossa on Jorma Heleniuksen maalauksia ja Marja Heleniuksen veistoksia. Kuvallisen ilmaisun lisäksi Jorma Heleniuksen sanallinen kerronta on vangitsevaa ja tarinat vievät alueen historiaan, yleiseen historiaan, rakennusteknisiin kysymyksiin, politiikkaan, säätiloihin, asukkaiden kommelluksiin ja taideaiheisiin kiehtovalla tavalla.

Encanto Music ry:n näkökulma salonkeihin on moderni historiallista henkeä unohtamatta. Tuntuu erityisen kiehtovalta sukeltaa projektiin, joka tuntuu sisällöllisesti tarpeelliselta tässä ajassa. Osittain someen siirtynyt keskustelu kaipaa vastapainoksi hetkiä, joissa oikeat ihmiset saavat vaihtaa ajatuksia sopivan luovassa ja kiireettömässä ympäristössä. Hienoihin konserttitaloihin siirtynyt klassinen musisointi puolestaan kaipaa rinnalleen kammareita, joissa kamarimusiikki ja muusikot ovat tasa-arvoisena osana yhteistä tilannetta ja vuorovaikutus jatkuu itse taide-esityksen jälkeen.

Salonkien historiasta mukaan otetaan sisällön ja muodon moninaisuus, mutta itse sisältö on nykyaikaista taiteen kokemista ja rakentuu Encanton edustamien arvojen ympärille. Musiikin, kuvan tai sanan genrejä ei rajata. Villa Kiven salonkeja ohjaa kirjallinen materiaali musiikin löytäessä kommentoivan luoteen. Eläintarhan huvila ja Sininen huvila puolestaan toimivat kotina musiikki-, ja kuvataidelähtöisille tilaisuuksille.

Mikäli Linnunlauluun kaavailtu salonkitoiminta ei hyvästä pohjustuksesta huolimatta löydä sopivaa rahoitusmallia, löytävät ajatukset esiintulon jossain muualla ja jossain muussa muodossa. Varmaa on ainakin se, että sävelillä leikitään huhtikuussa Kauniaisissa järjestettävällä Encanto-festivaalilla, jonka ohjelmassa on taidesalonkien lisäksi musiikkiteatterillista ohjelmaa sekä konsertteja, joiden konseptit poikkeavat konventioista kokeilevalla tavalla. Parhaat kokeilut päätykööt jatkojalostukseen ja yleiseen käyttöön!


Laura Kajander

Kirjoittaja on Encanto Music ry:n perustajajäsen sekä Suomalaisen barokkiorkesterin toiminnanjohtaja.