Baccano viihtyy barokissa

Baccano perustettiin vuonna 2002, kun keräsin joukon inspiroivia muusikoita yhteen soittamaan Sibelius-Akatemian myöntämään ensikonserttiini sekä sen harjoituskonsertteihin. Ensimmäiset kuukaudet toimimme ilman nimeä, koska kaikkein vaikeintahan uuden bändin perustamisessa on löytää hyvä nimi yhtyeelle…!

Alkuperäiskokoonpanoomme ovat alusta asti kuuluneet sopraano Tuuli Lindeberg, viulisti Mervi Kinnarinen, luutisti Eero Palviainen, sellistiaviomieheni Jussi Seppänen, cembalisti-urkuri Markku Mäkinen sekä jutun allekirjoittanut nokkahuilisti. Koko 17-vuotisen olemassaolomme aikana olemme tehneet suuren osan keikoistamme tällä kuuden hengen porukalla, mutta myös välillä vahvistettuna toisella viululla eli Susanne Helasvuolla, Hannu Vasaralla tai Dora Asterstadilla sekä alttoviulisti Tiila Kankaalla. Myös cembalisti Petteri Pitko on ollut mukana muutamilla keikoillamme. Tuuli Lindebergin lisäksi olemme musisoineet yhdessä myös mezzosopraano Essi Luttisen sekä ruotsalaisen tenorin Anders Dahlinin kanssa.

Parina viime vuonna suuremman kokoonpanomme ohjelmia on ollut selkeästi vaikeampaa saada myytyä konsertinjärjestäjille, ja olemmekin soittaneet keikkoja Baccanon ydinryhmällä eli nokkahuilu-sello-luuttu-cembalokokoonpanolla yhdessä nykyisen Baccanon cembalistijäsenemme Marianna Henrikssonin kanssa.

Baccanon historiaan kuuluu ikimuistoinen konserttimatka Italiaan vuonna 2010 sekä tietysti La bella Napoli -ensilevymme (Alba) julkaisu vuonna 2011. Myös esiintymiset lukuisilla musiikkijuhlilla (mm. Sastamala Gregoriana, Crusell-viikko, Rauma Festivo, Sysmän Suvisoitto ja Lahden Urkuviikot) sekä omat konsertit mm. Tampere-talossa ja Espoon Sellosalissa ovat olleet merkityksellisiä yhtyeemme taipaleella.

Baccano on profiloitunut puhtaasti barokin aikakauden musiikkiin. Repertuaarissamme on niin Henry Purcellin näyttämömusiikkia ja hulluuskohtauslauluja kuin J.S. Bachin kauneimpia aarioita ja kamarimusiikkia. Myös italialainen barokki on sydäntämme lähellä. Tutuksi ovat vuosien aikana tulleet niin Antonio Vivaldin konsertot kuin laulumusiikkikin sekä Scarlattin, Porporan ja Mancinin sävellystuotanto. Vuonna 2017 soitimme yhdessä Tuulin ja altto Teppo Lampelan kanssa konsertillisen upeimpia Händelin teoksia Sastamala Gregoriana -festivaalilla täpötäydelle Pyhän Marian kirkolle.

Klassinen Hietsu -konserttisarjassa sunnuntaina 17.11. esitämme rapsakan kattauksen englantilaista 1600-luvun näyttämömusiikkia Baccanon kvartettikokoonpanolla. Ohjelmassamme on niin englantilaisen masque-perinteen naamiotansseja kuin Henry Purcellin instrumentaalimusiikkia. Mukaan sekoittuu tietysti myös kansanmusiikkia, josta aikalaiset ammensivat ideoita näyttämömusiikkiin.

Baccanon kaltaisilla vanhan musiikin kamariyhtyeillä on maassamme hyvin haastavat toimintaedellytykset. Vain harvakseltaan tuntuu konsertinjärjestäjätahoilla olevan resursseja korkeatasoisen kuuden hengen yhtyeen palkkaamiselle. Intensiiviselläkin markkinoinnilla keikkoja löytyy todennäköisimmin vain maksimissaan kvartettikokoonpanolle ja usein vaatimattomalla palkalla sillekin. Välillä tuntuu, että ilman apurahoja on mahdotonta pitää yllä yhtyeen säännöllistä konserttitoimintaa, koska konsertinjärjestäjien budjetit ovat usein pieniä ja apuraharintamalla on tunkua.

Onneksi Baccanolla on niin pitkä yhteinen historia ja tunnemme toisemme hyvin niin muusikkoina kuin muutenkin, että saamme pidemmänkin keikkatauon jälkeen bändimme nopeasti konserttikuntoon. Lisäksi soitamme tietysti paljon yhdessä myös muissa kokoonpanoissa.

Hanna Haapamäki

Kirjoittaja on nokkahuilisti-traversisti, joka soittaa mm. Helsingin Barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa ja Espoon barokissa. Häntä on myös kuultu samaisten orkesterien sekä Barocco Borealen ja Kymi Sinfoniettan solistina. Hanna on barokkiyhtye Baccanon sekä Bravade-nokkahuilukvartetin perustajajäsen.