Barokkilaulua opiskelemaan!

Pietarsaaren Novia-ammattikorkeakoulussa on syksystä alkaen mahdollisuus opiskella laulua barokkipainotteisesti. Hakuaikaa on 1.4. asti. Novia-ammattikorkeakoulun kulttuuriyksikön johtaja ja tuleva klassisen laulun lehtori, sopraano Kajsa Dahlbäck kertoo, mistä on kyse.

Klassista laulua barokkisuuntautumisella voi syksystä alkaen opiskella minun johdollani Novialla. Se on normaali muusikon (AMK) tai musiikkipedagogin (AMK) koulutus, jossa pääaineena on siis klassinen laulu. Meillä toimii myös monimuotokoulutuksena (ent. aikuiskoulutus) barokkimusiikin koulutus jousisoittajille ja cembalisteille, jota johtavat Aira Maria Lehtipuu ja Petteri Pitko. Laulajat ovat ennenkin tehneet yhteistyötä barokkimusiikin koulutuksen kanssa, ja klassisen laulun opiskelijamme ovat kovasti kiittäneet näiden yhteisprojektien toteutumista.

Se, että klassisen laulun opinnoissa voi suuntautua vanhaan musiikkiin johtuu siitä, että minä klassisen laulun lehtorina (1.8.2020 alkaen) olen siihen erikoistunut. Opetan kokonaisvaltaista äänenkäyttöä, joka pohjautuu bel canto -ihanteeseen. Bel canto teknisenä perustana luo mielestäni hyvät mahdollisuudet erikoistua vanhaan musiikkiin, oopperaan tai vaikkapa musikaaliin!

Olen parin vuoden ajan toiminut Novian taide- ja kulttuurialan johtajana ja samanaikaisesti opettanut klassista laulua jonkin verran. Nyt siirryn lehtoriksi elokuusta alkaen ja voin panostaa klassisen laulun opetukseen jokaiselle opiskelijalle yksilöllisesti räätälöitynä. Novian musiikkikoulutus on kooltaan pieni, ja sen ansiosta jokaiselle opiskelijalle pystytään luomaan aidosti oman näköisensä opetussuunnitelma.

Koulutus toteutetaan normaalina päivätoteutuksena, joko muusikko- tai musiikkipedagogilinjalla. Vanhan musiikin elementit ovat läsnä paitsi laulunopetuksessa niin myös mm. musiikinhistorian kursseilla, erilaisissa yhteisprojekteissa barokkimusiikkikoulutuksen kanssa sekä korrepetition tunneilla. Osan korrepetitiotunneista voi halutessaan käyttää cembalisti Petteri Pitkon kanssa.

Seuraamme klassisen laulun opetussuunnitelmaa, ja siinä missä se on mahdollista opiskelija voi halutessaan laajemmin suuntautua vanhan musiikin ohjelmistoon.

Tulemme myös tekemään erilaisia matkoja vanhan musiikin alalla kiinnostaviin paikkoihin, konserttitaloihin, festivaaleille jne. Pyrimme myös tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuden tehdä työharjoittelujaksoja vanhan musiikin alan toimijoiden kanssa. Lisäksi Novialla panostetaan laajasti yrittäjäosaamiseen. Tämä sisältää valtavasti erilaisia näkökulmia omaan ammattimaiseen toimintaan, mm. sisäinen johtajuus, verkostoituminen sekä oman osaamisen peilaaminen yhteiskuntaan ja alaan. Myös tätä tulen opettamaan erityisesti klassisen musiikin opiskelijoille.

Koulutuksemme on suunnattu kaikille, jotka haluavat muusikko- (AMK) tai musiikkipedagogi- (AMK) tutkinnon. Ja kun opiskelee Pietarsaaressa, saa kaupan päälle ruotsin kielikylvyn!

Vanha musiikki on parin viimeisen vuosikymmenen aikana noussut marginaalista tärkeäksi musiikkigenreksi. Sen taitajia tarvitaan näin ollen koko ajan enemmän! Toivon hartaasti että meilläkin Suomessa tulevaisuudessa klassisen laulun opinnoissa tutustuttaisiin laajamittaisesti eri vuosisatojen ja maantieteellisten alueiden tyyleihin. Ajatella jos vaikkapa Rameaun ja Händelin oopperoita tehtäisiin täällä samalla innolla kuin Euroopassa, oi unelma! Lauluyhtyetraditio on meillä perinteisesti lähtenyt kuorolaulusta – minusta olisi hyvin kiinnostavaa nähdä millaisia projekteja syntyy, kun asialla ovat myöskin solistisen koulutuksen omaavat laulajat, jotka opintojensa aikana ovat omalla äänellään saaneet kokea yhtyelaulun voiman.

Kajsa Dahlbäck

Kirjoittaja on vanhaan ja uuteen musiikkiin erikoistunut sopraano, joka on esiintynyt Suomen kansallisoopperassa, Helsingin barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, Tapiola Sinfoniettan ja monien kaupunginorkesterien solistina sekä kansainvälisillä festivaaleilla. Yhtyeensä Earthly Angels kanssa hänet palkittiin YLE Vuoden levy 2018 -tunnustuksella. Hän viimeistelee parhaillaan taiteellista tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemiassa. Dahlbäck on perustanut Vaasa Baroque -festivaalin 2013 ja toimii sen taiteellisena johtajana. 2018–20 Dahlbäck toimii Novia ammattikorkeakoulun kulttuuriyksikön johtajana Pietarsaaressa ja elokuussa 2020 hän aloittaa Novian klassisen laulun lehtorina.