Café Barockissa kuulija määrää pääsylipun hinnan

Vanhan musiikin yhtyeen Ensemble Nylandian järjestämät Café Barock -tapahtumat jatkuvat Teatteri Universumissa. Suosittuihin konsertteihin saa pääsylipun jopa eurolla, mutta halukkaille tarjotaan mahdollisuus maksaa enemmänkin.

Ensemble Nylandian järjestämä Café Barock aloitti syyskuussa uuden sarjan Teatteri Universumin vieraana Helsingin Punavuoressa. Kevyesti juonnettuja, väliajallisia konsertteja kuullaan kerran kuussa sunnuntaisin klo 15.00, ja kahvila aukeaa puoli tuntia ennen konsertin alkua. Avajaiskonsertissa kuulijat johdateltiin virtuoosisen sellomusiikin syntyhistoriaan, ja lokakuun-konsertin ohjelmassa oli englantilaisista luuttulaulua ja uudempaa musiikkia Annamaria Hannosen ja Mikko Perkolan johdolla. 

Tuottaja Laura Ollberg sanoo, Café Barockin ohjelmistoon voidaan ottaa myös jo aiemmin esitettyjä kokonaisuuksia, jotta mahdollisimman laaja yleisö pääsisi osaksi esitystä ja jotta myös muusikot saisivat tarkastella jo kerran esittämäänsä ohjelmaa.

“Haluamme mahdollistaa toistomahdollisuuksia jo aiemmin esitetyille ja harjoituille ohjelmille. Ainakin itse muusikkona nautin aina suunnattomasti siitä, jos samaa ohjelmaa saa esittää useamman kerran eri yhteyksissä ja eri yleisöille. Tietysti jo kerran esitettyihin ohjelmiin tuleva rentous on mukava bonus. Meille saa mielellään ehdottaa ohjelmia.”  

Marraskuun Café Barockissa 21.11. matkustetaan ympäri Eurooppaa ja podetaan kaukokaipuuta sekä koti-ikävää Kaisa Ruotsalaisen, Anna Pohjolan, Anna Pulakan ja Sanni Antikaisen kanssa. 

Matkamusiikkia-konserttiin on koottu yhteen säveltäjiä, joiden musiikki yhdistyy täysin eri maihin kuin heidän kansallisten juuriensa perusteella voisi odottaa”, Ensemble Nylandian toiminnanjohtajanakin toimiva Pulakka kertoo. 

Joulukuun Café Barockissa kuullaan viisihenkisen Eloisa Consortin tunnelmallinen gambakonsertti The Spirit of Gambo. Ohjelmassa on gambamusiikin klassikoita säveltäjäniminä mm. Dowland, Lawes ja Hume.

Konserttiin vaikka eurolla 

Café Barock on vakiinnuttanut asemansa osana helsinkiläistä konserttikulttuuria. Sen selvä profiili houkuttelee konsertteihin kerta toisensa jälkeen uusia kuulijoita vakioyleisön lisäksi, ja Teatteri Universumin entinen kirkkosali on konserttipaikkana osoittautunut tunnelmalliseksi, matalan kynnyksen tapahtumapaikaksi. Konserteista voi halutessaan nauttia vaikka muutamalla eurolla. 

Moniin muihinkin Café Barockin konsertteihin on vapaa pääsy, esim.Vanhan musiikin uudet toivot-konserttisarja Rikhardinkadun kirjastossa on täysin maksuton. Myös Keravan Lauantain klassiset aamusoitot-sarja on ollut ilmainen yleisölle. Tuottaja Laura Ollberg perustelee vapaata hinnoittelua musiikin tavoitettavuudella, mutta myös monien esittämällä toiveella saada tukea kulttuuritoimintaa rahallisesti.

“Uudessa konserttisarjassamme halusimme ottaa käyttöön jo pitkään muhineen “maksa mitä jaksat” -idean. Universumin konserttilipusta voi siis jokainen maksaa sen verran kuin haluaa. Käytäntö on osoittautunut toimivaksi periaatteeksi, eikä kukaan joudu jättämään konserttia väliin ainakaan liian korkea lipun hinnan vuoksi. Toisaalta avoin hinta mahdollistaa myös korkeamman maksun esimerkiksi niille, jotka haluavat tukea avokätisemmin pandemian runtelemaa kulttuurikenttää ja muusikoita.” 

Talkoohommista ammattilaistyöksi

Ensemble Nylandian toiminta on laajentunut runsaasti viime vuosina. Talkoovoimin aloitettu toiminta on muuttumassa yhä ammattimaisemmaksi, ja se pystyy tarjoamaan jäsenilleen palkallista työtä ja kuulijoilleen korkeatasoisia taide-elämyksiä. 

Toiminnanjohtaja Pulakka kertoo konkreettisia kehitysaskelia, joita Ensemble Nylandia on viime vuosina ottanut. 

“Ensinnäkin tuotantotyö ei ole enää yksin esiintyvän muusikon harteilla, vaan jakautuu kuukausipalkkaisille työntekijöille. Konsertteja pystytään toteuttamaan isommilla kokoonpanoilla ja tarjoamaan niitä useammille yhtyeille, myös Ensemble Nylandian ulkopuolisille muusikoille.”

Toiminnan kehittyminen voi johtaa tulevaisuudessa Ensemble Nylandian toiminnan vakinaistumiseen sekä tiivimpään konsertoimiseen yhä laajemmille yleisölle niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Toiminnanjohtaja Pulakka ja tuottaja Ollberg näkevät tärkeinä periaatteina Ensemble Nylandian erottumisen omanlaiseksi yhtyeekseen, joka konsertoi omalla tavallaan – vakavasti ja laadukkaasti, silti hauskanpitoa unohtamatta. 

“Haluamme kokeilla uusia tapoja lähestyä musiikkia rohkeasti ja laatu edellä,” Ollberg sanoo. “Uskon, että tällainen houkuttelee tapahtumiimme myös uusia kuulijoita.” 

Café Barock -konsertteja järjestetään Teatteri Universumissa tänä vuonna vielä kaksi. Keväällä konsertit jatkuvat kuukausittain. 

Syyskauden tulevat konserttipäivät Teatteri Universumissa

Perämiehenkatu 13, Helsinki

21.11. klo 15 Matkamusiikkia

12.12. klo 15 The Spirit of Gambo

Kevään 2022 konserttipäivät: 9.1., 27.2., 13.3., 3.4. ja 15.5. 

Lisätiedot näistä ja muista konserteista löydät pian nettisivuiltamme osoitteista http://www.ensemblenylandia.info ja http://www.cafebarock.com 

Laura Ollberg, Café Barock -tuottaja

Anna Pulakka, toiminnanjohtaja